Awaria TDI napędzany OR przy dużej prędkości.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
według mnie to dymi spod korka bo ma przedmuch na porysowanych tulejach i tłokach i pewnie przegrzanych peknietych pierscieniach
-
- Nowicjusz
Myślę że już nie ma czego dochodzić, bo już ustaliliśmy że poszły tłoki pierścienie i gładź cylindrów (wszystko widać na foto).
Głowica myślę że jest dobra, nic nie wskazuje na jej usterkę.
Dziwi mnie tylko że tak szybko to się stało może to była wina oleju który miał 9 tyś. i miałem go tego samego dnia wymieniać.
Teraz zaleję 10W a nie 5W jak poprzednio i będę zmieniać co 8 tyś, może to uchroni przyszły silnik przed takimi skutkami.
Głowica myślę że jest dobra, nic nie wskazuje na jej usterkę.
Dziwi mnie tylko że tak szybko to się stało może to była wina oleju który miał 9 tyś. i miałem go tego samego dnia wymieniać.
Teraz zaleję 10W a nie 5W jak poprzednio i będę zmieniać co 8 tyś, może to uchroni przyszły silnik przed takimi skutkami.
Re: Awaria TDI napędzany OR przy dużej prędkości.
Nie ma sensu przechodzić na półsyntetyk. Ogarnij lepiej kwestię temperatury. Mógłbyś jeszcze wrzucić wiecej fot samych tłoków i pierscieni.
A80 B4 1,9 MTDI
A80 B4 2,8 AAH Quattro
A80 B4 2,8 AAH Quattro
juz dawno musiał byc przytarty a teraz tylko sie dorobił na amen
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Witam
Kupiłem cały silnik za 1200 zł
6 dni dłubałem i już wszystko gra, seacik śmiga
Musiałem zniszczyć dwa wtryskiwacze w nowym silniku aby wyciągnać je z głowicy, niestety tylko migomat był w stanie pomóc w ich wyciągnięciu
Jak się okazało silnik stał dwa lata ale sprzedający co jakiś czas przekręcił kołem aby się nie zastał.
Ogólnie jest extra, chodzi bardzo cicho.
Tylko teraz mam dylemat z rozrządem, wygląda jak nowy i nie wiem czy pakować się w dalsze koszty jak wymiana rozrządu, guma na pasku jest idealna.
Czy może założyć z tego zatartego silnika, tamten pasek ma tylko 20 tyś przebiegu.
Jak radzicie ?
Kupiłem cały silnik za 1200 zł
6 dni dłubałem i już wszystko gra, seacik śmiga
Musiałem zniszczyć dwa wtryskiwacze w nowym silniku aby wyciągnać je z głowicy, niestety tylko migomat był w stanie pomóc w ich wyciągnięciu
Jak się okazało silnik stał dwa lata ale sprzedający co jakiś czas przekręcił kołem aby się nie zastał.
Ogólnie jest extra, chodzi bardzo cicho.
Tylko teraz mam dylemat z rozrządem, wygląda jak nowy i nie wiem czy pakować się w dalsze koszty jak wymiana rozrządu, guma na pasku jest idealna.
Czy może założyć z tego zatartego silnika, tamten pasek ma tylko 20 tyś przebiegu.
Jak radzicie ?
kup nowy pasek.na te nikt gwarancji Ci nie da , chyba ze masz ochote znowu na wymiane slupka...
Mazda 5 2.0 pb 155km 187nm
-
- Nowicjusz
Tak zrobię
Kupię sam pasek, sprawdzę tylko czy napinacze i rolki prawidłowo się kręcą i nie mają luzów ewentualnie podmienię ze starego.
Kupię sam pasek, sprawdzę tylko czy napinacze i rolki prawidłowo się kręcą i nie mają luzów ewentualnie podmienię ze starego.