Golf 1.9 TD 93r. - szarpie silnikiem na niskich obrotach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
problem jak w temacie:
- po odpaleniu lub jak stoję "na światłach" przy niskich obrotach co chwilę szarpnie mi silnikiem (jakby się przyduszał) - towarzyszy temu siwe dymienie z rury. Tak jakby przy zimnym silniku bardziej się to objawia a przy rozgrzanym objawy łagodniejsze ale to może być moje subiektywne odczucie...
Przyśpiesza normalnie, sama jazda też bez jakichś negatywnych odczuć...
Generalnie auto niedawno wróciło od mechanika - był wymieniany olej, filtr oleju oraz czujnik temperatury. Przed wizytą u mechanika auto nie szarpało - czy to może mieć związek z czujnikiem temp. czy to czysty przypadek?
Macie jakieś hipotezy na tę przypadłość?
pozdrawiam i z góry dzięki za odzew
problem jak w temacie:
- po odpaleniu lub jak stoję "na światłach" przy niskich obrotach co chwilę szarpnie mi silnikiem (jakby się przyduszał) - towarzyszy temu siwe dymienie z rury. Tak jakby przy zimnym silniku bardziej się to objawia a przy rozgrzanym objawy łagodniejsze ale to może być moje subiektywne odczucie...
Przyśpiesza normalnie, sama jazda też bez jakichś negatywnych odczuć...
Generalnie auto niedawno wróciło od mechanika - był wymieniany olej, filtr oleju oraz czujnik temperatury. Przed wizytą u mechanika auto nie szarpało - czy to może mieć związek z czujnikiem temp. czy to czysty przypadek?
Macie jakieś hipotezy na tę przypadłość?
pozdrawiam i z góry dzięki za odzew
- inż. Mk2_marcin
- Golfista
kąt wtrysku, do sprawdzenia, weź poszukaj na forum regionalnym jakiegoś sprawdzonego mechanika
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Nie , w tym silniku czujnik temperatury nie ma nic wspólnego z dawkowaniem paliwa. Sprawdź jeszcze, czy w przewodach od pompy do filtra paliwa nie ma bąbli powietrza. Jeżeli tak, to przewody powrotne od wtrysków i pompę, czy nie są mokre od paliwa.totommy pisze:czy to może mieć związek z czujnikiem temp
Re: Golf 1.9 TD 93r. - szarpie silnikiem na niskich obrotach
A filtr powietrza był wymieniony ?
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Yamashka R6 :]
bąbli nie stwierdziłem, przewody suche...stonefree pisze: Sprawdź jeszcze, czy w przewodach od pompy do filtra paliwa nie ma bąbli powietrza. Jeżeli tak, to przewody powrotne od wtrysków i pompę, czy nie są mokre od paliwa.
A silnik krokowy, który steruje obrotami na biegu jałowym ? Może coś z nim i z kanałami powietrznymi ?
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
???mssg1 pisze:A silnik krokowy, który steruje obrotami na biegu jałowym
No ten mały silniczek, który jak się zwiększa obciążenie np przez klimę to dorzuca paliwko czy powietrze Źle to nazwałem ?
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
Nazwa dobra ale silnik krokowy dotyczy benzyniaka.mssg1 pisze:No ten mały silniczek, który jak się zwiększa obciążenie np przez klimę to dorzuca paliwko czy powietrze Źle to nazwałem ?
Yyyyy a dyzle co mają ? ;]
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
Pompę wtryskową.Mam na myśli ten temat.mssg1 pisze:Yyyyy a dyzle co mają ? ;]
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
a ja obstawiam przestawiony kąt wtrysku - efekt wyrobionego koła na wale (zobacz czy pasowe nie chodzi na boki )
- inż. Mk2_marcin
- Golfista
dlatego ja napisałem o kącie wtrysku bo wszystko przed wymianą było w porządku oraz by mechanika zmienił bo czuję że chciał aby do niego klient wrócił ^^ciacho840 pisze:a ja obstawiam przestawiony kąt wtrysku - efekt wyrobionego koła na wale (zobacz czy pasowe nie chodzi na boki )
Dzięki za rady
Co do mechanika, to jest to gościu, który robi u teścia w warsztacie więc o sabotażu nie ma mowy
Kąt wtrysku niedługo będę mieć sprawdzany bo właśnie teściu mówił, że ma zamiar w tym tygodniu zaopatrzyć warsztat w te ustrojstwo do sprawdzania kąta (warsztat dość od nie dawna funkcjonuje i sukcesywnie uzupełniany jest osprzęt)
Generalnie Golf coraz gorzej odpala... Oby to nie była pompa wtryskowa, bo się pochlastam...
Co do koła pasowego, to pewnie trochę na boki chodzi, ale do tej pory przez kilka lat takich cyrków nie miałem...
pozdrawiam !!
Co do mechanika, to jest to gościu, który robi u teścia w warsztacie więc o sabotażu nie ma mowy
Kąt wtrysku niedługo będę mieć sprawdzany bo właśnie teściu mówił, że ma zamiar w tym tygodniu zaopatrzyć warsztat w te ustrojstwo do sprawdzania kąta (warsztat dość od nie dawna funkcjonuje i sukcesywnie uzupełniany jest osprzęt)
Generalnie Golf coraz gorzej odpala... Oby to nie była pompa wtryskowa, bo się pochlastam...
Co do koła pasowego, to pewnie trochę na boki chodzi, ale do tej pory przez kilka lat takich cyrków nie miałem...
pozdrawiam !!