Większe spalanie - nietypowe chwiliowe rozwiązanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Mam problem w postaci dużego spalania. Jest to Passat B4 1,9 TDI 1Z. Normalnie palił mi w normie 5,5-6,5. Jedna od jakiegoś czasu zauważyłem zmiany (Wskaźnik paliwa w oczach spada). Spalanie na oko 10l w mieście. Ale jeżeli podebne pod vaga i zrobie ogólną diagnozę to mam spokój na kilkaset kilometrów. Podczas diagnozy innych błędów nie pokazuje niż te które miałem wcześnije (ABS i alternator). Czy mam do wymiany ECU? Czy ktoś z Was miał takie coś u siebie?
Mam problem w postaci dużego spalania. Jest to Passat B4 1,9 TDI 1Z. Normalnie palił mi w normie 5,5-6,5. Jedna od jakiegoś czasu zauważyłem zmiany (Wskaźnik paliwa w oczach spada). Spalanie na oko 10l w mieście. Ale jeżeli podebne pod vaga i zrobie ogólną diagnozę to mam spokój na kilkaset kilometrów. Podczas diagnozy innych błędów nie pokazuje niż te które miałem wcześnije (ABS i alternator). Czy mam do wymiany ECU? Czy ktoś z Was miał takie coś u siebie?
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
Mierzyłeś rzeczywiste spalanie? Jakoś nie widzę związku z podpięciem pod VAGa a różnicą w spalaniu... Jaką masz dawkę paliwa, kąt wtrysku? Auto kopci?
Mam VAG-a i VAG TACHO, w razie potrzeby pisać na PW :-)
Auto nie kopci. Nie wlewałem do pełna tylko na miarke. Ale już kilkukrotnie wlewałem paliwko i wiem ile pokazuje. Jak by wskaxnik oszukiwał to przy tankowaniu by mi większy poziom pokazywało. A pokazuje mi w miare. Tankuje kilkadziesiąt litrów.
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
To niestety nie jest miarodajny sposób - wystarczy, że zrobi się poduszka powietrza w zbiorniku i pomiar będzie przekłamany. Zatankuj do pełna, zrób 300-400 km i znów do pełna, wówczas będziesz wiedział ile auto Ci pali.
-
- Niesolidny sprzedawca
Powodow wiekszego spalania jest pelno,po nie odbijajacy reczny,malo wiatru w oponach,czujnik temp , dawki itd itp
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
Max88, Zgadza się powodów jest wiele, jadnak najpierw trzeba ustalić czy auto faktycznie więcej pali, a sposób sprawdzenia który podał kolega pablo111l, niestety nic nam nie da...
-
- Niesolidny sprzedawca
Dokladnie najpierw dokladnie sprawdzic a potem bedziemy szukac przyczyny
Panowie ja rozumiem. Jednak ta sytuacja nie była podczas ostatniego tankowania tylko od chyba 3 miesięcy. Jadąc miastem co chwila wskazówka nieżej się wydawała. Za pierwszym razem jak zauważyłem, to rzeczywiscie myślałem ze mnie okłamuje. Niestety wchodząc na rezerwie gorzej odpala, ale jedzie normalnie ( nie wiem czemu tak jest). Przy nastepnym tankowaniu, wskazówka dalej szybciej opadała (zalałem za 50 zł). Podłączyłem kompa i nic nie wyskooczyło, a spalanie wróciło do normy. I za jakieś 300 km powtórka z rozrywki. Tu nie chodzi o pół czy litr. tylko o różnice rzędu 4l. A to przy kilkukrotnym tankowaniu jest dobrze wyczówalne. No ale nic trzeba będzie troche kaski uzbierac i zalać.
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
No niestety trzeba zalać do pełna i sprawdzić w ten sposób, bo tak jak opisałeś to można tylko gdybać i nic konkretnego z tego nie wyniknie...
samo podłączenie kompa nie mogło Ci magicznie naprawić spalania - sprawdź ile samochód na prawde pali
Re: Większe spalanie - nietypowe chwiliowe rozwiązanie
pablo111l pisze:Podłączyłem kompa i nic nie wyskooczyło, a spalanie wróciło do normy.
- daniel.wwe
- TDI PoweR
Fahoo, nic dodać nic ująć
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”
dobra koniec jaj
w module instruments
w bloku adaptacji jest
fuel consuption corection
można procentowo skorygować
np u mnie fis oszukuje o 0,6l na100km na plus
ale nic nie robie bo dobrze mieć troszke przekłamane zużycie ...studzi to zapędy rajdowe czasami
w module instruments
w bloku adaptacji jest
fuel consuption corection
można procentowo skorygować
np u mnie fis oszukuje o 0,6l na100km na plus
ale nic nie robie bo dobrze mieć troszke przekłamane zużycie ...studzi to zapędy rajdowe czasami
Ostatnio zmieniony ndz wrz 02, 2012 10:18 przez Fahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Możesz zatem powiedzieć ,że doświadczyłeś cudupablo111l pisze:Przy nastepnym tankowaniu, wskazówka dalej szybciej opadała (zalałem za 50 zł). Podłączyłem kompa i nic nie wyskooczyło, a spalanie wróciło do normy.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018