Inna praca silnika po rozgrzaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czy to normalne ze silnik po uzyskaniu temp. roboczej szumi? Jak zimny nic nie szumi dopiero jak sie rozgrzeje. Dodam ze wymieniane było sprzegiłko alternatora rok temu ina, rolka zmiany kierunku obr. paska pk, i napinacz na używany ale dobry, rozrządu nie wymieniałem jeszcze..a auto mam dwa lata, rozrząd był wymieniany około 4 lata temu przez poprzedniego wł./na 100%/ Po nagrzaniu troche inaczej klekoce, ogólnie wydaje sie że nagrzany chodzi głośniej niż zimny. Aha jest też nieszcelnosć w dolocie przy górnym łączniku IC, rozbierałem to i po wyczyszczaniu z oleju nie widać żeby coś było uszkodzone 

- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Re: Inna praca silnika po rozgrzaniu
W czasie jazdy trudno wyczuć pewnie też, sinik zagłusza, jak zimny to nie szumi , może minimalnie.Obstawiam rozrząd , bo słyszałem pare historii że nowe zestawy po roku czasu zaczynały rolki szumieć ,ale dziwne że jak zimny to nie słychać.Zlokalizowałem nieszczelność w dolocie wreszcie..
- italiano_83
- V.I.P.
Wrzuć jakieś nagranie pracy silnika może ktoś rozpozna ten dźwięk w nagraniu.
Prosze , temp otoczenia 25 ,=>zimny
" onclick="window.open(this.href);return false;
ciepły motor
, po osunięciu nieszczelności dolotu silnik wyraźnie ciszej pracuje.pzdr
ciepły motor
, po osunięciu nieszczelności dolotu silnik wyraźnie ciszej pracuje.pzdr
- italiano_83
- V.I.P.
Jakaś rolka napędu osprzętu rzęzi, zrzuć pasek napędu osprzętu jak dźwięk umilknie to szukaj tam problemu trochę tego jest do sprawdzenia
Może łożysko na alternatorze, albo na pompie wspomagania, rolka na napinaczu czy rolka prowadząca.. trzeba szukać.
Można spryskiwaczem w czasie pracy silnika spryskać lekko i sprawdzić czy dźwięk umilknie.

Może łożysko na alternatorze, albo na pompie wspomagania, rolka na napinaczu czy rolka prowadząca.. trzeba szukać.
Można spryskiwaczem w czasie pracy silnika spryskać lekko i sprawdzić czy dźwięk umilknie.