MK4 śmierdzi spalonym olejem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Witam ostatnio zauważyłem a raczej poczułem że śmierdzi mi jakby spalonym olejem silnikowym jak samochód jest odpalony i stoi w miejscu np. na biegu jałowym. Wewnątrz auta nic nie śmierdzi jest spoko, tylko jak wysiądę to czuję takie coś. Auto normalnie chodzi (znaczy walczę z notlaufem, ale to chyba nie ma nic związanego). Ubytków oleju zbytnio nie zauważyłem. Auto nie dymi ani na czarno ani na biało/ siwo. 2-3 tygodnie temu wymieniony przepływomierz na nowy Bosch. Co to może być ?? Może odma (na bloku silnika tam jak jest wąż odmy zauważyłem taką maż czarną)??
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Na początek do dokładnie obejrzyj cały silniki czy nie masz wycieków oleju. Odma wiesz gdzie jest, niemal na wierzchu, ściągasz osłonę silnika i sprawdzasz czy nie wali olejem na kolektor. O notlaufie jest cały temat podwieszony wystarczy poczytać. Układ wydechowy tez sprawdź czy nie ma nieszczelności jakiś.
-
- Mały gagatek
wyczytałem gdzieś że może być tak że turbina pluje olejem w wydech no na kolektorze mam troszku oleju
Jak odma jest wypięta z dolotu i puszczona pod silnik lub do butelki wewnątrz komory silnika to niestety ale wali takim smrodem jakby się coś paliło. Chyba najlepiej będzie jak porobisz trochę fotek z komory silnika to wtedy będzie widać co tam u Ciebie piszczy w trawie.Wklej tu linki do jakichkolwiek fotek z Twojego silnika bo bez tego nie jesteśmy w stanie nic stwierdzić ( od góry i dołu).
Mam pytanko, bo zauważyłem, że u mnie odma jest przytkana szmatką, w tej rurce co idzie od wlewu oleju do rury dolotowej, zostawić jak jest czy to wyciągnąć ? Auto trzyma obroty i nie falują ani nic.
Szmatę wyjmij bo może i pewnie powoduje wycieki z innych miejsc - uszczelka pod pokrywą zaworów, bagnet, uszczelnienie wału itd.
Szmata już wyjęta, a pod kapą zaworów właśnie uszczelkę wymieniłem, bo już nadawała się tylko do śmietnika.
A to po wyjęciu tej szmaty, ew. wycieki powinny ustąpić/zmniejszyć się ?
A to po wyjęciu tej szmaty, ew. wycieki powinny ustąpić/zmniejszyć się ?
tak, bo nadmiar ciśnienia będzie leciał jako powietrze z parami olejowymi w dolot i przestanie masakrować wszystkie inne uszczelnienia
-
- Mały gagatek
Koledzy jeżeli chodzi o mój problem to już został rozwiązany okazało się że miałem trochę nagmatwane z wężykami podciśnienia i pojechałem na podnośnik do znajomego mechaniora i on mi zrobił porządek z połączeniami na górze i na dole (połączenie z turbo). Teraz nie ma żadnego smrodu, normalne spalinki
Jednak i tak dziekuję za pomoc
Czeka mnie i tak kupno zaworka n75 bo przechodzi w tryb awaryjny i wymiana uszczelki pod osłoną zaworów.
Jednak i tak dziekuję za pomoc
Czeka mnie i tak kupno zaworka n75 bo przechodzi w tryb awaryjny i wymiana uszczelki pod osłoną zaworów.
-
- Mały gagatek
Re: MK4 śmierdzi spalonym olejem
eee nie bardzo rozumiem nie chodzi mi o wymianę uszczelki pod głowicą.