Witam
Golf 4 ALH 1999 rocznik.
Od niedawna dziwnie pracuje. Otóż po odpaleniu silnika nie pracuje turbina. Pracuje jak wolnossący, przy czym np. na drugim biegu przy ok. 2200 obrotach słychac w tablicy bezpieczników "cyknięcie" a gdy spadają obroty słychać je ponownie.
Tak silni pracuje przez jakieś 3 minuty jazdy, po czym turbina zaczyna normalnie ciągnąć od okolo 2tys obrotów.
Co ciekawe. Wyłączę silnik, poczekam 5 minut, silnik dalej ciepły, odpalę go i będzie ten sam problem.
Ktoś miał coś podobnego? Co to za cholerne tykanie?
pozdrawiam
Problem z turbiną na początku jazdy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Sprawdź błędy zapisane w sterowniku ...
Dwa- sprawdź czy po uruchomieniu silnika sztanga turbiny zostaje wciągnięta na max-a do gruszki podciśnienia.
Coś cyka w skrzynce przekaźników to ściągnij osłonę i sprawdź czy jakiś przekaźnik nie jest luźno wpięty.
Następny temat załóż w dziale diagnostyka ..
Dwa- sprawdź czy po uruchomieniu silnika sztanga turbiny zostaje wciągnięta na max-a do gruszki podciśnienia.
Coś cyka w skrzynce przekaźników to ściągnij osłonę i sprawdź czy jakiś przekaźnik nie jest luźno wpięty.
Następny temat załóż w dziale diagnostyka ..
Podepnę się pod temat - tykanie przekaźnika występuje i u mnie, silnik ten sam.
Wydaje mi się, że jest to przekaźnik od świec żarowych i działa dogrzewanie komór spalania ale tylko do pewnych obrotów.
Wydaje mi się, że jest to przekaźnik od świec żarowych i działa dogrzewanie komór spalania ale tylko do pewnych obrotów.