Uszczelka pod głowicą ???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam
Od jakiegoś czasu męczę się z twardymi wężami chłodnicy, wszystko zaczęło się od testu na banie ile pociągnie podczas testu nic się nie działo po zjechaniu z autostrady przejechalem jeszscze kilka km i podjechałem pod market tam stałem i chłodziłem autko po 5 minutach zgsiałem i poszedłem na zakupy jak wróciłem zauważyłem mega plamę pod autem okazało się że płyn chłodniczy zniknął więc dolałem ok 2 litry i pojechałem myśląc że problem z głowy ale po pewnym czasie okazało podczas rutynowej kontroli że węże mam twarde jak diabli a płyn ze zbiorniczka znów zniknął więc podjechałem do mechanika i okazało się że pompa wody puszcza wszystko wokół niej było mokre więc poszła do wymiany a że zbliżał się rozrząd to też wymieniłem, po wyminie okazało się że płyn przestał uciekać ale węże nadal twarde, wymieniłem korek i nic, myślę czy sprawdzić cisnienie w układzie ale wydaję mi się że to tylko formalność bo jak dla mnie to ciśnienie jest za duże bo miałem okazje porównać z innym gofikem, dodam że autko cały czas chodzi ok, zbiera się dobrze, pali na dotyk, raz na jakiś czas zadymi jak zapali, w zbiorniczku czysto, termostat wg mechanika ok. Liczę na jakieś sugestie jak pozbyc się tego cisnienia w wężach czy dawac auto na robienie uszczelki pod glowicą
pozdrawiam
Od jakiegoś czasu męczę się z twardymi wężami chłodnicy, wszystko zaczęło się od testu na banie ile pociągnie podczas testu nic się nie działo po zjechaniu z autostrady przejechalem jeszscze kilka km i podjechałem pod market tam stałem i chłodziłem autko po 5 minutach zgsiałem i poszedłem na zakupy jak wróciłem zauważyłem mega plamę pod autem okazało się że płyn chłodniczy zniknął więc dolałem ok 2 litry i pojechałem myśląc że problem z głowy ale po pewnym czasie okazało podczas rutynowej kontroli że węże mam twarde jak diabli a płyn ze zbiorniczka znów zniknął więc podjechałem do mechanika i okazało się że pompa wody puszcza wszystko wokół niej było mokre więc poszła do wymiany a że zbliżał się rozrząd to też wymieniłem, po wyminie okazało się że płyn przestał uciekać ale węże nadal twarde, wymieniłem korek i nic, myślę czy sprawdzić cisnienie w układzie ale wydaję mi się że to tylko formalność bo jak dla mnie to ciśnienie jest za duże bo miałem okazje porównać z innym gofikem, dodam że autko cały czas chodzi ok, zbiera się dobrze, pali na dotyk, raz na jakiś czas zadymi jak zapali, w zbiorniczku czysto, termostat wg mechanika ok. Liczę na jakieś sugestie jak pozbyc się tego cisnienia w wężach czy dawac auto na robienie uszczelki pod glowicą
pozdrawiam
to raczej nie będzie uszczelka pod głowicą ,jak to by była uszczelka to kompresja by tak dmuchała w układ chłodzenia tak że płyn chłodniczy by korkiem wysadzało takie moje zdanie ,zrób test : na zimnym zgaszonym silniku odkręć korek zobacz stan płynu potem odpal auto rozgrzej porządnie i zobacz czy pozim płynu się nie podnosi
SPRZEDAM RADIO GAMMA V + ODTWARZACZ CD STAN BDB + kostka na wyjście do wzmacniacza
Sprzedam Tanio : BRA Golf IV Boczki czarne bez elektryki 5d stan idealny
zauważyłem że właśnie jak zapalę auto bez znaczenia czy na postoju czy podczas jazdy płyn chłodniczy jest wciskany w zbiorniczek to znaczy wygląda jakby ubywało go ale jak odkręcę korek to stan się podnosi do stanu sprzed zapalenia auta ;/
-
- Użytkownik
- Auto: Skoda Rapid Liftback 1,0TSI 110KM MY2019
- Silnik: DKRC
- Kontakt:
Miałem to samo w swoim AAZ'cie węże były twarde jak kamień. No to darcie czapy i obadanie uszczelki i głowicy. Na głowicy zero śladów uszkodzeń i co najlepsze uszczelka wyglądała jak nowa (była metalowa), nigdzie śladu uszkodzenia czy jakiegokolwiek przedmuchu. No ale dałem nową uszczelkę i jak ręką odjął. Więc kolego czapa w górę, nowa uszczelka i pewnie będzie gitara...
Skoda Rapid Liftback 1,0TSI MY 2019, Ambition+Audio+Sunset
wtedy to bankowo uszczelka lub pęknięta głowica co bardzo mało prawdopodobne
SPRZEDAM RADIO GAMMA V + ODTWARZACZ CD STAN BDB + kostka na wyjście do wzmacniacza
witam, of kilku dni testuje auto I oto moje spostrzezenia: bez wzgledu na to czy auto gonie czy jade spokojnie to weze sa tak samo twarde, za kazdym razem plyn jest wciskany w zbiorniczek, plynu nie ubywa, jak auto postoi calą noc to jak odkrecam korek to slysze i czuje taki strzal w korku, jak auto jest nagrzane i przegazuje auto to noc nie bulgocze, wiec mysle czy jednak nie zmienic korka na ori, tylko nie wiem kto robil korek. stworze tez zestaw do pomiaru cisnienia w układzie chlodzenia, wiem se cisnienie powinno byc od 1.25-1.5 tylko jaka miara bar czy atm ? licze na jakies sugestie. slyszalem o mechaniku w poznaniu kolo r.starołęka ktory rzekomo jest dobrym diagnosta czy ktos moze się wypowiedziec na jego temat lub polecic kogos kto mi powie o co chodzi z tymi wezami. Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
kolego według mnie uszczelka głowicy do wymiany, sprawdz czy nie wyrzuca płynu przez przelew zbiorniczka i zwróć uwagę na to czy w nagrzewnicy nie bulgocze płyn ( objawy twardych węży wskazują na uszczelkę i dostawanie się spalin do układu chłodzenia, miałem podobne objawy w moim pasku )
- ozyrysh
- kieroVWca boroVWca
- Kontakt:
ja również obstawiam uszczelkę pod głowicą, u mnie był jeszcze taki objaw że jak pogoniłem auto autostradą to bez klimy było ok a jak klima włączona to przy deptaniu po ok 50 km wywalało mi płyn i musialem dolać i jechać dalej
aż któregoś dnia ciśnienie było tak duże że któryś z wężyków pekł i chłodzenia ot tak nie było wymieniłem uszczelkę pod czapką i teraz zrobiłem już ok 15 tys i jest wszystko w porządku a co do węży teraz są cały czas miękkie czy zimny czy gorący.
aż któregoś dnia ciśnienie było tak duże że któryś z wężyków pekł i chłodzenia ot tak nie było wymieniłem uszczelkę pod czapką i teraz zrobiłem już ok 15 tys i jest wszystko w porządku a co do węży teraz są cały czas miękkie czy zimny czy gorący.
dziekuję wszystkim za zainteresowanie się moim problemem, zdecydowałem się na wymianę uszczelki jednak chciałbym zapytać co tam jeszcze trzeba wymienić przy przebiegu 300 000 km, widziałem kiedyś jakąś post w którym byli to ładnie omówione ale teraz nie mogę go odnaleźć więc jesli ktos mógłby napisać co trzeba zrobić wraz z wymianą uszczelki to byłbym wdzięczny, wiem że trzeba wymienić uszczelniacze i prowadnice, proszę o pomoc
dziekuję wszystkim za zainteresowanie się moim problemem, zdecydowałem się na wymianę uszczelki jednak chciałbym zapytać co tam jeszcze trzeba wymienić przy przebiegu 300 000 km, widziałem kiedyś jakąś post w którym byli to ładnie omówione ale teraz nie mogę go odnaleźć więc jesli ktos mógłby napisać co trzeba zrobić wraz z wymianą uszczelki to byłbym wdzięczny, wiem że trzeba wymienić uszczelniacze i prowadnice, proszę o pomoc
najwazniejsze to:
-użyć nowych śrub do głowicy
-uszczelka erling-tyle samo karbów co oryginalnie zdjęta z silnika-nie kombinować z odprężeniami
-wymienic uszczelniacze i sprawdzić luz na prowadnicach zaworowych
-wymienić popychacze
-dotrzeć zawory
-splanowac głowice
aha do asv nie kupisz uszczelki dekla zaworów wiec warto złozyć to na mase uszczelniajaca
koszt 500-700zl na gotowo
-użyć nowych śrub do głowicy
-uszczelka erling-tyle samo karbów co oryginalnie zdjęta z silnika-nie kombinować z odprężeniami
-wymienic uszczelniacze i sprawdzić luz na prowadnicach zaworowych
-wymienić popychacze
-dotrzeć zawory
-splanowac głowice
aha do asv nie kupisz uszczelki dekla zaworów wiec warto złozyć to na mase uszczelniajaca
koszt 500-700zl na gotowo
dafr, jak bedziesz wymieniał uszczelkę to sprawdź chłodnice ..., czy ma odpowiednią drożności , powinna mieć swobodny przepływ, to chłodnica właśnie może być przyczyną .
witam kolega fahoo napisał że koszt to 500-700 zł a mi mechanik wyliczył koszt robocizny 400-500 zł plus około 700-800 zł na głowice tzn w skład głowicy wchodzą elementy wymienione w poście powyżej. Czy to mi się opłaca ?? czy nie lepiej poszukać innej głowicy na allegro po regeneracji. i jakie glowice posuja do asv to znaczy od jakich modeli ? Pozdrawiam