Automatyczne ssanie zbyt późno sie załacza...1.9 AAZ
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam. pozwolę sobie odświeżyć temat. mam podobny problem. w moim aaz z klimą jest jakiś podciśnieniowy siłownik na górze pompy. z tego co wiem to jest właśnie to do zwiększania obrotów na zimnym silniku. a wracając do problemu po odpaleniu zimnego silnika mam jakieś 930 obr. po jakiś 15-25 s załącza się dopiero ten siłownik i obroty jakieś 1050 i już tak zostaje. gdy odpinam przewód podciśnieniowy od siłownika to obroty spadają. podpinam i rosną. a przecież powinno to działać przy uruchamianiu na zimnym i przy np. włączeniu klimy a nie na ciepłym i bez obciążenia. przewody podciśnieniowe wymienione. może ktoś ma jakiś schemat podciśnienia albo napisze jak to ma u siebie. a i jeszcze jak zamienię miejscami przewody na zaworku koło filtra powietrza to jest tak że co jakieś 2s siłownik pociąga i luzuję tą linkę. proszę o pomoc bo te obroty mnie już zaczynają denerwować i to dość konkretnie.
-
- Nowicjusz
sławex masz na 2 stronie schemat. a przy okazji dodam ze ja mam tak samo ale mi coś z tym EGR`em sie pierdzieli. jak uda Ci sie rozwikłać problem to daj znać jak to zrobiłeś?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Tak jest,ponieważ tyle właśnie trwa dogrzewanie świec żarowych i alternator stawia duży opór silnikowi.sławex pisze: po odpaleniu zimnego silnika mam jakieś 930 obr. po jakiś 15-25 s załącza się dopiero ten siłownik i obroty jakieś 1050
Jaki wężyk? Jakie podciśnienie?sławex pisze:gdy odpinam przewód podciśnieniowy od siłownika to obroty spadają.
We wszystkich MK3 po roku 95 jakie widziałem,miały siłownik bimetalowy zasilany prądem.
-
- Użytkownik
- Auto: Skoda Rapid Liftback 1,0TSI 110KM MY2019
- Silnik: DKRC
- Kontakt:
Ja miałem '97 i było podciśnienieMichał_1977 pisze:Jaki wężyk? Jakie podciśnienie?
We wszystkich MK3 po roku 95 jakie widziałem,miały siłownik bimetalowy zasilany prądem.
Skoda Rapid Liftback 1,0TSI MY 2019, Ambition+Audio+Sunset
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Dziwne.Nie spotkałem się czymś takim.Ma ktoś jakąś fotkę?_model_ pisze:Ja miałem '97 i było podciśnienie
Re: Automatyczne ssanie zbyt późno sie załacza...1.9 AAZ
Jaki wężyk? Jakie podciśnienie?Michał_1977 pisze:Tak jest,ponieważ tyle właśnie trwa dogrzewanie świec żarowych i alternator stawia duży opór silnikowi.sławex pisze: po odpaleniu zimnego silnika mam jakieś 930 obr. po jakiś 15-25 s załącza się dopiero ten siłownik i obroty jakieś 1050Jaki wężyk? Jakie podciśnienie?sławex pisze:gdy odpinam przewód podciśnieniowy od siłownika to obroty spadają.
We wszystkich MK3 po roku 95 jakie widziałem,miały siłownik bimetalowy zasilany prądem.[/quote]
no właśnie to jest wersja z klimą i jest jakiś siłownik na podciśnienie i ten siłownik właśnie po odpaleniu zimnego silnika gdy świece dogrzewają silnik podnośi obroty biegu jałowego. a ja mam jakoś na odwrót. jak zimny to są niskie ale jak się nagrzeje to wtedy podwyższone. i ni hu hu nie wiem o co biega
-
- Użytkownik
- Auto: Skoda Rapid Liftback 1,0TSI 110KM MY2019
- Silnik: DKRC
- Kontakt:
Dziwna sprawa. U mnie w moim AAZ było tak, że odpaliłem auto i po ok. 5 sekundach podciśnienie podbijało obroty. Jak się klimę włączyło to od razu obroty podbijało. Sprawdź schemat podciśnienia i posprawdzaj jak masz w aucie, może któryś masz przewód podmieniony
Skoda Rapid Liftback 1,0TSI MY 2019, Ambition+Audio+Sunset
no właśnie jest jeszcze taki myk że przewody mam dobrze ze schematem a jak podmienię to strasznie słaby jest ale obroty dalej są tak samo.
właśnie wczoraj wymieniłem filtr paliwa plus zaworek zwrotny bo miałem bąbelki w przewodzie bo ktoś mi poradził że to może być przyczyna. ale nic to nie dało w związku z obrotami (przynajmniej bąbelków brak). już sam nie wiem. zmniejszyłem mu trochę dawkę paliwa i odłączyłem przewód podciśnieniowy od tego siłownika (zaślepiony) i dalej jak się zagrzeje to obr do góry tyle że teraz tak max 1000 a nie jak wcześniej 1100