EGR out - wrazenia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- koVWal
- Golf Uzależnia
- Kontakt:
EGR out - wrazenia
Witam. Posiadam audi a4 1Z i w EGR miałem wkręconą śrubkę a na to nasunięty wężyk. Nie wiedziałem prędzej o tym, dziś to zobaczyłem i wykręciłem tą śrubkę. Moje pytanie brzmi dlaczego ta śrubka była tam wkręcona? Czy lepiej ją z powrotem wkręcić czy jeździć bez niej?
- mariusz514
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: EGR out - wrazenia
nie dorzeczne olej w EGR ??? przecież nim idą spaliny tylko , a nawet jak jest tam jakiś olej ( ze spalinami) to chyba są niewielkie ilości ,więc to chyba coś innego lecidexter7d pisze:wlasnie poszedlem sprawdzic co i jak - wyglada ze mozna to samemu zrobic.
ale jest zonk - cieknie olej z EGR - co to oznacza ???
wrzucilem nowy topi w tym dziale
- mariusz514
- Mały gagatek
- Kontakt:
kolego wrzuć fotkę jak to wszystko wygląda, moim zdaniem jak ktoś ją wkręcił to niech jest, bezcelowo chyba ktoś tego nie zrobiłkoVWal pisze:Witam. Posiadam audi a4 1Z i w EGR miałem wkręconą śrubkę a na to nasunięty wężyk. Nie wiedziałem prędzej o tym, dziś to zobaczyłem i wykręciłem tą śrubkę. Moje pytanie brzmi dlaczego ta śrubka była tam wkręcona? Czy lepiej ją z powrotem wkręcić czy jeździć bez niej?
EGR out - wrazenia
po to ta śrubka by podciśnienie nie uciekało....
oswoić autyzm, http://www.michalautyzm.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
seria ALH 90 km-->>soft-->>127km-->>wtryski ASV+ ASO Damian ppp ==145km
seria ALH 90 km-->>soft-->>127km-->>wtryski ASV+ ASO Damian ppp ==145km
mariusz514 pisze:nie dorzeczne olej w EGR ??? przecież nim idą spaliny tylko , a nawet jak jest tam jakiś olej ( ze spalinami) to chyba są niewielkie ilości ,więc to chyba coś innego lecidexter7d pisze:wlasnie poszedlem sprawdzic co i jak - wyglada ze mozna to samemu zrobic.
ale jest zonk - cieknie olej z EGR - co to oznacza ???
wrzucilem nowy topi w tym dziale
wlasnie uzyskalem informacje
"Przez EGR idą spaliny ,,i generalne działa on tylko na postoju ... tj wolnych obrotach ....
Wiadomo ,że w TDI zawsze trochę oliwy poleci wężami + do tego sadza i w EGR jest BAGNO .."
wiec uznaje ze na tym zdjeciu jest - no wlasnie - sam nie wiem bede musial chyba najpierw wyczyscic
"What if you found a portal to a parallel universe?"
- mariusz514
- Mały gagatek
- Kontakt:
EGR out - wrazenia
kolego przypuszczam ze masz ostro zawalony zawór EGR i kolektor, mocno zawalony układ ma gdzieś ujście dlatego spaliny, z cząstkami oleju uciekają na zewnątrz, weź się za wyczyszczenie tego wszystkiego i daj nowe uszczelki między łączeniami i będzie wszystko ok
dzieki za diagnozemariusz514 pisze:kolego przypuszczam ze masz ostro zawalony zawór EGR i kolektor, mocno zawalony układ ma gdzieś ujście dlatego spaliny, z cząstkami oleju uciekają na zewnątrz, weź się za wyczyszczenie tego wszystkiego i daj nowe uszczelki między łączeniami i będzie wszystko ok
wlasnie dzwonilem do sklepu pytac o uszczelke do kolektora i srodek czyszczacy
dzwonilem tez do dwoch warsztatow spytac ile by chcieli za to wziac - a ze mieszkam w UK to wywalili - 50 funtow (tak nawiasem mowiac ile w Polsce musialbym zaplacic ? )
wiec bede to robil sam - mam nadzieje ze dam rade i nic nie schrzanie
mam jednak pytanie -
moj silnik to tdi pd ATD- tutaj jest w miare ladna fajna foto porada http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... &start=616" onclick="window.open(this.href);return false;
tyle ze do silnika ALH
pytanie jest czy latwo zdejme kolektor - czy z tylu latwo sie dostane do srub - na tej poradzie kolekor jest pokazany po zdjeciu
zakladam ze dostane sie latwo do tych srub od gory - nie mam kanalu.
druga sprawa - wyglada to bardzo podobnie do mojego silnika - moge sie na tym wzorowac ? nie popsuje nic ?
prosze o porade
-
- GREEN
- Kontakt:
EGR out - wrazenia
są duże szanse że śruby są tak zapieczone że ich nie odkręcisz potrzebny jest dobry klucz mowa tu o tych 2 na samym dole przy kolektorze tym wydechowym reszta idzie już spoko
wlasnie uzyskalem informacje
"Przez EGR idą spaliny ,,i generalne działa on tylko na postoju ... tj wolnych obrotach ....
Wiadomo ,że w TDI zawsze trochę oliwy poleci wężami + do tego sadza i w EGR jest BAGNO .."
wiec uznaje ze na tym zdjeciu jest - no wlasnie - sam nie wiem bede musial chyba najpierw wyczyscic
[/quote]
To chyba nawet moje słowa
[/quote]
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Twoje Twoje.Haki pisze:
uznalem ze madre to zacytowalem
a tak a propos czyszczenia zabiore sie za to w piatek - mam nadzieje ze to choc troche ma wplyw na to buczeniem miedzy 1500 - 1800 z ktorym walcze od wrzesnia
e kolektor i EGR jest zasyfiony - ze wyczyszcze i to pomoze
--- te obejmy na tych rurach gumowych sa bardzo sztywne - kombinerkami je scisnac ??? tak sie je zdejmuje ? (chodzi mi o ta z lewej na zdjeciu powyzej obok EGR )
jeszcze jedno wazne pytanie : jak juz zdejme kolektor i EGR i pojde czyscic to czy wlot w glowicy niczym sie nie zdazy zabrudzic ? nie trzeba sie zbytnio przejmowac ??
w koncu tam idzie mieszanka ropy z powietrzem - powinno byc czysto
EGR out - wrazenia
Haki egr nie działa tylko na postoju;) hehe po co konstruktorzy zrobili egr ? żeby działał jak samochód stoi sobie bezruchu
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
- mariusz514
- Mały gagatek
- Kontakt:
nic tam nie wleci , spokojna Twoja głowa , bez problemu sam zrobisz trzeba dużo chęci i trochę wiedzy , kup tylko dobre klucze imbusowe lub je pożycz , takimi bez problemu sobie poradzisz http://allegro.pl/beta-zestaw-komplet-k ... 33607.html" onclick="window.open(this.href);return false;, do tego grzechotka dobre i klucze nasadowe do zaworu EGR( dół zaworu , dwie śruby)dexter7d pisze:Twoje Twoje.Haki pisze:
uznalem ze madre to zacytowalem
a tak a propos czyszczenia zabiore sie za to w piatek - mam nadzieje ze to choc troche ma wplyw na to buczeniem miedzy 1500 - 1800 z ktorym walcze od wrzesnia
e kolektor i EGR jest zasyfiony - ze wyczyszcze i to pomoze
-jak najbardziej wszystko możne być ze sobą powiązane
--- te obejmy na tych rurach gumowych sa bardzo sztywne - kombinerkami je scisnac ??? tak sie je zdejmuje ? (chodzi mi o ta z lewej na zdjeciu powyzej obok EGR )
- tak kombinerkami ją ścisnąć, i w tedy wszystko zejdzie , później możesz zastąpić taką obejmą http://allegro.pl/opaska-obejma-zacisko ... 68861.html" onclick="window.open(this.href);return false; ale jak jest ok to zostaw ja szkoda wydawać pieniądze
jeszcze jedno wazne pytanie : jak juz zdejme kolektor i EGR i pojde czyscic to czy wlot w glowicy niczym sie nie zdazy zabrudzic ? nie trzeba sie zbytnio przejmowac ??
w koncu tam idzie mieszanka ropy z powietrzem - powinno byc czysto
- mariusz514
- Mały gagatek
- Kontakt:
- mariusz514
- Mały gagatek
- Kontakt:
EGR out - wrazenia
jedynie co możesz popsuć to urwać śruby (trzymające EGR od dołu, fotka wstawiona przez kolegę Behemoth1987) tak jak ja to zrobiłem