TRUDNO/CIĘŻKO ODPALA ZIMNY/CIEPŁY. REGULAMIN STR 116.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
@laszeq1
U mnie też są takie dziwne odgłosy przy odpalaniu. Ale chyba nawet gorsze niż u Ciebie. U mnie przy -10 jakoś pali ale strasznie nim rzuca. A przy -16 to wogóle stękał stękał i zgasł
Filmik:
[youtube][/youtube] (słychać od 59 s)
Świece ok, akumulator ok, dawki poustawiane.
Czy ktoś może powiedzieć co może być przyczyną takiego odgłosu?
U mnie też są takie dziwne odgłosy przy odpalaniu. Ale chyba nawet gorsze niż u Ciebie. U mnie przy -10 jakoś pali ale strasznie nim rzuca. A przy -16 to wogóle stękał stękał i zgasł
Filmik:
[youtube][/youtube] (słychać od 59 s)
Świece ok, akumulator ok, dawki poustawiane.
Czy ktoś może powiedzieć co może być przyczyną takiego odgłosu?
- LordSpooky
- Użytkownik
- Kontakt:
laszeq1, ja mialem tak samo, trzepało budą i kopcił. Regeneracja rozrusznika rozwiazala problem.
laszeq1, widzę że mamy ten sam problem w tym samym silniku Jak ciepły lub plusowe temp to nie ma problemu. Jak poniżej 0 to zaczynają się schody.
U mnie tak to wygląda przy pierwszym rozruchu i -13stopni
[youtube][/youtube]
Świece grzeją - prąd dochodzi, czujnik temp wymieniony, filtr paliwa również... Czyżby pompowtryski?
U mnie tak to wygląda przy pierwszym rozruchu i -13stopni
[youtube][/youtube]
Świece grzeją - prąd dochodzi, czujnik temp wymieniony, filtr paliwa również... Czyżby pompowtryski?
Ostatnio zmieniony wt sty 31, 2012 21:02 przez kryters, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: [TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
Kolego tutaj rozrusznik śwista jak nowy, AKu nowe widzisz że szybko łapie ale nie na wszystkie gary i podkopca, myśle że mogą być to pompki tylko które czy wszystkie ?są jacyś spece co powiedzą w których blokach zrobić logi i czy na biegu jałowy m czy w trakcje jazdy?LordSpooky pisze:laszeq1, ja mialem tak samo, trzepało budą i kopcił. Regeneracja rozrusznika rozwiazala problem.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Słabo coś to wygląda, rozrusznik powinien lepiej kręcić przy zdrowym akumulatorze, a widać, że wyskakują kontrolki przy rozruchu czyli spadek napięcia jest znaczny. Kąt wtrysku na jaką wartość jest ustawiony ? Jak akumulator i świece sprawne, to nie grzej go kilka razy- powinno wystarczyć raz i auto powinno palić. Pęcherzy w układzie paliwowym nie masz ? w przezroczysty przewodzie od filtra paliwa?mgralien pisze:mgralien
1. Akumulator był tylko sprawdzany miernikiem. Ponad 12 na spoczynku i ponad 14 po rozruchu.italiano_83 pisze: Słabo coś to wygląda, rozrusznik powinien lepiej kręcić przy zdrowym akumulatorze, a widać, że wyskakują kontrolki przy rozruchu czyli spadek napięcia jest znaczny. Kąt wtrysku na jaką wartość jest ustawiony ? Jak akumulator i świece sprawne, to nie grzej go kilka razy- powinno wystarczyć raz i auto powinno palić. Pęcherzy w układzie paliwowym nie masz ? w przezroczysty przewodzie od filtra paliwa?
2. Wyskakują kontrolki od ABS i ESP jak się tak dławi ;/
3. Kąt wtrysku ok 49-50.
4. Świece były sprawdzane miernikiem i (chociaż nie jestem pewien czy kolega mi tak sprawdził) były wyciągane i sprawdzane jak grzeją.
5. Pęcherzy w przeźroczystym przewodzie nie widać. Filtr paliwa wymieniony.
Ogólnie nie wygląda to ciekawie. Bo nawet jak załapie to tak jakby nie na wszystkich cylindrach i się ostro rzuca. Przy -10 ustabilizował się ale przy -16 padł ;/
Jak ciepły to pali od strzału. Tylko pierwszy rozruch po postoju. Ogólnie przy minusach zaczęły się problemy. Tak do -7 ujdzie. Przy -20 to by była kaplica.
Przyczyn pewnie może być wiele ale czego by się tu najbardziej czepić?
moj znow cieply to musi pokrecic zeby zapalic? co jest
a zimny na strzal
a zimny na strzal
- LordSpooky
- Użytkownik
- Kontakt:
Mi wyskakiwaly te kontrolki i okazalo ze zaczyna klekac alternator...mgralien pisze:1. Akumulator był tylko sprawdzany miernikiem. Ponad 12 na spoczynku i ponad 14 po rozruchu.italiano_83 pisze: Słabo coś to wygląda, rozrusznik powinien lepiej kręcić przy zdrowym akumulatorze, a widać, że wyskakują kontrolki przy rozruchu czyli spadek napięcia jest znaczny. Kąt wtrysku na jaką wartość jest ustawiony ? Jak akumulator i świece sprawne, to nie grzej go kilka razy- powinno wystarczyć raz i auto powinno palić. Pęcherzy w układzie paliwowym nie masz ? w przezroczysty przewodzie od filtra paliwa?
2. Wyskakują kontrolki od ABS i ESP jak się tak dławi ;/
3. Kąt wtrysku ok 49-50.
4. Świece były sprawdzane miernikiem i (chociaż nie jestem pewien czy kolega mi tak sprawdził) były wyciągane i sprawdzane jak grzeją.
5. Pęcherzy w przeźroczystym przewodzie nie widać. Filtr paliwa wymieniony.
Ogólnie nie wygląda to ciekawie. Bo nawet jak załapie to tak jakby nie na wszystkich cylindrach i się ostro rzuca. Przy -10 ustabilizował się ale przy -16 padł ;/
Jak ciepły to pali od strzału. Tylko pierwszy rozruch po postoju. Ogólnie przy minusach zaczęły się problemy. Tak do -7 ujdzie. Przy -20 to by była kaplica.
Przyczyn pewnie może być wiele ale czego by się tu najbardziej czepić?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Wyskakują bo jest duży spadek napięcia, a czy to wina padającego akumulatora czy wysłużonego rozrusznika to trzeba sprawdzić.mgralien pisze:2. Wyskakują kontrolki od ABS i ESP jak się tak dławi ;/
W bassic settings mniemam był sprawdzany ... zawsze można kopnąć na 60.mgralien pisze:3. Kąt wtrysku ok 49-50.
Napięcia akumulatora to jedno a prąd rozruchowy to drugie, ale to sprawdzisz tylko testerem... pamiętaj, że w raz ze spadkiem temperatury spada pojemność akumulatora i jego sprawność.mgralien pisze:1. Akumulator był tylko sprawdzany miernikiem. Ponad 12 na spoczynku i ponad 14 po rozruchu.
Ja by te świece wszystkie wymienił, mogą nierównomiernie grzać...mgralien pisze:Ogólnie nie wygląda to ciekawie. Bo nawet jak załapie to tak jakby nie na wszystkich cylindrach i się ostro rzuca. Przy -10 ustabilizował się ale przy -16 padł ;/
Rozumiem da się jakoś sprawdzić czy rozrusznik czy alternator jest ok i wykluczyć jego wymiane/regenerację?
A w przypadku ew. usterki to lepiej regenerować czy wymieniać na zamiennik jakiś?
Pozdrawiam
A w przypadku ew. usterki to lepiej regenerować czy wymieniać na zamiennik jakiś?
Pozdrawiam
u mnie podobnie świece, akumulator, rozrusznik, filtry, wtryski, zawór zwrotny i blokujący cofanie sie paliwa do baku,chip, kat wtrysku 47-51 ,czujnik temeratury dobry olej motul i jest problem z odpalaniem. przy -15 odpala ale po 10sec kręcenia rozrusznikiem. w przewodzie paliwowym widać liczne ale male pęcherzyki powietrza. samochód odpala wyłącznie przy wciskaniu pedału gazu podczas odpalania. macie może jakieś sugestie? jeszcze 2 lata temu palił idelanie nawet przy -26. ??
- LordSpooky
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja dokonalem regeneracji obu. Alternator i rozrusznik. Uzywki nie oplaca sie kupowac bo nie wiesz co masz. Jak dasz do dobrej firmy zajmujacej sie regeneracja to z zewnatrz bedziesz mial stary alternator a w srodku jak nowy. I posluzy dlugo. I masz gwarancje. Koszt rozrusznika na cacy u mnie 180, alternator 200. Jeszcze musisz to wyciagnac sam jak potrafisz to zaoszczedzisz. Rozrusznik wyciagnac to pikus ale alternator to juz nie dla mnie.mgralien pisze:Rozumiem da się jakoś sprawdzić czy rozrusznik czy alternator jest ok i wykluczyć jego wymiane/regenerację?
Pozdrawiam
Rozrusznik nie jest sprawny jak na zimnym ledwo kreci przy zalozeniu za kat wtrysku jest ok i aku naladowany. Sprawny, to taki ze nie zdarzysz policzyc przy odpalaniu ile wykonal obrotow.
Alternator musisz sprawdzic miernikiem czy daje napiecie. Czasami tez wyje po zgaszeniu silnika lub w trakcie jego pracy.
U mnie powietrza nie widziałem ostatnio. Kiedyś tam jakiś pęcherzyk się pojawiał ale to jeden jakiś mały. Chociaż po wymianie filtra paliwa nie zaobserwowałem pęcherzy ostatnio.
Mam nadzieję poszła 1 część a nie kilka. Dzwoniłem do gościa od rozruszników i alternatorów i mówił że samo wyjęcie i włożenie 1 części to 100zł ;/ Czyli przy rozruszniku i alternatorze to 200zł za wyjęcie nie mówiąc o regeneracji.
No nic czekam na diagnozę. Napiszę tutaj co wyszło - mam nadzieję dobre wieści będą
Mam nadzieję poszła 1 część a nie kilka. Dzwoniłem do gościa od rozruszników i alternatorów i mówił że samo wyjęcie i włożenie 1 części to 100zł ;/ Czyli przy rozruszniku i alternatorze to 200zł za wyjęcie nie mówiąc o regeneracji.
No nic czekam na diagnozę. Napiszę tutaj co wyszło - mam nadzieję dobre wieści będą
- LordSpooky
- Użytkownik
- Kontakt:
Rozrusznik 140-180 - wyjac mozesz sam.mgralien pisze: Dzwoniłem do gościa od rozruszników i alternatorów i mówił że samo wyjęcie i włożenie 1 części to 100zł ;/ Czyli przy rozruszniku i alternatorze to 200zł za wyjęcie nie mówiąc o regeneracji.No nic czekam na diagnozę. Napiszę tutaj co wyszło - mam nadzieję dobre wieści będą
Alternator 250 - ja za wyjecie zaplacilem 150...
Sprawdz najpierw dokladnie.
Niestety jest zima i nasze tedeiki padaja jak muchy... Nie jestes sam w samym moim rejonie mam 4 znajomych co maja dokladnie to samo co my. Teraz jeszcze tylko kwestia zamarzania paliwa... Ma byc ponad -30...