Koło rozrządu AAZ

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kosmoaaz
Nowicjusz
Nowicjusz

Koło rozrządu AAZ

Post autor: kosmoaaz » pn sty 23, 2012 00:48

Witam

Pracuję nad remontem generalnym silnika w moim AAZ. Przy zdejmowaniu koła rozrządu z wałka rozrządu zauważyłem że na kole nie ma rowka pod klin natomiast na wałku jest rowek. Nie było również klina. Podpowie mi ktoś jak to z tym jest? W sensie czy powinien być rowek na kole?

tower
Ma gadane
Ma gadane

Re: Koło rozrządu AAZ

Post autor: tower » pn sty 23, 2012 01:00

U mnie w AAZ też było miejsce na klin na wałku a nie było frezu na kole. Mocowanie koła zapewnia stożkowe zakończenei wałka. Poza tym musi być mininalna możliwość korekty położenia koła względem wałka.

A80 B4 1,9 MTDI
A80 B4 2,8 AAH Quattro

kosmoaaz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kosmoaaz » pn sty 23, 2012 06:58

Rozumiem. Czyli, gdy będę składał głowicę i ustawiał rozrząd to jak to koło ustawić?

tower
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: tower » pn sty 23, 2012 10:46

Jak będziesz miał składać rozrząd nałoż koło na wałek, dokreć go lekko śrubą na tyle, żeby koło mogło się trochę obracać na wałku, zablokuj wszystkie punkty rozrządu, nałóż pasek na wszystkie koła, sprawdź luz paska i dokręć napinacz a na końcu dociągnij śrubę wałka rozrządu. Wałek zablokuj blokadą koła albo kluczem na środku walka - nie blokuj czasem z tylu na frezie. Przekręć ze dwa razy całym rozrządem, dla pewności czy wszystko jest ok.

A80 B4 1,9 MTDI
A80 B4 2,8 AAH Quattro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”