Chłodnica oleju w 1Z

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

hudy8
Użytkownik
Użytkownik

Chłodnica oleju w 1Z

Post autor: hudy8 » czw sty 19, 2012 22:04

Witam.Ostatnio zauważyłem że chłodnica oleju która jest u podstawy filtra jest u mnie zaślepiona.Wąż wychodzi z jednego króćca i wchodzi do drugiego.Nie jest podpięta pod układ chłodzenia.Dziś zdjąłem jeden wąż z króćca i widzę że jest całkowicie suchy.Jest tylko trochę osadu jak w wężach chłodniczych.Jak dmuchałem w jeden króciec to widziałem że chłodnica jest drożna także nie wiem co za pajac i po co ją zaślepił.Niestety nie mam jak sprawdzić jej ciśnieniowo ale jak zatkałem jeden koniec a w drugi dmuchałem to nigdzie nie uciekało powietrze.W takim razie mam pytanie.Czy jeśli króćce od chłodnicy oleju są suche to jest pewność że jest szczelna?? Czy jak by była nieszczelna chłodnica to czy w wężu był by olej?? Jeżdżę już tak 6 lat więc na 100% od tego czasu nie było nic ruszane także chyba olej przez tak długi czas by się przedostał do tego węża który zaślepiał chłodnice...Bardzo proszę o szybką odpowiedź bo jutro mam zamiar podłączyć chłodnice pod układ chłodzenia a nie chcę zawalić płynu olejem jeśli okazało by się ze jest nieszczelna.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Chłodnica oleju w 1Z

Post autor: italiano_83 » czw sty 19, 2012 22:33

Jeśli w środku nie widać śladów oleju to znaczy, że rdzeń jest szczelny, pytanie czy szczelny jest również wymiennik w którym krąży płyn chłodniczy.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

Awatar użytkownika
areczek0000000
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Chłodnica oleju w 1Z

Post autor: areczek0000000 » czw sty 19, 2012 22:50

TAK nie powinno być i jakiś szpec traktorzysta miał w tym cel

Miarą inteligencji człowieka jest odpowiednie rozumowanie
https://auto-doctorek.jimdo.com/

hudy8
Użytkownik
Użytkownik

Chłodnica oleju w 1Z

Post autor: hudy8 » sob sty 21, 2012 07:26

A jak można sprawdzić chłodnicę jak jest zamontowana?? Jak bym podpiął manometr i podał ciśnienie w drugi króciec to chyba powinno to coś wyjaśnić??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”