Metaliczny dźwięk, klepanie. VW Touran
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam proszę o zdiagnozowanie problemu w moim aucie. Od dwóch tygodni pojawiło się niepokojące stukanie.Auto jest po wymianie oleju i filtrów oraz kompletu rozrządu. Problem zaczął się nieco wcześniej, kiedy to podczas jazdy na 6 biegu przy niskich obrotach samochód przestał pracować. Chechłając go około 2 minut zaczął łapać i odpalił. Wymieniłem filtr paliwa i był spokój około 2 tygodni. Temat wrócił wczoraj (ta sama sytuacja z odpalaniem). Innym problemem jest odpalanie auta w minusowych temperaturach(już przy -2 stopni,)wtedy męczę go około dwie minuty i dopiero odpala, jeżeli nie padnie akumulator. Myślałem że to cofające się paliwo jednak nawet przy trzydniowym postoju auta w dodatnich tamp. odpalał od razu. Jednak najbardziej niepokojącym problemem są stuki, które mogą doprowadzić do zniszczenia silnika.Dziś jestem po sprawdzeniu wałka rozrządu, okazuje się, że wszystko jest ok. Mechanicy sugerują np. luz na panewce lub na korbowodzie. Auto ma przejechane powyżej 170 tysięcy, a może i więcej - sprowadzane. Proszę o obejrzenie filmiku, przepraszam za kiepską jakość. " onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
POMOCY KLEPANIE TOURAN 1.9 METALICZNY DŹWIĘK
sendi7
stawiam na szklanki na 99% u mnie był identyczny dźwięk po wymianie szklanek jest cisza
stawiam na szklanki na 99% u mnie był identyczny dźwięk po wymianie szklanek jest cisza
BXE i o ile pamiętam jego sławetny wałek rozrządu. Być może nie ma już krzywek i . Zdejmij pokrywę klawiatury i oceń stan wałka (krzywki szklanek i pompowtrysków) i wygląd denek hydro popychaczy, bo bywały nawet czasem przetarte.
pzdr
zyggy
zyggy
dzięki za podpowiedzi, mechanicy sprawdzili wałek rozrządu i nie posiada widocznych zdarć i luzów. Niestety sprawdzali to przed waszymi podpowiedziami. Nie wiem czy patrzyli na szklanki. Czy da się obejrzeć szklanki ( wygląd denek hydro popychaczy) nie odkręcając wałka rozrządu - bo oni nic nie odkręcali prócz pokrywy w celu oględzin. Tak z ciekawości czy wymiana szklanek wiąże się z odkęcaniem głowicy czy też da się to zrobić od góry głowicy.
pozd. Marcin
pozd. Marcin
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
sendi7
bez żadnego zdejmowania głowicy demontujesz wałek rozrządu i wymieniasz szklanki
jedyne co to że trzeba rozpiąć rozrząd szklanki nie trzymają ciśnienia i słychać stukanie nie widać po nich zużycia poprostu trzeba wymienić koszt szklanek nie duży tylko robota będzie kosztowała trochę
bez żadnego zdejmowania głowicy demontujesz wałek rozrządu i wymieniasz szklanki
jedyne co to że trzeba rozpiąć rozrząd szklanki nie trzymają ciśnienia i słychać stukanie nie widać po nich zużycia poprostu trzeba wymienić koszt szklanek nie duży tylko robota będzie kosztowała trochę
ok jutro udaję się do mechanika w celu ustalenia terminu naprawy.
dziękuję za zainteresowanie tematem, odezwę się po wymianie.
WESOŁYCH ŚWIĄT
dziękuję za zainteresowanie tematem, odezwę się po wymianie.
WESOŁYCH ŚWIĄT
Witam po świątecznej przewie, aktualnie auto stoi u mechaniora. Co się okazało: uszkodzonych kilka szklanek, wałek rozrządu też zjechany szczególnie na 1 i 4 cylindrze. Zakład który wcześniej to sprawdzał gdzie patrzyli - wiadomo: brak słów na takich fachowców. Do mojego auta dobrał się kiedyś niezły rzeźnik szklanki ina ale z trzech źródeł. Ładnie mnie gość wkręcił . Rok czasu i się wszystko wypukało przy wymianie oleju co 15 tys. To na razie tyle. Po naprawie dam znać.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Kolego czy to klepanie które słychać na filmiku występowało na zimnym czy na rozgrzanym silniku?
barteq_ klepanie występowało praktycznie zaraz po odpaleniu auta , no może około 2 minut to trwało po uruchomieniu
- gluchy1984
- Mały gagatek
Sendi7, a jak tam ogólnie po naprawie, objawy stukania ustały. Te szklanki i połączone z tym zużycie wałak rozrządu wpływało w jakims stpomniu na moc?
witam. po wymianie szklanek oraz walka rozrządu stukanie ustało. przy okazji mechanior wymienił mi uszczelki pompowtryskiwaczy.
Dodatkowe koszty na które sam się nakręciłem to wymiana uszczelki pod głowicą (powodem był wystający silikon w kanałach olejowych wyciśnięty przez tą uszczelkę) lekkie planowanie, wymiana uszczelniaczy zaworów i docieranie zaworów. Autko śmiga ok. łączny koszt 2300zł Dalsze remonty to dwumasa która daje o sobie znać. Innym problemem który to auto posiada to słabe palenie na zimnym silniku , łapie po kilku sekundach a nie od razu - świece ok, nie kopci , rozrusznik kręci ok, rozrząd ustawiony prawidłowo (kąt synch. itd). Dziwne jest to ,że kontrolka świec żarowych szybko gaśnie i przekaźnik szybko rozłącza się.
pozdrawiam
Dodatkowe koszty na które sam się nakręciłem to wymiana uszczelki pod głowicą (powodem był wystający silikon w kanałach olejowych wyciśnięty przez tą uszczelkę) lekkie planowanie, wymiana uszczelniaczy zaworów i docieranie zaworów. Autko śmiga ok. łączny koszt 2300zł Dalsze remonty to dwumasa która daje o sobie znać. Innym problemem który to auto posiada to słabe palenie na zimnym silniku , łapie po kilku sekundach a nie od razu - świece ok, nie kopci , rozrusznik kręci ok, rozrząd ustawiony prawidłowo (kąt synch. itd). Dziwne jest to ,że kontrolka świec żarowych szybko gaśnie i przekaźnik szybko rozłącza się.
pozdrawiam
No cóż, coraz nowsze konstrukcje są coraz "lepsze"
pzdr
zyggy
zyggy