Lekkie wycie skrzyni biegów czy da się coś zaradzić ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam szanownych kolegów
posiadam mk4 tdi pd 115km z 6-cio biegową skrzynią biegów
dziś podczas jazdy po mieście zauważyłem a właściwie usłyszałem że skrzynia lekko mi wyje szczególnie na 3 i 5 biegu na 5 biegu wycie staje się słabiej słyszalne po przekroczeniu ok 80 km/h biegi wchodzą dobrze nic w skrzynie nie zgrzyta itp
nie wiem czy warto się tym przejmować ? czy macie podobne problemy moze to jakaś przypadłość tego typu skrzyni biegów ?
a może jest na to jakiś sposób ? zmiana oleju na jakiś inny czy coś w tym stylu ?
a tak w ogóle to muszę przyznać że nie sprawdzałem oleju w tej skrzyni
czy wiecie ile oleju do niej wchodzi no i jaki polecacie ?
gdzie znajduję się korki wlewu i kontrolny czy mniej więcej w tym samym miejscu co w mk3 ?
[ Dodano: Nie Sty 04, 2009 16:57 ]
no i co ?? jest ktoś w stanie mi coś podpowiedzieć ?
posiadam mk4 tdi pd 115km z 6-cio biegową skrzynią biegów
dziś podczas jazdy po mieście zauważyłem a właściwie usłyszałem że skrzynia lekko mi wyje szczególnie na 3 i 5 biegu na 5 biegu wycie staje się słabiej słyszalne po przekroczeniu ok 80 km/h biegi wchodzą dobrze nic w skrzynie nie zgrzyta itp
nie wiem czy warto się tym przejmować ? czy macie podobne problemy moze to jakaś przypadłość tego typu skrzyni biegów ?
a może jest na to jakiś sposób ? zmiana oleju na jakiś inny czy coś w tym stylu ?
a tak w ogóle to muszę przyznać że nie sprawdzałem oleju w tej skrzyni
czy wiecie ile oleju do niej wchodzi no i jaki polecacie ?
gdzie znajduję się korki wlewu i kontrolny czy mniej więcej w tym samym miejscu co w mk3 ?
[ Dodano: Nie Sty 04, 2009 16:57 ]
no i co ?? jest ktoś w stanie mi coś podpowiedzieć ?
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
Tak, jestem w stanie Ci podpowiedzieć....
Kup dobry Syntetyk 75W/90 - do skrzyni i wymień....
Lub wymień w salonie VW na olej G51 - to ich cudowny do skrzyń 6-biegów.
Jeżeli to nie pomoże to spróbuj wlać ceramizer, choć skuteczność tego w moim przypadku była znikoma....
Oleju wchodzi ok 1,8 litra rzeczywiście, choć pojemność jest większa....
Kup dobry Syntetyk 75W/90 - do skrzyni i wymień....
Lub wymień w salonie VW na olej G51 - to ich cudowny do skrzyń 6-biegów.
Jeżeli to nie pomoże to spróbuj wlać ceramizer, choć skuteczność tego w moim przypadku była znikoma....
Oleju wchodzi ok 1,8 litra rzeczywiście, choć pojemność jest większa....
Life is Ride, Ride is Life!
<b>DIAGNOSTYKA VAG</b> -----POZNAŃ-----Kontakt przez PRIV.
<b>DIAGNOSTYKA VAG</b> -----POZNAŃ-----Kontakt przez PRIV.
dzięki kolego rozumiem że masz podobny problem ?
olej wymienię jak tylko znajdę czas czy korki spustu i kontrolny są w podobnym miejscu jak w mk3 ??
chyba zaleję zwykłym olejem nie bede lał dodatków bo ten szum mi nie przeszkadza wazne żeby coś się nie posypało
olej wymienię jak tylko znajdę czas czy korki spustu i kontrolny są w podobnym miejscu jak w mk3 ??
chyba zaleję zwykłym olejem nie bede lał dodatków bo ten szum mi nie przeszkadza wazne żeby coś się nie posypało
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
- michalc696
- Mały gagatek
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
W aso kupisz orginalny olej 75w89 za 30 zl litr w orginalnym opakowaniu vw
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Wycie skrzyni golf 5
Mam bardzo podobny problem w golfie V TDI z 6 biegową skrzynią, wycie zaczyna się od 80 km/h i mniej więcej hałasuje tak do 100 km/h trochę to wkurzające i w ostatnim czasie trochę się nasiliło. Dziwne tylko jest to, że w książce serwisowej piszą, że oleju w skrzyni się nie wymienia... napiszcie czy wymiana oleju pomogła i czy w ogóle opłaca się to robić, w sumie koszty nie duże ale zawsze warto się poradzić kolegów z forum.. pozdrawiam.
...
- wojtasb-1987
- Nowicjusz
Re:
Do skrzyni 6 biegowej wchodzi 2,2 litra.czyzaczek pisze: Oleju wchodzi ok 1,8 litra rzeczywiście, choć pojemność jest większa....
Co do korków wlewu i spustu oleju to są zaznaczone na tym zdjęciu:
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
I jak kolego? Wymieniłeś ten olej? W ciągu trzech lat może się coś poprawiło?Neoarti pisze:dam znac jak wymienię olej
http://projekt-home.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://smkprojekt.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://smkprojekt.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
niestety wymiana oleju nic nie dała skrzynia wyła dalej ale jeździłem i nic się nie działo w końcu auto sprzedałem a nowy właściciel jeździ do dziś
- areczek0000000
- Gadatliwa bestia
W tym przypadku wymiana oleju nic nie da,tylko naprawa skrzyni biegów lub jej wymiana.A co do wycia to będzie coraz głośniej,aż się rozleci.Oczywiście przedłużysz jej żywotność,tylko jest jedno ale,że nie będziesz jej katował.
Miarą inteligencji człowieka jest odpowiednie rozumowanie
https://auto-doctorek.jimdo.com/
https://auto-doctorek.jimdo.com/