Golf V 2.0 TDI czy normalnie dogrzewa się silnik?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam kolejne pytanie do użytkowników 2 litrówek lub 1.9:-) Golf MK5 Jak szybko powinien silnik łapać temp.przy warunkach jakich jak teraz panują na zewnątrz czyli od 0 do 8 stopni.
Bo moje auto przy średniej prędkości 50-70km/h (mam DSG więc obroty są dosyć niskie 1700rpm, przykład z jazdy rano po postoju 12godz. ) wskaźnik podnosi się dopiero po 10-15 minutach pełne 90stopni łapie po ok 20minutach. Ciepłe powietrze leci już po ok 5 minutach, czy to normalne? Czy może do wymiany termostat? Pytam bo kupując auto nie takie stare myślałem że szybciej będzie łapać temp i szybciej ogrzewać wnętrze. Porównując go z mercedesem A-klasa 2003r 1.7D gdzie ciepłe powietrze leci praktycznie zaraz po zapaleniu silnika to trochę marnie.
Bo moje auto przy średniej prędkości 50-70km/h (mam DSG więc obroty są dosyć niskie 1700rpm, przykład z jazdy rano po postoju 12godz. ) wskaźnik podnosi się dopiero po 10-15 minutach pełne 90stopni łapie po ok 20minutach. Ciepłe powietrze leci już po ok 5 minutach, czy to normalne? Czy może do wymiany termostat? Pytam bo kupując auto nie takie stare myślałem że szybciej będzie łapać temp i szybciej ogrzewać wnętrze. Porównując go z mercedesem A-klasa 2003r 1.7D gdzie ciepłe powietrze leci praktycznie zaraz po zapaleniu silnika to trochę marnie.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Podłącz vag-a i sprawdź jaka jest temperatura, przy tak niskich obrotach to trochę potrwa zanim silnik się zagrzeje, szczególnie jeśli od razu korzystasz z ogrzewania, silnik podczas jazdy pod obciążeniem znacznie szybciej się nagrzewa, niestety TDI dość wolno się nagrzewa w porównaniu do Pb.
No tak zgadza się, sprawdzę vag-iem jaka jest temperatura.
Witam.Chyba nie masz sie czym przejmować u mnie tak samo to wygląda jak u Ciebie.........kiedyś miałem 1.9TDI(AHU)97r.i tam żeczywiście szybciej sie nagrzewał.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Aha, może te typy tak mają:-) dzięki kolego...ja poprzednio też miałem 1.9 (AHU A4) 97:-) Pozdrawiam.
mam passata 2.0 tdi i 90 łapie po ok 15 km, czyli jadąc po mieście jakies 20 min, rozmawiałem z kolegą który też takie auto użytkuje i u niego też długo łapie, więc to normalna przypadłość
Nowe części samochodowe, Opony. Niskie ceny. Oleje Premium Motul, Penrite. Warsztat. Zapraszamy
tel. 888-530-456
gg 3543322
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=32&t=548383
www.expressparts.pl
tel. 888-530-456
gg 3543322
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=32&t=548383
www.expressparts.pl