Drgania silnika / nadwozia

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mauro22
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mauro22 » sob lis 12, 2011 21:08

Witam,

Golf MK3, 1,9 TDI 95". Dokładnie chodzi o drgania jakie z silnika przenoszą się na nadwozie. Największe drgania występują przy ruszaniu czyli na 1 biegu. Kiedy bieg zmieniany jest na 2 drgania także występują lecz minimalnie mniejsze. Przy zmianie na 3 już praktycznie nie występują lecz możliwe, że "diesel tak ma". Bieg 4 i 5 już praktycznie bez drgań.
Kiedy wrzucany jest wsteczny i i ruszam do tyłu drgania nie występują. Auto płynnie, bez najmniejszych drgań rusza z miejsca. Kiedy silnik jest wyłączany też występują drgania.

Uwaga: Samochód nie należy do mnie i to co opisałem to moje dzisiejsze chłodne obserwacje. Osoba, która nim jeździ uparła się, ze jest to sprzęgło i już jest gotowa kupić zestaw za 460zł.
Moim zdaniem są to poduszki pod silnikiem. Obejrzałem dziś poduszkę przednią ale jest sucha i wydaje mi się, ze wszystko z nią ok. Jutro sprawdzę pozostałe.

Czy ktoś może się wypowiedzieć w tym temacie?

Pozdrawiam

Jacek R.

Turas21
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Turas21 » ndz lis 13, 2011 13:06

Dołączam się do pytania kolegi co może być przyczyną...W moim MK3 1,9 TDI 94r. po wymianie wszystkich poduszek silnika wszystkie drgania przenoszą się na kabinę,kierownice,deskę rozdzielczą...Tak samo przy ruszaniu na pierwszym biegu są mocne drgania.
Kiedy samochód stoi kilka dni to po odpaleniu są bardzo mocne drgania.Dodam że jak zrobię dłuższą trasę to w samochodzie słychać minimalne drgania tylko .

Na próbę włożyłem poduszki od jeżdżącego TDI w którym nie ma drgań i po odpaleniu te same objawy :shock:
Przed wymianą w samochodzie było cicho żadnych drgań

Gdy silnik chodzi dotykając przedniej belki na której jest poduszka można odczuć jak drgania przenoszą się na belkę

@mauro22 Sory że piszę w twoim temacie ale może ktoś nam pomoże ten problem rozwiązać

Pozdrawiam

Mój golf http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 0#p6528360" onclick="window.open(this.href);return false;

Mumin90
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Drgania silnika / nadwozia

Post autor: Mumin90 » ndz lis 13, 2011 14:07

samochód nie był przypadkiem walony?
często się zdarza ze po wypadku ta belka przednia 2 częściowa jest prostowana i te poduszki gumowe co łączą jedną część belki z drugą nie pracują tak jak powinny bo ktoś mógł naprostować na chama i złożyć jedną z drugą i to wtedy nie tłumi drgań i przenosi je na karoserie. ja osobiście się spotkałem z czymś takim

Awatar użytkownika
mauro22
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Re: Drgania silnika / nadwozia

Post autor: mauro22 » ndz lis 13, 2011 18:13

Witam,

Samochód jest po wypadku. Był sprowadzony z uszkodzeniami i naprawiony w kraju. Ale wszystko było z nim ok. Zero drgań. To dzieje się od pewnego czasu.

Pozdrawiam

Jacek R.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”