[mk2] Gotuje wode.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2] Gotuje wode.
Witam.
Mam problem w swoim autku (jetta 1.6 GTD jr) z układem chłodzenia. Wszystko się zaczęło od tego ze pewnego dnia zaczęło mi gotować płyn. Tak wiec postanowiłem wymienić termostat. Wymieniłem na nowy i dalej było to samo i stwierdziłem ze jest to wina uszczelki albo głowicy i zacząłem sprawdzać ale, nie ma żadnych objaw które by wskazywały na głowice. Brak kopcenia na biało, pali normalnie, ani oleju w płynie ani płynu w oleju tak wiec głowica i uszczelka jest ok. Kupiłem drugi termostat i dzieje się to samo. Na postoju temperatura idzie normalnie tak jak powinna iść i dochodzi do polowy wskaźnika i stoi ale dolny waz jest zimny i jak tylko przejadę kawałek drogi to wskazówka idzie lekko w gore i zaczyna wywalać płyn a dolny waz dalej zimny. Czytałem wiele tematów na forum ale żaden z nich nie opisuje mojego przypadku. Dodam jeszcze ze jak tylko zacznie wylatywać mi płyn ze zbiorniczka( bo on wylatuje mi delikatnie a czasami jak się zagotuje to troszeczkę mocniej wyleci) to ogrzewanie w środku przestaje działać.
Czy mógł by mi ktoś pomoc bo już naprawdę tracę cierpliwości i jestem załamany ;/
Jak czegoś jeszcze nie napisałem to proszę pytać. Czekam na odpowiedzi i baaardzo proszę o pomoc:(
Mam problem w swoim autku (jetta 1.6 GTD jr) z układem chłodzenia. Wszystko się zaczęło od tego ze pewnego dnia zaczęło mi gotować płyn. Tak wiec postanowiłem wymienić termostat. Wymieniłem na nowy i dalej było to samo i stwierdziłem ze jest to wina uszczelki albo głowicy i zacząłem sprawdzać ale, nie ma żadnych objaw które by wskazywały na głowice. Brak kopcenia na biało, pali normalnie, ani oleju w płynie ani płynu w oleju tak wiec głowica i uszczelka jest ok. Kupiłem drugi termostat i dzieje się to samo. Na postoju temperatura idzie normalnie tak jak powinna iść i dochodzi do polowy wskaźnika i stoi ale dolny waz jest zimny i jak tylko przejadę kawałek drogi to wskazówka idzie lekko w gore i zaczyna wywalać płyn a dolny waz dalej zimny. Czytałem wiele tematów na forum ale żaden z nich nie opisuje mojego przypadku. Dodam jeszcze ze jak tylko zacznie wylatywać mi płyn ze zbiorniczka( bo on wylatuje mi delikatnie a czasami jak się zagotuje to troszeczkę mocniej wyleci) to ogrzewanie w środku przestaje działać.
Czy mógł by mi ktoś pomoc bo już naprawdę tracę cierpliwości i jestem załamany ;/
Jak czegoś jeszcze nie napisałem to proszę pytać. Czekam na odpowiedzi i baaardzo proszę o pomoc:(
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
[mk2] Gotuje wode.
Jesli wymiana korka od zbiorniczka nie pomoże, to poszukaj na temat wymiany pompy wody.
[mk2] Gotuje wode.
hmm korek raczej jest ok bo po zakręceniu upuszcza powietrze i nie wytwarza się ciśnienie w układzie. Weze normalnie mogę ścisnąć. A co do pompy wody to ani nie wyje ani nie daje znaku zepsucia, ostatnio nawet wyciągnąłem termostat i zapaliłem na chwile auto i się kręciła a po wyłączeniu silnika nie da się nawet jej ruszyć czyli tak jak powinno być.
- gluchy1984
- Mały gagatek
[mk2] Gotuje wode.
Cześć
Ile pochłonął Ci płynu po wymianie termostatu, weszło tyle ile powinno ? Może gdzies się nie odpowietrza. Może chłodnica gdzis się zatkała?
Ile pochłonął Ci płynu po wymianie termostatu, weszło tyle ile powinno ? Może gdzies się nie odpowietrza. Może chłodnica gdzis się zatkała?
[mk2] Gotuje wode.
hmm w sumie to jakos ponad 5 l. pozniej juz lałem wode bo szkoda mi bylo plynu ale wchodzilo gdzies ok 5l moze troche ponad.
ale mowia przeciez ze ten silnik ponoc sam sie odpowietrza..;/ ja odkrecilem korek i na włączonym silniku probowalem go odpowietrzyc ale stalem tak chyba z godzine i dalej nic...
ale mowia przeciez ze ten silnik ponoc sam sie odpowietrza..;/ ja odkrecilem korek i na włączonym silniku probowalem go odpowietrzyc ale stalem tak chyba z godzine i dalej nic...
- gluchy1984
- Mały gagatek
[mk2] Gotuje wode.
Nie no 5 l to dobry wynik, nie pownienien byc zapowietrzony, cos sie zapycha: albo nagrzewnica, albo chłodnica. Gdzies obieg sie blokuje.
[mk2] Gotuje wode.
Kolego temat przerabiany wiele razy na forum. Gdybyś chciał sprawdzać (wymieniać) po kolei, to patrząc na koszty:
- korek zbiorniczka,
- drożność wężyka powrotu do zbiorniczka,
- te nieszczęsne termostaty...
- króćce wody (w szczególności te plastikowe),
- czujnik wentylatorów (ten na chłodnicy). W ogóle podać na wentyle zasilanie i zobaczyć czy ruszają,
- drożność/szczelność nagrzewnicy i króćców doprowadzenia/odprowadzenia.
- drożność chłodnicy (czy nie robi się gdzieś korek powietrzny). Jak zalejesz i odpowietrzysz autko to sprawdź czy chłodnica się w miarę równo nagrzała. Możesz też poczekać aż przestygnie i wtedy popuścić lekko czujnik od wentyli - zobacz czy będzie ciekło. Jeśli tak to przynajmniej wiesz, ze czujnik "siedzi" w płynie.
Ja przerabiałem to w TDIku MK3. Wymieniałem, cudowałem...termostaty (raz dedykowany, drugi raz ten "chłodniejszy" od benzynki), wszystkie czujniki nowe, nagrzewnica nowa, centralka od sterowania wentylami, przewody, króćce, chyba ze 4 korki. A wszystko dlatego, że nie było typowych objawów uszczelki - autko wywalało wodę raz na jakiś czas i to tylko podczas agresywnej jazdy. Dymów/ dziwnych zapachów zero, ale po autostradowym "bucie" czasami woda sru przez korek. Kupa kaski poszła na te "zabawy". W końcu auto na warsztat i wymiana uszczelki - po całej akcji okazało się, ze musiała być niewielka nieszczelność na uszczelce i spalinki powolutku przedostawały się do układu chłodzenia (na uszczelce nawet nie było śladu). Po planowaniu i założeniu nowej uszczelki wszystko git...
- korek zbiorniczka,
- drożność wężyka powrotu do zbiorniczka,
- te nieszczęsne termostaty...
- króćce wody (w szczególności te plastikowe),
- czujnik wentylatorów (ten na chłodnicy). W ogóle podać na wentyle zasilanie i zobaczyć czy ruszają,
- drożność/szczelność nagrzewnicy i króćców doprowadzenia/odprowadzenia.
- drożność chłodnicy (czy nie robi się gdzieś korek powietrzny). Jak zalejesz i odpowietrzysz autko to sprawdź czy chłodnica się w miarę równo nagrzała. Możesz też poczekać aż przestygnie i wtedy popuścić lekko czujnik od wentyli - zobacz czy będzie ciekło. Jeśli tak to przynajmniej wiesz, ze czujnik "siedzi" w płynie.
Ja przerabiałem to w TDIku MK3. Wymieniałem, cudowałem...termostaty (raz dedykowany, drugi raz ten "chłodniejszy" od benzynki), wszystkie czujniki nowe, nagrzewnica nowa, centralka od sterowania wentylami, przewody, króćce, chyba ze 4 korki. A wszystko dlatego, że nie było typowych objawów uszczelki - autko wywalało wodę raz na jakiś czas i to tylko podczas agresywnej jazdy. Dymów/ dziwnych zapachów zero, ale po autostradowym "bucie" czasami woda sru przez korek. Kupa kaski poszła na te "zabawy". W końcu auto na warsztat i wymiana uszczelki - po całej akcji okazało się, ze musiała być niewielka nieszczelność na uszczelce i spalinki powolutku przedostawały się do układu chłodzenia (na uszczelce nawet nie było śladu). Po planowaniu i założeniu nowej uszczelki wszystko git...
140KM / 317NM...i wreszcie bez lęku zerkam w stronę lewego pasa:)
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
[mk2] Gotuje wode.
Z pompa wody to nigdy nic nie wiadomo.ja mialem Hepu, nic nie szumialo, nic sie nie dzialo i nagle sie rozszczelnila. na odpalonym silniku, odkrec korek zbiorniczka i zobacz czy wogole Ci leci plyn z weza powrotnego. Powinien leciec ciurkiem.W caly uklad wchodzi okolo 6,2 L plynu.
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ
[mk2] Gotuje wode.
Kolega qbationov ma u mnie pełne poparcie, a dodam że niewielka nieszczelność na uszczelce pod głowicą wytworzy tzw. bańkę powietrzną w dolnej części chłodnicy co będzie skutkowało zimnym przewodem u dołu chłodnicy i wybijaniu płynu ze zbiorniczka. Ja obstawiam na uszczelkę pod głowicą.
[mk2] Gotuje wode.
hmm no ale jak zalozylem bez termostatu i jezdzilem bez to wszystko bylo normalnie. Plyn lecial przez wezyk przelewowy tak jak mial leciec silnik sie nagrzewal bardzo wolno bo wiadomo na duzym obiehu byl i wszystko bylo ok. problem sie zaczyna wtedy gdy zakladam termostat no ale chyba raczej napewno nie mam az takiego pecha zeby trafic na drugi czy nawet trzeci felerny termostat.. a co do uszczelki to mialem robiony remont silnika i zmieniana uszczelke i wszystko bylo ok dopiero po ok 2-3 miesiacach sie zaczely problemy.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: [mk2] Gotuje wode.
A dlaczego pompa ma się nie ruszać?? Może masz zatarte łożysko i to ona jest winna. Pompa wody powinna się leciutko obracać.
[mk2] Gotuje wode.
jak jest pasek założony to wiadomo ze się nie ruszy, ale jak ściągnąłem pasek to normalnie się kreci i normalnie chodzi.
-
- Nowicjusz
[mk2] Gotuje wode.
Panowie.... Dołącze się. Mam podobne objawy....(passat b3 1.9D) na postoju trzyma mi ładnie 90 stopni, gdy jadę to zaczyna rosnąć temperatura, zaczyna migać kontrolka płynu i powoli mi wyrzyca go przez korek. Sprawdziłem pompe, jest wszystko ok, wymieniłem termostat na nowy i nic. Dalej bylo to samo. Wciąż wywala płyn. Nagrzewnica drożna, podłaczyłem wąż z woda i przepłukałem pod cisnieniem, to samo zrobiłem z chłodnicą. dalej to samo. Wlałem ocet do układu, po 2 dniach przepłukałem układ, zleciało dużo syfu, zalałem ponownie płynem. Bylo lepiej trzymał mi 90 stopni ale wciąż powoili płyn wyrzucał i kontrolka sie paliła i ogrzewanie znikło. Sprawdziłem wentylatory, działają jak powinny. Dziś znow mi sie zagrzał do 110 i poszedł płyn przez korek. Przepłukałem znow układ i zalałem wodą. Na postoju trzymał 90 i jest ogrzewanie, po przejechaniu paru kilometrow wywala znow wodę i gotuje. Odkręciłem korek dolewam wode a woda czarna jak smoła... Olej jest ok, nie kopci na biało, raczej normalnie paruje jak to na mrozie z wydechu. Nie wiem co robić. Kiedys poszedł mi pasek alternatora i mi sie zagrzal za nim się zorientowałem. od tamtej pory dzieje sie to z nim. Nie wiem czy to uszczelka (oby) czy może głowica poszła miedzy zaworami.... Co o tym myslicie?? Auto pali bezbłednie od strzała nawet na -15 stopniowym mrozie. Ma juz 345 tys... ale nie narzekam na niego, chodzi jak pszczołka. Jak myslicie to uszczelka czy głowica?
[mk2] Gotuje wode.
uszczelka na 90% pozostałe 10 to możliwośc że głowica jest winna. a wewnątrz jak włączysz ogrzewanie na max temp nie czućzapachu płynu. jak tak to na pierwszy ogień nagrzewnica bo ona też potrafi takie objawy dawać.