Jak załozyc rolke od alternatora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam maly problem poniewiaz odpadla mi rolka od alternatora i kupilem nowa i mam pytanie jak ja zalozyc czy musze odkrecac alternator i jaka mogla byc przyczyna ze odleciala ta rolka . Golf IV 1.9 TDI (110) PS 2000 r dzieki z gory za pomoc
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
rolka jest na sprzęgiełku jednokierunkowym i na łożysku prawdopodobnie ci sie rozleciało łożysko i odpadła zewnętrzna część
odkręć nakrętkę i zdejmij resztę rolki i załóż nową i po problemie alternatora nie trzeba odkręcać do zmiany rolki
odkręć nakrętkę i zdejmij resztę rolki i załóż nową i po problemie alternatora nie trzeba odkręcać do zmiany rolki
a ty kolego mowisz o lozysku w alternatorze czy na rolce mi zostala taka tulejka tylko na alternatorze ?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
mówię o łożysku w rolce jak ci została tylko tulejka tzn pierścień wewnętrzny zdejmij go i załóż nową rolkę
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Uszkodzeniu uległo sprzęgło jednokierunkowe i rozpadła się rolka, jeśli na alternatorze została sama tuleja od rolki to trzeba ją odkręcić z wałka alternatora przy pomocy specjalnego dwuczęściowego klucza , a potem zamontować nowe sprzęgło alternatora- przykręcić używając tego samego dwuczęściowego klucza do odkręcania rolki/sprzęgła alternatora.Samon8989 pisze:mogla byc przyczyna ze odleciala ta rolka
- italiano_83
- V.I.P.
Są dwa rodzaje w zależności o alternatora czy to bosch czy ValeoSamon8989 pisze:kolego co to za klucz moge to sam zrobic
Można go kupić w dwóch wersjach długi i skrócony. Ten jest skrócony kosztuje 35zł chyba plus przesyłka.

- italiano_83
- V.I.P.