Właśnie na odwrót, walnięta pompa ma wpływ na słabe odpalanie na ciepłym silniku. Wiem co mówię, bo sam tak miałem i niestety musiałem wymieniać pompę.Piasek pisze:Przy walniętej - prędzej by na zimnym nie odpalał niż na gorącym.
TRUDNO/CIĘŻKO ODPALA ZIMNY/CIEPŁY. REGULAMIN STR 116.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- bladzio1
- Mały gagatek
- Kontakt:
[TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
-
- Gadatliwa bestia
prawda jest taka ze nie wszystkie ajm maja pompe w baku. sprawdzisz to jak odkrecisz pokrywke w bagazniku i zobaczysz ile masz przewodow dochodzacych do wtyczki jak 2 to nie ma pompki jak 4 to jest! poczatkowe wersje ajm wlasnie nie maly pompki potem zaczeli je montowac bo silnikowi brakowalo paliwa na wysokich obrotach
kupie kierownice 3-ramienna do passata 3bg czarna skóra i galke zmiany biegow do skrzyni 6
Re: [TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
jakby była potrzeba to można ją spokojnie z innego AJM'a przełożyć wraz z przewodami? Ta się to jakoś zrobić?ronuch pisze:prawda jest taka ze nie wszystkie ajm maja pompe w baku. sprawdzisz to jak odkrecisz pokrywke w bagazniku i zobaczysz ile masz przewodow dochodzacych do wtyczki jak 2 to nie ma pompki jak 4 to jest! poczatkowe wersje ajm wlasnie nie maly pompki potem zaczeli je montowac bo silnikowi brakowalo paliwa na wysokich obrotach
-
- Gadatliwa bestia
nie wiem czy jest taka mozliwosc. musialbys kupic caly nowy plywak z pompka, wiazke el na 4 przewody do plywaka i pompki, potem przekaznik i sterowanie przekaznika (pewnie steruje nim ecu). pompka zalancza sie po przekreceniu kluczyka (jeszcze zanim dasz zaplon) dzila moze 3 sekundy i potem dopiero zalancza sie jak zapali auto. Jesli nie planujesz jakiejs wilekiej mocy to olalbym ta pompke. Ona nie ma w zasadzie zadnego znaczenia jesli chodzi o zapalanie auta bo nawet nie zdarzy przetloczyc paliwa do pompy - jesli juz to dobija tylko do filtra
kupie kierownice 3-ramienna do passata 3bg czarna skóra i galke zmiany biegow do skrzyni 6
nie zgadzam się z tobą jak mi zdechła pompka w baku to auto nie zapaliło nawet plak nie pomógł wymieniłem pompke i jest git.
-
- Gadatliwa bestia
ja u siebie jezdzilem przez miesiac bez pompki i pomimo wyrobionych gniazd pd w glowicy zapalal dobrze.
i juz auto w domku, kat wtrysku ustawiony i cos jeszcze ruszal w pompie wtryskowej tzn siagal gore ale co dokladnie robil to nie chcial powiedziec bo powiedzial ze to jego patent ale auto powinno chodzic jak ta lala. Zobaczymy jutro z rana jak zapali, a co do oglonych wrazen z jazdy po naprawie to tak jak by sie lepiej zbieral i byl bardziej elastyczniejszy. Zobaczymy co czas pokaze, a zainteresowanym dziekuje za rady
- LordSpooky
- Użytkownik
- Kontakt:
Podobno (nie wiem dokladnie jak to sie nazywa ) zakłada sie na pompie jakiś przekaźniczek który zwieksza na starcie dawke paliwa. Nie zbadalem jeszcze tematu więc prosze madrzejszych kolegow o poprawe w razie jakbym sie mylil.
i napisze wam moje spostrzezenia, koszt naprawy 200 zl ale za to jaka satysfakcja z wydanych pieniedzy, auto zimne pali tak jak cieple tzn od pol obrotu rozrusznikiem, no mowie wam nie chce przechwalic ale poki co jestem wiecej niz zadowolony i nie wazne czy zrobil sam kat wtryskow i pomoglo czy naprawde grzebal cos w tej pompie, ale auto pali jak nowe bez zaslony dymnej i na wszystkie gary rownoczesnie, bylo warto
pacjent mk3 1.9td
pompa wtryskowa z grzybkiem i boost pinem zamontowana
po wymianie na wolnych obrotach chodzi nie równo i przy większej przegazówce ściąga przewody przelewowe z wtrysków
czy może być to wina zbyt późnego zapłonu???
proszę o potwierdzenie lub naprowadzenie na przyczynę tego faktu
pompa wtryskowa z grzybkiem i boost pinem zamontowana
po wymianie na wolnych obrotach chodzi nie równo i przy większej przegazówce ściąga przewody przelewowe z wtrysków
czy może być to wina zbyt późnego zapłonu???
proszę o potwierdzenie lub naprowadzenie na przyczynę tego faktu
witam was , mam taki problem , przerzucilem wlasnie 1.6 td do gofra mk1 ( wczesniej byl 1.6D) i po odpaleniu kopci tak ze nie idzie wytrzymac , kolor bialy wchodzacy na niebieski ( ciezko wyczaic kolor bo robilem to godzine temu , czyli juz ciemno) byla zciagana pompa wtryskowa bo przekladalem lape z poducha od 1.6d do nowego , nast problem to ciezko odpala , kreci kreci kreci i lapie , nast musi miec zaciagniete "ssanie" ( nie wiem jak to w dieslu sie fachowo nazywa) bo inaczej szarpie mi piecem a nawet zgasnie , no i gdzies mi przepadla kontrolka od grzania swiez zarowych , podpielem tak samo jak bylo a kontrolki jak nie ma tak nie ma , nawet nie wiem czy je grzeje , ( nie zdarzylem juz sprawdzic czy idzie prad na swiece ) i na koniec to powiem ze silnik dzialal bez problemu bo kupilem cale mkII dla tego silnika , aaa i mam turbine garrett k03 i jak wkreca sie na obroty a scisne przewod gumowy przy turbo-dolot to nie robi sie za twardy choc turbo gwizda, czy to wszystko jest spowodowane tym ze jest przestawiona pompa czy cos jeszcze jest nie tak ? z gory dzieki za pomoc Łukasz 

J swój problem w końcu rozwiązałem. Wymiana uszczelnienia na pompowtryskiwaczy i pali jak złoto, może nawet i stać tydzień czasu na pochylonym terenie maską do góry.
- szadrak
- Mały gagatek
- Auto: Seat Leon ST
Re: [TD, TDI] TRUDNO / CIĘŻKO ODPALA ZIMNY / CIEPŁY !!!
A możesz napisać co wcześniej w golfe robiłeś/wymieniałeś zanim padło na uszczeniacze pompowstryskiwaczy. Bo nie wiem za co sie u siebie zabrać?JacekB pisze:Wymiana uszczelnienia na pompowtryskiwaczy i pali jak złoto

-
- Forum Master
Witam, a rozrusznik dobrze kręci, czy jakoś powoli? Posłuchaj, czy po włączeniu stacyjki na zapłon, ale przed odpalaniem słychać pompkę w baku, tak przez 1-2 sekundy? Sprawdź, czy w wężyku nie ma pęcherzyków powietrza.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek