Problem z dogrzaniem silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam mam problem w silniku 1,9 SDI. Nagrzewa go do ok 70 C i dalej nie idzie, wentylator dmucha ciepłym powietrzem. Czy to problem termostatu ?? Czekam na opinie.
Jeśli określiłeś wartość temperatury na podstawie pozycji w jakiej ustawia się wskazówka wskaźnika temperatury w zegarach to jest to informacja, na podstawie której nikt Ci nie powie czy to wina termostatu czy też wadliwie działającego czujnika G2. Jest mnóstwo tematów na forum gdzie jest opisane jak sprawdzić czego to wina ale trzeba mieć dostęp do VAG-COM'a. Jeśli interesują Cię opinie w tej sprawie to powinieneś założyć ankietę 

-
- Nowicjusz
Na wolnych obrotach wskazówka pokazuje 90 C przy ruszeniu wskazówka zmniejsza temperature, czym szybciej jade tym temperatura niższa. Czy teraz mógłbyś mi odpowiedzieć na pytanie ?? (Zmniejsza do 70 C według wskazówki) + do tego na 35 litrach paliwa zrobiłem 450km i zapaliła się rezerwa.
Przecież pisałem, że trzeba sprawdzić Vagiem jakie podawane są wartości temperatury przez czujniki G2 i G62.
-
- Nowicjusz
Bez Vaga też sobie poradziłem wymieniłem termostat i temperatura jest OK.
Owszem poradzić sobie można ale wtedy zawsze jest 50/50 - trafi się za pierwszym razem lub nie.