turbina w aaz po raz kolejny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam
moje pytanie dotyczy przewodów dochodzących do gruszki turbo. słyszałem, że można je jakoś odłączyć od turbinki i wtedy nie zamula czegoś w środku. może ktoś zna ten temat. dzięki
moje pytanie dotyczy przewodów dochodzących do gruszki turbo. słyszałem, że można je jakoś odłączyć od turbinki i wtedy nie zamula czegoś w środku. może ktoś zna ten temat. dzięki
jak masz zaslepiony to dobrze to znaczy ze nie otwiera westgatea i turbo dmucha na maxa
moze dawke paliwa masz za niska i turbo sie dlatego slabo wkreca
ten wezyk podaje cisnienie na westgate ktory to z kolei przy odpowiednim cisnieniu doladowania spraawia ze turbo wiecej nie dmucha to tak co bys wiedziala o co chodzi jesli niewiesz czyli jak masz zaslepiony to spx dmucha na maxa podnies dawke paliwa jak nie pomoze to juz jest wiele przyczyn wtedy dlaczego zamula.

fotki mojej turbawki są tu jeśli beda pomocne prosze sobie skopiowac w ten temat http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=164526
ostatnio nie mam czasu siedzieć przy kompie, dlatego tak późno odpowiadam. moja turbawka wygląda trochę inaczej. tzn nad nią jest coś metalowego (ciśnieniowego). do tego czegoś dochodzą dwa przewody(schodzące się w jeden). chyba prościej będzie jeśli jutro zrobię fotki. na razie odpiąłem te przewody i zobaczymy co się będzie działo
chodzilo mi oto ze sam nogą reguluje cisnienie jesli nie moze go ustawic na turbinie a chce wiecej mocy to chyba lepiej ze moze turbawka dmuchac na maxa niz dmuchac 0.6 i koniec, jesli kolega niewie lub nie mozesz np zmniejszyc cisnienia np dlatego ze ma zapieczony westgate. no i ja tez mam pytanie mialem zapieczony wlasnie turbo dochodzilo mi do 1.5 ale noga jezdzilem max na 1 barze i wczoraj nagle wciskam cisnienie skacze do 0.8 i nagle bardzo gwaltownie spada do 0.4 oco chodzi bo niemam pojecia wszystko jest szczelene tzn ori waz i ten maly do grzyba na pompie, mogl sie westgate odblokowac?? i tak reaguje bo niemam pojecia probowalem na turbinie podniec cisnieie ale nic to nie daje...To_mas pisze:od kiedy turbina pracująca na max obrotach to dobrze ?? :////
Witam.
W swoim AAZ miałem EKOPOMPĘ ale dzięki forum na dzień dzisiejszy mam LDA od 1,6td, podkręconą dawkę, pin skierowany w ,,agresywną stronę'', podkręcone turbo z 0,6 do 1,2bara i jest o niebo lepiej od oryginału. Czytając temat dot. westgate nie wiem czy dobrze zrozumiałem- zaślepiamy tą gruszkę a dokładniej odejście z gruszki/zaworu do wydechu?? Jeżeli tak to nie będzie wyłączenia turbiny przy zadanym ciśnieniu a turbo będzie ładowało na maxa.
Czy taki zabieg jest nieszkodliwy dla silnika, głowicy, turbiny i innych podzespołów??
Drugie pytanie dot. ciśnienia. Miałem ustawione turbo na 1,2bara i śmigam raczej jak emeryt dlatego że śmigam z dzieckiem, czasami żona w ciąży więc dynamiczna jazda odpada, ale dziś wyprzedzałem jakiegoś cwaniaczka który przyśpieszał jak zobaczył mój kierunek i musiałem dołożyć ile tylko pod nogą i turbina pokazała 1,4bara. Co się mogło stać że nie odcięło jej przy ustawionym na sztandze 1,2bara ??
W swoim AAZ miałem EKOPOMPĘ ale dzięki forum na dzień dzisiejszy mam LDA od 1,6td, podkręconą dawkę, pin skierowany w ,,agresywną stronę'', podkręcone turbo z 0,6 do 1,2bara i jest o niebo lepiej od oryginału. Czytając temat dot. westgate nie wiem czy dobrze zrozumiałem- zaślepiamy tą gruszkę a dokładniej odejście z gruszki/zaworu do wydechu?? Jeżeli tak to nie będzie wyłączenia turbiny przy zadanym ciśnieniu a turbo będzie ładowało na maxa.
Czy taki zabieg jest nieszkodliwy dla silnika, głowicy, turbiny i innych podzespołów??
Drugie pytanie dot. ciśnienia. Miałem ustawione turbo na 1,2bara i śmigam raczej jak emeryt dlatego że śmigam z dzieckiem, czasami żona w ciąży więc dynamiczna jazda odpada, ale dziś wyprzedzałem jakiegoś cwaniaczka który przyśpieszał jak zobaczył mój kierunek i musiałem dołożyć ile tylko pod nogą i turbina pokazała 1,4bara. Co się mogło stać że nie odcięło jej przy ustawionym na sztandze 1,2bara ??