vw transporter 1,9td
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
vw transporter 1,9td
witam,posiadam vw transporter z silnikiem 1,9td z roku 1993.Posiadam maly problem dotyczacy paska rozrzadu,rozbierajac stary rozrzad zdziwil mnie pasek,z jego oryginalnej szerokosci zostalo jej1/3, pasek sciagalo pasek z kol rozrzadu,myslalem ze to wina kola od przekladni pompy olejowej,wiec wymienilem je,wraz z kolem rozrzadu na wale,rolka napinajaca i paskiem rozrzadu,ale objawy dalej sa te same,co moze byc tego przyczyna? zalezy mi na czasie,poniewaz jest to bus firmowy.Z Gory dziekuje za odpowiedzi
Re: vw transporter 1,9td
Sprawdź stan ośki pompy wtryskowej czy nie wytarła tulei w korpusie pompy. W tym celu zdejmij jeszcze raz pasek rozrządu i zobacz czy koło na pompie ma luz lewo/prawo/gora/dol.
A80 B4 1,9 MTDI
A80 B4 2,8 AAH Quattro
A80 B4 2,8 AAH Quattro
jest lekki luz,co teraz trzeba zroibc? jest koniecznosc dawac pompe do regeneracji,czy moze jest mozliwosc zrobienia tego wszystkiego w domu?
Wyznacznikiem wielkości luzu jest wyciek z oringu na ośce pompy. Cieknie Ci stamtąd ON? Ja poradziłem sobie sam - kupiłem tulejki w intercarsie, wprasowałem je w korpus i rozwierciłem rozwiertakiem pod wymiar ośki (nominalne tulejki bedziesz miał nadwymiarowe).kubus1123 pisze:jest lekki luz,co teraz trzeba zroibc? jest koniecznosc dawac pompe do regeneracji,czy moze jest mozliwosc zrobienia tego wszystkiego w domu?
Przeczytaj sobie ten wątek:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=378515
Przy czym nie gwarantuje Ci że winna będzie na pewno pompa. Zobacz jeszcze jak wygląda panewka na walku pompy olejowej. Gdzieś musisz mieć luz, albo któreś z kół bije - jest krzywo założone albo dostało kiedyś młotem przy ściąganiu. Musisz wszystko dokładnie obejrzeć
A80 B4 1,9 MTDI
A80 B4 2,8 AAH Quattro
A80 B4 2,8 AAH Quattro
- BENITO
- Forum Master
- Kontakt:
vw transporter 1,9td
jak zdziera pasek na szerokości to koła nie są położone współosiowo i w tym trzeba znaleźć przyczynę.
Powrót do korzeni, GTD to jest to.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
vw transporter 1,9td
Pompa to raz,a dwa,że panewka wałka pośredniego,potrafi też niezłe heca odstawiać.
Wytarta w kształt elipsy powoduje,że wałek traci współosiowość w stosunku do silnika i pasek siłą rzeczy musi iść krzywo
Wytarta w kształt elipsy powoduje,że wałek traci współosiowość w stosunku do silnika i pasek siłą rzeczy musi iść krzywo