Kopcenie na siwo-biało jak zimny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam taki problem chodzi o kopcenie na siwo-biało przy odpalaniu zimnego silnik oraz nierówną pracę (kopcenie to pojawia się już przy temperaturze otoczenia poniżej +10 C) i kopci tylko jak jest zimny przez 30-40 s i im zimniej na dworze tym mocniej kopci i bardziej nierówno pracuje Silnik to 1Z 90 km 200 tys przebieg (pewny i potwierdzony) Dodam że silnik nie bierze oleju ładnie się zbiera i nie kopci nawet przy wyższych obrotach swiece żarowe wymienione w tamtym roku i nic to nie pomogło Kontrolka świec zapala się na zimnym silniku na ok 4- 5 s i gaśnie i jak samochód już chodzi to po dłuższej chwili słychać tyknięcie jak by przekaźnika od świec Na ciepłym silniku kontrolna nawet nie mrugnie Prosił bym o jakies sugestie konkretne wskazówki Dodam jeszcze że dawka paliwa ustawiona jest na 2,4-2,6 na wolnych obrotach przy 90 C - ustawiona przez poprzedniego własciciela i nie zmieniałem jej (czy to ma znaczenie - może dostaje za duzo paliwa ?)
płynu nie ubywa bo wymieniłem go przed zeszłą zimą i do dziś jest stan Korekcję dawek na cylindrach - można jaśniej w jaki sposób to wykonać ?
Dodam jeszcze że świece żarowe sprawdzone i grzeją Odłączyłem czujnik temperatury - automatycznie dłużej grzał świece ale efekt przy odpaleniu zimnego ten sam Chodzi nierówno przez parę sekund i kopci
Mam ten sam problem rano jest masakra kopci na biało i smierdzi nie przepaloną ropą!!! Przeczytałem już w necie wiele postów na ten temat jednak nic z nich nie wynika.Co robić???
- gluchy1984
- Mały gagatek
Re: Kopcenie na siwo-biało jak zimny
A sprawdzałes każdą z osobna czy działa? Wystarczy , że jedna nie działa i bedzie juz się źle zachowywał, najlepeij na rozgrzanym silniku sciągnij ze świec te plastikowe "czopki" podłącz jakiś cienki kabelek do plusa na aku i dotykaj pokolei każdej świecy jak działa to zaiskrzy jak nie iskrzy to jest zepsuta, spalona czy co tam się z nią dzieje.burza999 pisze:Dodam jeszcze że świece żarowe sprawdzone i grzeją Odłączyłem czujnik temperatury - automatycznie dłużej grzał świece ale efekt przy odpaleniu zimnego ten sam Chodzi nierówno przez parę sekund i kopci
Świece były wszystkie wykręcane osobno i sprawdzane - wszystkie działają jak należy
- gluchy1984
- Mały gagatek
kąt wtrysku !
Golf mk3 1.4+lpg -> Volvo 850 2.0T +lpg -> Passat B4 1.9TDI ->?
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=100583 mój pass.
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=100583 mój pass.
- pacopsycho
- Nowicjusz
witam
mialem ten sam problem albo dalej mam jeszcze nie bylo jak sprawdzic ;d
wczoraj wybralem auto od pompiarza wymiana uszczelek bo ciekla ropa
do tej pory przy temp ponizej 10 stopni kopcil na siwo im zimniej tym dluzej ,dzisiaj rano odpalilem nie poszedl zaden dymek(nie wiem ile bylo dokladnie stopni w nocy ale okolo +/- 10 stopni ). Pompiarz wymienil uszczelki i ustawil kąty wtrysku czyli przypuszczam ze to ma decydujacy wplyw na kopcenie poczekam az bedzie zimniej kolo 0 stopni i dam znac czy problem dalej jest czy znikl
pozdrawiam
mialem ten sam problem albo dalej mam jeszcze nie bylo jak sprawdzic ;d
wczoraj wybralem auto od pompiarza wymiana uszczelek bo ciekla ropa
do tej pory przy temp ponizej 10 stopni kopcil na siwo im zimniej tym dluzej ,dzisiaj rano odpalilem nie poszedl zaden dymek(nie wiem ile bylo dokladnie stopni w nocy ale okolo +/- 10 stopni ). Pompiarz wymienil uszczelki i ustawil kąty wtrysku czyli przypuszczam ze to ma decydujacy wplyw na kopcenie poczekam az bedzie zimniej kolo 0 stopni i dam znac czy problem dalej jest czy znikl
pozdrawiam
- pacopsycho
- Nowicjusz
Re: Kopcenie na siwo-biało jak zimny
no to musisz szukac dalejkonrad79 pisze:No tak tylko ja mam PD
dzis w nocy ok 8stopni rano odpalilem bez chmury jest dobrze !! 4 dni temu przed naprawa puszczal dymy wiec chyba naprawa cos dala ,dam jeszcze znac jak odpale w tem ponizej 0stopni.
pozdro
-
- Nowicjusz
U mnie tak samo, gdy zimny to też kopci i trochę silnikiem szarpie - trzęsie. A robione miałem chyba wszystko: świece nowe beru spr i wiązka też spr, pompa dana do spr - przeczyszczona i ust, kąt wtrysku ust na VAG i tak wymieniałem sporo rzeczy i ciągle to samo. Brak pomysłów normalnie