Problem z temperaturą silnika

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

mzawrotniak
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mzawrotniak » pn wrz 26, 2011 17:09

Witam,
mam problem z temperaturą silnika w moim Golfie IV TDI 115 KM.
Wszystko zaczęło się od wariującej wskazówki temperatury, która raz pokazywała, a raz nie. VAG wyrzucał błąd czujnika - wymieniłem, wskazówka już nie wariowała, ale silnik był niedogrzany cały czas. Wymieniłem więc termostat - wszystko pięknie zaczęło działać.. I tak kilka dni. Teraz silnik znowu jest niedogrzany, po 10-15 km wskazówka lekko się unosi i to by było na tyle. Po trasie ok 50 km otworzyłem maskę, temperatura silnika wg wskazówki jakieś 65-70 stopni, węże do chłodnicy - górny gorący, dolny (z termostatem) zimny, czyli termostat był zamknięty.
Jak myślicie, co może być problemem? Jeśli termostat się nie otwiera, to auto powinno się rozgrzać. A czy problemem może być płyn chłodniczy? Przy wymianie termostatu dużo ubyło. Dolałem trochę czerwonego dynagel, a trochę zielonego kuler (czy coś), bo takie akurat miałem. Napisane było, że mieszalne z innymi płynami.

Proszę o pomoc..

mzawrotniak
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mzawrotniak » śr wrz 28, 2011 09:39

Wymieniłem płyn na G12 i dalej to samo. Czy możliwe że padł termostat? Dolny wąż od chłodnicy cały czas zimny, a o górny można się poparzyć..

Awatar użytkownika
guziolek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: guziolek » śr wrz 28, 2011 11:04

Termostat wydaje się działać jak należy. Błędów żadnych teraz już nie pokazuje? Czujnik oryginalny czy zamiennik? Jak zamiennik to wymień na ori.

mzawrotniak
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mzawrotniak » śr wrz 28, 2011 11:29

Zamiennik.. Ale to możliwe że termostat tak długo trzyma wodę w bloku? Boję się żeby nie przegrzać.. A co do czujnika, możliwe że padło, bo zamiennik to raz, a dwa, na VAGu podaje inną wartość na deskę (44 stopnie) a inną w bloku "Engine" (68 stopni)..

Awatar użytkownika
guziolek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: guziolek » śr wrz 28, 2011 11:40

Termostat otwiera się jakoś przy 80 czy tam 85C najlepiej jakbyś go wymontował i wsadził do wrzącej wody z termometrem i patrzył co się dzieje i kiedy się otwiera, a kiedy zamyka. Jeśli oczywiście masz taką możliwość. Jeśli nie to kupuj termostat Wahlera i będzie dobry.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”