Ubytek oleju, olej w plynie chlodzacym 1.6 td
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam.
Problem przedstawia sie nastepujaco. Podczas wymiany plynu chlodniczego zauwazylem w nim mala ilosc oleju, olej wcale nie ubywal tak szybko, raczej rzadko kiedy dolewki mu robilem. Zalalem uklad chlodzacy borygo, ale zabraklo mi okolo litra i tak jezdzilem z nie do konca napelnionym ukladem chlodzenia. Gdy po jakims czasie zdecydowalem sie dolac borygo, zawuazylem ze w zbiorniczku wyrownawczym jest praktycznie sam olej, jak wsadzilem palec to caly czarny byl, wczesniej tak nie bylo. Olej natomiast byl ponizej minimum. Dolalem borygo i oleju i od tego czasu niczego nie ubywa. Czy mozliwe ze jezeli plynu chlodzacego bylaby odpowiednia ilosc to nie byloby takiej sytuacji? Silnik to 1.6 td sb. Stawiam ze uszkodzona jest albo chlodniczka oleju, albo uszczelka pod glowica. Ale ciekawi mnie fakt czy jezeli oleju i plynu byloby odpowiednia ilosc, to nie przedostalby sie do plynu chlodzacego?? Jeszcze jedno pytanie, czy ten olej moze miec wplyw na slabe chlodzenie? Dzisiaj jadac okolo 80-100 wskazowka wychylila sie poza polowe dosc szybko i dosc szybko powrocila na swoja pozycje jak zwolnilem, czy mzoe czujnik temp uszkodzony?
Problem przedstawia sie nastepujaco. Podczas wymiany plynu chlodniczego zauwazylem w nim mala ilosc oleju, olej wcale nie ubywal tak szybko, raczej rzadko kiedy dolewki mu robilem. Zalalem uklad chlodzacy borygo, ale zabraklo mi okolo litra i tak jezdzilem z nie do konca napelnionym ukladem chlodzenia. Gdy po jakims czasie zdecydowalem sie dolac borygo, zawuazylem ze w zbiorniczku wyrownawczym jest praktycznie sam olej, jak wsadzilem palec to caly czarny byl, wczesniej tak nie bylo. Olej natomiast byl ponizej minimum. Dolalem borygo i oleju i od tego czasu niczego nie ubywa. Czy mozliwe ze jezeli plynu chlodzacego bylaby odpowiednia ilosc to nie byloby takiej sytuacji? Silnik to 1.6 td sb. Stawiam ze uszkodzona jest albo chlodniczka oleju, albo uszczelka pod glowica. Ale ciekawi mnie fakt czy jezeli oleju i plynu byloby odpowiednia ilosc, to nie przedostalby sie do plynu chlodzacego?? Jeszcze jedno pytanie, czy ten olej moze miec wplyw na slabe chlodzenie? Dzisiaj jadac okolo 80-100 wskazowka wychylila sie poza polowe dosc szybko i dosc szybko powrocila na swoja pozycje jak zwolnilem, czy mzoe czujnik temp uszkodzony?
-
- Nowicjusz
NA 100% masz uszkodzona chłodniczke oleju a co doplynu to jak bys mial tyle ile ma byc to ci nic nieda bo przez ta chlodniiczke uszkodzona olej bedzie szedl do plynu chlodzacego i chlodzenie bedzie gorsze niz normalnie.Tak samo mialem w swoim golfie i wymienilem chlodniczke i jest ok.Tylko jak wymienisz chlodniczke oleju to musisz caly uklad wymyc bo w wezach beda jeszcze resztki tego oleju
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Nowicjusz
Dzieki za odpowiedz. A czy tobie tez sie grzal tak jak mi? Kupiles nowa czy uzywana chlodnice oleju? Jakie to sa koszta? Ona znajduje sie zaraz przy filtrze oleju? Przy wymontowaniu jej automatycznie poleci caly olej i plyn chlodzacy?
-
- Nowicjusz
Mi tez sie grzal.Choldnczke kupilem na zlomie uzywana dalem 30zl iona jest montowana zaraz nad filtrem oleju
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
płyn poleci ci prawie cały z bloku a itak należało by wymienić cały płyn i olej po czyms takim
chłodniczka to groszowa sprawa jak nie znajdziesz u siebie używanej to jak coś to pisz na pw posiadam taką i sie dogadamy jak coś
chłodniczka to groszowa sprawa jak nie znajdziesz u siebie używanej to jak coś to pisz na pw posiadam taką i sie dogadamy jak coś
- czarnyblack
- Użytkownik
Re: Ubytek oleju, olej w plynie chlodzacym 1.6 td
grzegorz9209 pisze:NA 100% masz uszkodzona chłodniczke oleju a co doplynu to jak bys mial tyle ile ma byc to ci nic nieda bo przez ta chlodniiczke uszkodzona olej bedzie szedl do plynu chlodzacego i chlodzenie bedzie gorsze niz normalnie.Tak samo mialem w swoim golfie i wymienilem chlodniczke i jest ok.Tylko jak wymienisz chlodniczke oleju to musisz caly uklad wymyc bo w wezach beda jeszcze resztki tego oleju
Pozdrawiam
A w jaki sposob myles ten uklad chlodzenia? Demontowales wszystko i pod cisnieniem myles czy zalewales jakims srodkiem do czyszczenia ukladow chlodzenia, odpalales silnik zeby pochodzil i spuszczales?
http://www.youtube.com/watch?v=PgGr6pqjkLk Mój dziadek
-
- Nowicjusz
Kupywale srodek do czyszczenia ukladu chlodzenia(nepamietam ile kosztowal)wlealem .odpalalem na 5mini spuszczalem i tak 2 razy i potem normalnie zalalem plynem i jest ok