Golf4 Silnik wyje przy 2tyś/obr i cichnie przy 2,5tyś/obr
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam,
Może ktoś z was miał też taki problem i wie o co chodzi?
Kupiłem Golfa jakiś miesiąc temu, Od początku na każdym biego podczas przekraczania 2000 obr silnik dosyć głośno wyje, na początku myślałem że ten typ tak ma, ale teraz z czasem mnie to denerwuje coraz bardziej i chyba coś jest jednak nie tak.
Na 5 biegu gdy dochodzi do 100kmh/godz nie da się jechać trzeba albo zwolnić do 90 albo jechać 110km/h
Tak samo na 6 biegu albo trzeba jechać 110km/h albo 130kmh i więcej, bo przy 120 wyje jak zły!
Na mniejszych biegach jest identycznie, po prostu przy około 2000 obrotach silnik wyje.
Może ktoś z was miał też taki problem i wie o co chodzi?
Kupiłem Golfa jakiś miesiąc temu, Od początku na każdym biego podczas przekraczania 2000 obr silnik dosyć głośno wyje, na początku myślałem że ten typ tak ma, ale teraz z czasem mnie to denerwuje coraz bardziej i chyba coś jest jednak nie tak.
Na 5 biegu gdy dochodzi do 100kmh/godz nie da się jechać trzeba albo zwolnić do 90 albo jechać 110km/h
Tak samo na 6 biegu albo trzeba jechać 110km/h albo 130kmh i więcej, bo przy 120 wyje jak zły!
Na mniejszych biegach jest identycznie, po prostu przy około 2000 obrotach silnik wyje.
Może pompa wody albo łożyska w alternatorze... A turbina po przekroczeniu 2000obr ci się nie wyłącza?
Re: Golf4 Silnik wyje przy 2tyś/obr i cichnie przy 2,5tyś/ob
Witam. Sprawdz srodkowy tlumik . W najgorszym wypadku katalizator. Jesli to wycie przypomina buczenie to podobna sytuacje mialem w innym aucie. Diagnozy padaly na te rzeczy wlasnie. Z gory mowie ze nie rozwiazalem tego problemu bo sprzedalem wczesniej auto ale takie rozwiazania mi podsuwano.
"What if you found a portal to a parallel universe?"
-
- Nowicjusz
Witam ponownie,
Troche podczas pisania 1 postu przesadziłem - jeśli chodzi o obroty podczas wycia.
Dzieje się tak dokładnie wtedy gdy wskazówka mija się z kreską: 2000 obr. Na 3,4,5,6 biegu, pewnie na 1 i 2 też, tyle że mniej słyszalne...
Tłumiki mam szczelne, ostatnio pod spód zaglądałem, fachowo wymieniono katalizator
Co do turbiny, to nie mam pojęcia czy się wyłącza.
Może być jakiś podzespół silnika, niedługo zmieniam olej, bo gdzieś wyczytałem że to też czasem pomaga... Zobaczymy.
Troche podczas pisania 1 postu przesadziłem - jeśli chodzi o obroty podczas wycia.
Dzieje się tak dokładnie wtedy gdy wskazówka mija się z kreską: 2000 obr. Na 3,4,5,6 biegu, pewnie na 1 i 2 też, tyle że mniej słyszalne...
Tłumiki mam szczelne, ostatnio pod spód zaglądałem, fachowo wymieniono katalizator
Co do turbiny, to nie mam pojęcia czy się wyłącza.
Może być jakiś podzespół silnika, niedługo zmieniam olej, bo gdzieś wyczytałem że to też czasem pomaga... Zobaczymy.
jestes wyczulony ... tak jak ja
to pewnie jakis rezonans - ale z tego co piszesz tak krotki ze ciezko bedzie to znalezc
to pewnie jakis rezonans - ale z tego co piszesz tak krotki ze ciezko bedzie to znalezc
"What if you found a portal to a parallel universe?"
-
- Nowicjusz
Olej zmieniony, niestety nadal wyje i to tak jak by coraz głośniej...
Jutro postaram się wrzucić jakiś filmik. Nikt nie wie co to.
Jutro postaram się wrzucić jakiś filmik. Nikt nie wie co to.