Pompa wtryskowa 1.6D

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Comeon
Nowicjusz
Nowicjusz

Pompa wtryskowa 1.6D

Post autor: Comeon » pt sie 26, 2011 03:41

Witam.
Na wstępie powiem, że jestem tu nowy i temat może był już poruszany ale się nie dokopałem. Natomiast sporo znalazłem na temat tuningu pomp wtryskowych i wiem że są tu osoby które mogą mi pomóc.
Przechodzę do sedna sprawy. Kupiłem pompę wtryskową do 1.6D (symbol podam jutro) Prawdopodobnie z Audi B80. Pompa nie posiada cięgna przy przyśpieszaczu do zwiększenia dawki paliwa podczas rozruchu. Efekt jest taki że pompa nie ciągnie paliwa. Po zalaniu jej ręcznie, silnik odpala i na wolnych obrotach chodzi równo. Po dodaniu gazu, wchodzi nieznacznie na obroty (około 1500) zaczyna kopcić (niebiesko), przerywać. Filtr nowy, próby odbywały się na butelce, ale nie zasysa paliwa. Dodam że przy zakupie z pompy kapał olej prawdopodobnie rzepak (zapach). Pompa była już robiona - świeże znaki na śrubach czerwoną farbą.
Nie wiem jak do końca działa pompa wtryskowa (jak krąży paliwo, którędy przepływa, gdzie następuje zmiana z pompy ssącej w ciśnieniową. interesuje mnie tylko część ssąca, bo tak jw pisałem reszta wygląda na sprawną.

Czy jestem w stanie tą usterkę naprawić ? Czy powodem może być nieszczelność pompy ? Któryś z oringów albo na łączeniu się rozszczelniła? A może coś się przestawiło, lub się zblokowało i da się to jakoś sprawdzić ? Z góry mówię że króćce (IN i OUT) zostały sprawdzone czy ktoś ich nie zamienił. Jest ok.

Jeśli chodzi o moje doświadczenie to rozdzielacz zdejmowałem. Pompa jest aktualnie zamontowana w Golfie 2 1.6D>

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
sebastian1901
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Octavia I 1.8T RS
Silnik: AUQ
Kontakt:

Re: Pompa wtryskowa 1.6D

Post autor: sebastian1901 » pt sie 26, 2011 05:36

Cześć.

Wyglądam mi na to że układ paliwa jest zapowietrzony. A próbowałeś popuszczać wtryski przy pracy silnika ? jeżeli nie to weź klucz i zluzuj po kolei rurki idące do wtrysków oczekać kilka sekund na każdym cylindrze, pozwoli to na wypchnięcie powietrza z układu, patrz też żeby z butelki nie zasysało bąbli powietrza, powodzenia

Sebastian

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Pompa wtryskowa 1.6D

Post autor: Michał_1977 » pt sie 26, 2011 06:34

Prawdopodobnie odpowiedzialność za to ponosi pompa wstępna (łopatkowa)
Jeżeli pompa stoi,to owe łopatki potrafią się zapiec i amen,pompa nie pociągnie paliwa.
Comeon pisze:Czy jestem w stanie tą usterkę naprawić ?
Pompę trzeba wypatroszyć do zera.
Tutaj masz ściągawkę: http://gnarlodious.com/Vanagon/Bosch_Pump/-Rebuild" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotki 8-12 przedstawiają pompę wstępną.Łopatki powinno się włożyć tak samo jak były wcześniej zamontowane :bajer:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Comeon
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Comeon » pt sie 26, 2011 13:10

Witam.
Dziękuje za szybkie odpowiedzi. Podejrzewałem że to coś na początku pompy, ale nie wiedziałem jak jest rozwiązana część wstępna. Dzięki tej instrukcji myślę że dotrę do wstępnej by ją obejrzeć a co wyjdzie to zobaczę.

Mam jeszcze jedno pytanie. Rozebranie i poskładanie tej pompy tak żeby działała, trochę czasu zajmie. Mam na stanie pompę wtryskową 1.4D z VW Polo 93r. Pompę sprawdzałem i zasysa paliwo, podaje przez rozdzielać ale kręci się w przeciwną stronę. Polo miało pompę montowaną od strony sprzęgła i była napędzana z rozrządu, dlatego ma lewe obroty. Czy jest jakiś sposób aby przerobić ją na prawe obroty tak żeby spasowała do 1.6D ? Może wystarczy coś podmienić, mam dwie pompy jako dawcę 1.6D i 1.6TD

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Pompa wtryskowa 1.6D

Post autor: Michał_1977 » pt sie 26, 2011 14:55

Comeon pisze:Czy jest jakiś sposób aby przerobić ją na prawe obroty tak żeby spasowała do 1.6D ?
Nie.Kolejność wtrysku jest inna.W ogóle szkoda sobie :ass: zawracać :bajer:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

anaba255
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: mk3
Silnik: 1Z
Kontakt:

Pompa wtryskowa 1.6D

Post autor: anaba255 » sob sie 27, 2011 09:11

Chesz przerabiac jakoś pompe, czy tylko mieć sprawną w aucie? Jak druga opcja poszukaj używki, można dostac za pare zł :-)

Comeon
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Comeon » sob sie 27, 2011 14:14

Witam.
Dzięki za odpowiedź.
Oto dane pomp które mam na stanie:

1.6D - kupiona o której pisałem że nie działa. Jestem pewien w 99% że jeździła na oleju z frytek bez filtra. Zdjęcia poniżej.
NR0460494131
VE R 138
068 130 108N
0 11 451 195 46

1.6TD - pompa gdzieś straciła ciśnienie jednak wstępna ładnie pracuje.
0 460 xxx 221
293 BT 4001
0 83 130 109N nie zbyt czytelny numer więc zamiast 8 może być 6 a zamiast 3 może być 8 (tyczy się drugiej i trzeciej cyfry).
Ostatniego numeru nie jestem w stanie odczytać ze względu na blaszkę zasłaniającą, xxx to numery których nie byłem w stanie rozczytać. Pompa pochodzi z Audi B80 1.6TD intercooler.

1.6D Jest to pompa z mojego silnika, zerwało w niej klin od tłoka i ukręciło tłok. Tłok chwyciło w rozdzielaczu. Nie wiem jak na dzień dzisiejszy pompa wstępna działa w niej.
0460494179
r221 BS 4008
0 68 130 081C
85082677

Czy mogę przełożyć bebechy z pompy 1.6D którą kupiłem do 1.6TD w której działa pompa wstępna ? Bebechy -mam na myśli to co z pompy wypadnie po odkręceniu rozdzielacza. Czy te 4 kółka (zdjęcie nr2) z podkładkami przez który wchodzi wałek i są osadzone na ruchomej części pompy do zmiany kąta wtrysku mogę zostawić z TD ? W tej pompie co kupiłem, mają spory luz na wałkach.
Pytam dlatego, bo utknąłem z rozbieraniem pompy na dwóch śrubach o łbie trójkątnym. Muszę znaleźć kogoś kto taki klucz posiada, w tedy dostanę się do pompy wstępnej.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Co do kupna pompy, to już kupiłem, a na zdjęciach widać jaką. Fundusze się skończyły, a chce zrobić auto tak zęby było mnie w stanie zawieź do roboty i do domu. Za dwa miesiące, prawdopodobnie dostanie inny silnik, ale do tego czasu misi przebiedować.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Pompa wtryskowa 1.6D

Post autor: Michał_1977 » sob sie 27, 2011 15:51

O kurde...syf,kiła i mogiła...
Te śruby możesz odkręcić poprzez puknięcie młotkiem przez ostre dłutko,a przed skręcaniem,możesz je oszlifować pod nasadowy klucz (chyba 12mm).
Nie ma sensu mieszać dwóch pomp.Rozbierz,umyj złóż.Wszystko musi być idealnie czyste,niczym na chirurgi.Myj benz.ekstrakcyjną i dmuchaj sprężonym powietrzem.Nie poodwracaj niektórych rzeczy i tak np.pierścień dozujący fot.nr.7 musi być założony tak jak był.Podkładka pomiędzy falą,a tłoczkiem,też.
Przed włożeniem tłoczka do głowiczki,kapnij na niego czystym ON.

Obrazek

Comeon
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Comeon » czw wrz 01, 2011 16:01

Pompa poskładana. Wstępna działa :) Zrobił się jeszcze mały problem. Otóż, odpala i jest zakres obrotów około 1100 w dół. Nie mam jeszcze założonej dźwigni gazu, ale ustawiłem ją w pozycji na maxa (tą ośkę od gazu) i zamiast wejść na obroty chodzi około 1100obr. Reaguje na tą dźwignie bo jak się odejmie gazu o 1/4 to gaśnie. Dawka paliwa nie była ruszana. Jedynie gdzie mogłem popełnić błąd podczas składania to podkładkę odwrócić pod tłoczkiem (widoczna na zdjęciu z tłoczkiem - ta mała).

Silnik chodzi równo, nie przerywa, nie kopci, jednak ma ciut za wczesny zapłon (czuć zapach ropy w powietrzu) :-)

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Pompa wtryskowa 1.6D

Post autor: Michał_1977 » czw wrz 01, 2011 21:46

Comeon, dźwignię gazu założyłeś dokładnie tak jak była na wieloklinie?
Regulacji obrotów dokonywałeś?
Comeon pisze: ciut za wczesny zapłon (czuć zapach ropy w powietrzu)
Zapłon,to w benzyniaku...
Jak czuć niespaloną ropę,to kąt wtrysku trzeba przyspieszyć.

Obrazek

Comeon
Nowicjusz
Nowicjusz

Pompa wtryskowa 1.6D

Post autor: Comeon » pn kwie 15, 2013 13:23

Witam.
Przepraszam że nie napisałem jak to się zakończyło, ale długo decyzja była podejmowana co dalej robić, po odkryciu spękanej głowicy. Szokiem było że wtrysków nie wyrwało i wciąż jakoś odpalał. Czy dźwignia była źle założona tego na razie się nie dowiemy, gdyż pompa leży w takim stanie jakim ostatni raz opisałem. Golf był spisany na złom, jednak sytuacja się zmieniła i dostał nowy silnik niedawno. Tematu nie zamykam jeszcze. Robi się ciepło, a gdy będę miał chwile wolnego to może wsadzę tą pompę do tego aby ją ustawić i mieć w zapasie, więc napiszę czy się udało.

Pomimo iż na dzień dzisiejszy nie udało się tej pompy sprawdzić i wyregulować tak aby działała, wszystkim bardzo dziękuję za zaangażowanie w pomoc. Wasze wysiłki nie poszły na marne.

Ciekawostka: Dzięki temu tematowi i waszej pomocy, udało mi się szybko zdiagnozować podczas przeszczepu silnika w polo 1.4D dlaczego nie chciał odpalać. Pompa była zastana i skrzydełka (łopatki - nie znam fachowo nazwy tego elementu) w pompie wstępnej się zblokowały. Na szczęście miałem jeszcze rozebraną, niegdyś sprawną pompę z 1.4D na której uczyłem się rozbierania, zanim przystąpiłem do rozbiórki swojej w golfie. Oczywiście, pompa z 1.4D nie była mi potrzebna więc jej nie składałem tylko rzuciłem pod ścianę (pechowo bo pod szlifierkę) bez przykrycia. Pomimo tego że była zasypana opiłkami, została wymyta, poskładana i polo odpaliło ślicznie, na wszystkie cylindry, równo. Jeździ już na niej 2 tydzień. Nie zrobiłem tamtej pompy która miała łopatki zastane w pompie wstępnej, tylko dlatego że tuleja przyspieszacza (ta która wchodzi do pompy w poprzek i z jednej strony jest zaślepka a pod nią sprężynka wypychająca tą tuleję a z drugiej strony dźwignia przyspieszacza która ma pchnąć ją aby przyspieszyć) była spuchnięta. Wybijana była młotkiem. Próba czyszczenia, oraz lekki szlif papierem ściernym nie przyniosła zamierzonego efektu więc została odłożona. Nie dochodziłem czy to tuleja spuchła czy ścianki wewnętrzne pompy. Pewnie też ją zrobię jak będzie czas, a tuleja może podejdzie z którejś pompy od golfa.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”