Regularne stuki na w pełni rozgrzanym silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam wszystkich.Problem dotyczy MK4 z silnikiem AGR
Otóż mam dwa problemy:
Pierwszy,to cykliczne tykanie (nie dzwonienie) tykanie odpowiada obrotom silnika,tak jakby na 1 cylinder,nie zmienia czestotliwosci,glosnosci,zmienia czestotliwosc wraz ze zmiana obrotów silnika,jest dosc glosne słychac nawet na zamknietej masce,popuszczanie wtryskiwaczy nie wiele daje bo silnik zaczyna drgac i orientacja się konczy
Problem drugi to metaliczne,nie regularne, ciche,ustające do minimum po nagrzaniu silnika stuki z okolicy głowicy(moze wtryskiwaczy).Stuku tego nie słychać na zamkniętej masce.
Auto to swieży nabytek,został w nim wymieniony olej filtry,rolki paski itp.
Auto dobrze zapala(troche gorzej na ciepłym),nie dymi.
Kolega ma AGR i słychac praktycznie tylko szelest,a u mnie tyk tyk tyk....
VAG nie pokazuje żadnych błędów,zapłon ustawiony na wartość wachającą sie 49-52.
Otóż mam dwa problemy:
Pierwszy,to cykliczne tykanie (nie dzwonienie) tykanie odpowiada obrotom silnika,tak jakby na 1 cylinder,nie zmienia czestotliwosci,glosnosci,zmienia czestotliwosc wraz ze zmiana obrotów silnika,jest dosc glosne słychac nawet na zamknietej masce,popuszczanie wtryskiwaczy nie wiele daje bo silnik zaczyna drgac i orientacja się konczy
Problem drugi to metaliczne,nie regularne, ciche,ustające do minimum po nagrzaniu silnika stuki z okolicy głowicy(moze wtryskiwaczy).Stuku tego nie słychać na zamkniętej masce.
Auto to swieży nabytek,został w nim wymieniony olej filtry,rolki paski itp.
Auto dobrze zapala(troche gorzej na ciepłym),nie dymi.
Kolega ma AGR i słychac praktycznie tylko szelest,a u mnie tyk tyk tyk....
VAG nie pokazuje żadnych błędów,zapłon ustawiony na wartość wachającą sie 49-52.
Ostatnio zmieniony czw cze 30, 2011 17:33 przez Tomek19840925, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: CICHE METALICZNE NIERÓWNE STUKI NA ZIMNYM SILNIKU TDI AG
Wygląda na to że coś się dzieje z którymś popychaczem.
-
- Nowicjusz
CICHE METALICZNE NIERÓWNE STUKI NA ZIMNYM SILNIKU TDI AGR
Też tak podejrzewam.Czy można gołym okiem,po sciagnieciu pokrywy zaworó zobzczyż i ocenić który popychacz szwankuje?Widać na nim zużycie lub coś podobnego?
Re: CICHE METALICZNE NIERÓWNE STUKI NA ZIMNYM SILNIKU TDI AG
Jak lekko tyka to nie zobaczysz, ale jak już słychać metaliczny dźwięk to powinno być coś widać na krzywce albo na szklance.
-
- Nowicjusz
A jak się ma ten zaworek w popychaczu,tam wpływa olej pod cisnieniem i teoretycznie jesli zaworek jest nie szczelny to gdy olej jest goracy i rzadki to nie zredukuje luzu..
Na szklankach nie widać żadnego zużycia,tak samo na wałku.
Ktoś mnie nastraszył że to może być luz na korbowodzie/swożniu tłoka,ale wtedy wydaje mi się że by podczas dodawania gazu stukało by więcej,badz podczas przyspieszania.
Co o tym sądzicie?
Na szklankach nie widać żadnego zużycia,tak samo na wałku.
Ktoś mnie nastraszył że to może być luz na korbowodzie/swożniu tłoka,ale wtedy wydaje mi się że by podczas dodawania gazu stukało by więcej,badz podczas przyspieszania.
Co o tym sądzicie?
-
- Nowicjusz
Sprawa rozwiązana-popychacze wizualnie zero zuzycia,a jednak szwankowały.
-
- Nowicjusz
Pytanie co do tych cichych metalicznych stuków przy rozgrzewaniu silnika,czy to moze powodować przepływoierz?
Moja przepływka na biegu jałowym pokazuje za dużą dawkę o 200 jednostek
Moja przepływka na biegu jałowym pokazuje za dużą dawkę o 200 jednostek
-
- Nowicjusz
Odłączenie przepływki nie likwiduje tych dzwięków...Więc to nie wina przeplywki.