Przyspieszenie w Golfie 4 TDI AJM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam! Mam pytanie kupiłem niedawno golfa 4 TDI z PD i 6 biegową skrzynią i mam pytanie czy to normalne jak zwolnię poniżej 2 tys obrotów może to być na 2 czy 3 biegu jakieś 1000-1200 i po dodaniu szybko gazu mój golf ociężale przyspiesza tak jakby się mulił przyspiesza żwawej dopiero od 1600 obrotów a przy 1900 wyraźnie czuć jak samochód wyrywa do przodu natomiast jak zwolnię do niskich obrotów i chcę dodać gazu auto ma ciężko się poradzić czy to normalne jest czy może to jest taka specyfika tej 6 biegowej skrzyni bo ma krótsze przełożenia. Jest to mój pierwszy diesel.
to normalne ze tak ociezale przyspiesza bo turbo nie pompuje jeszcze mocno przy tych obrotach.
unikaj niskich obrotów bo dobijesz sprzegło i dwumas. Trzymaj go zawsze powyzej 1500obr/min i nie cisnij go z dołu to dłuzej Ci pozyje ten samochodzik.
unikaj niskich obrotów bo dobijesz sprzegło i dwumas. Trzymaj go zawsze powyzej 1500obr/min i nie cisnij go z dołu to dłuzej Ci pozyje ten samochodzik.
Mazda 5 2.0 pb 155km 187nm
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Przy 1800 z haczykiem masz max momentu i dlatego czujesz wtedy wyraźne przyspieszenie. Poniżej 1500 tak jak pisze kolega wronek1, nic nie nawojujesz, a jedynie przyspieszysz zużycie dwumasy.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
porównaj to z jazdą rowerem...jedziesz 30km/h mając z przodu największą przerzutkę a z tyłu najmniejszą - jakoś się pedałuje...a teraz zwolnij do 5kmh i spróbuj przyspieszyćJacun88 pisze: jak zwolnię do niskich obrotów i chcę dodać gazu auto ma ciężko się poradzić czy to normalne
Zamykam