gibające koło wałka rozrządu.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lolek1333
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Lolek1333 » sob maja 28, 2011 22:59

Witam wszystkich.Chłopaki nie dawno wymieniałem pasek rozrządu razem z rolkami i pompą wodną dziś chciałem sprawdzić co i jak się ma w rozrządzie po wymianie i patrzyłem jak pracują podzespoły, ku mojemu zdziwieniu koło wałka rozrządu delikatnie tak jakby się gibało ok 1 mm może troszkę mniej niż milimetr ale coś kolo tego. Mimo gibania się koła to pasek idzie równo. I teraz moje pytanie czy to normalne czy nie normalne czy mam kupić nowe kolo zębate?? doradźcie mi proszę.Samochód to Bora silnik AGR 90 KM

Awatar użytkownika
Lolek1333
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Lolek1333 » pn maja 30, 2011 22:03

nikt nie odpowie?? dzis sie przygladałem temu kołu w góre i w dół nie bije do wewnętrznej strony (czyli do bloku silnika) bije ale mniej niz do zewnetrznej, czy to moze być coś z obróbką koła zebatego ?? ze zle zostało obrobione i dla tego tak jest??

Awatar użytkownika
KamilP
DieseL PoweR
DieseL PoweR

Post autor: KamilP » wt maja 31, 2011 12:53

Nie wiem czy to w tym silniku u Ciebie występuje ale w np starszych dieslach takie coś oznacza ścięcie klina wału korbowego, i to jest bardzo groźne bo może się ukręcić, i wtedy silnik do poważnego remontu albo do wymiany. Więc ryzyko duże. Ja bym jechał z tym do jakiegoś dobrego mechanika. Chociaż.. Jak to u Ciebie jest zrobione to nie wiem ;)

Awatar użytkownika
Lolek1333
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Lolek1333 » wt maja 31, 2011 20:02

no tak czytałem dużo o tym scinającym klinie ale z tego co wyczytałem to było by tak gdby gibało się koło wału korbowego a ono lata prościutko (pasowe również) a koło zebate wałka rozrządu sie giba.... czyli te wyzej koło pompy wtryskowej.

Tommi029
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Tommi029 » wt maja 31, 2011 23:25

Prawdopodobnie jakiś pseudofachowiec walił po nim młotkiem żeby go zdjąc. Od tego jest ściągacz.
Jak koło jest krzywe to jest do wymiany.

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » czw cze 02, 2011 01:02

Trzeba zdjąć koło i sprawdzić, czy jest krzywe.
To jest raczej nieprawdopodobne, bo koła na rozrządzie są wykonane z prasowanych proszków metali i mają w zwyczaju pękać, a nie się wyginać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”