Sprzęgiełko alternatora?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
MK4/Bora Sprzęgiełko alternatora?
Masz wszystko w tym temacie napisane, jakie klucze, jaki nr sprzęgiełka itp. Demontować nie trzeba, ale jak masz daleko do mechanika to możesz nie dojechać bez ładowania. Więc chyba lepiej odkręcić 2 śruby i zwieźć sam alternator. Co najwyżej możesz się umówić z mechanikiem to zrobi ci to od ręki.
Sprzęgiełko alternatora?
Witam. Własnie demontuje alteranator w swoim ALH celem wymiany sprzęgiełka. Wykręciłem dwie śruby a on dalej siedzi , ani rusz, czy jest trzecia śruba? No i jeszcze pytanie wyciągać go do góry, czy w dół? Do góry wydaje się łatwo gdyby wąż w układzie chłodzenia wypiąc /wcześniej płyn chłodzący spuscić/
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Sprzęgiełko alternatora?
Nie powinno być już żadnych śrub, ale aluminium trochę pewnie "przykorodowało" i stoi na tych tulejkach/uchwytach przez które były śruby przestrzelone, musisz go czymś podważyć. Wsadzić łyżkę czy duży śrubokręt pomiędzy alternator i blok. Tylko w takim miejscu żebyś nie poszczypał obudowy. Ręcachami też nie mogłem wywlec. Co do wyciągania to nie wiem jak to wygląda w VP więc nie pomogę.
Re: Sprzęgiełko alternatora?
Więc sprzegeiłko wymienione, nie obyło sie bez narzedzia specjalnego , natomiast alternator można wyciągac śmiało do góry(auto z klimą) troche przeszkadzał wąż od klimy który trzeba było odkręcić w miejscu mocowania po lewej stronie przy reflektorze no i jeszcze trzeba było zdemontowac wentylator od chłodnicy wody i alatek wychodził z dużym oporem do góry.Aha, robota raczej dla dwóch osób na kanale.
Sprzęgiełko alternatora?
jak juz wspomnialem ja daje rade bez wyciagania altka w swoim mk4. Problem moze byc tylko wtedy gdy rolka siedzi na amen na altku. Ale dobre klucze i powinno pójść.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- apokalipta1
- Nowicjusz
Sprzęgiełko alternatora?
Witam koledzy.a widzieliscie ten filmik od kolegi guziołka " onclick="window.open(this.href);return false; co powiecie na to że u mnie ten chrobot pojawia sie gdy nie trzymam kierownicy gdy kolo stoi nieruchomo i nawet go w ogóle nie dotykam a jak skrece kierownica tak jak bym ja przytrzymał to wtedy dzwiek ustaje własnie jak nastepuje obciążenie wspomaganiem dziwne jakis luz w listwie od wspomagania?
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Sprzęgiełko alternatora?
To kiedy chrobocze nie ma aż takiego znaczenia. Chrobotanie powstaje jako wynik, napięcia paska, obciążenia pompy wspomagania, klimy, stopnia zużycia sprężyny napinacza itd.... Podsumowując, przyczyna ta sama - sprzęgiełko, ewentualnie zużyty napinacz lub pasek.
- apokalipta1
- Nowicjusz
Sprzęgiełko alternatora?
Jasna sprawa kolego guziołek.Musze sie wziac za te sprzęgiełko albo całośc najlepiej z napinaczem i paskiem .Dzieki wiec wielkie za odpowiedz. Pozdro
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Sprzęgiełko alternatora?
Jak odgłos taki jak na filmie to zacznij od sprzęgiełka. U mnie wymiana napinacza pomogła tylko na kilka dni więc w sumie była nie do końca trafiona, choć łożysko rolki pierwszej sprawności też nie było. Pasek i tak miałem do wymiany i tym sposobem mam cały zestaw nowy i zapewne spokój na dłuższy czas
- apokalipta1
- Nowicjusz
Sprzęgiełko alternatora?
Dzieki,dzieki wielkie , juz jutro ruszam do serisu i kupuje te sprzęgiełko
Sprzegiełko zmienione.pasek i napinacz też. Moge tylko dodać ze pierwszym niedomaganiem uszkodzonego sprzegielka jest skaczacy napinacz paska i mechanik juz na pierwszy rzut oka to stwierdził. zostawilismy na chwile stary napinacz i tez było ok. Ale że był nowy na sklepie to też od razu zmieniłem ..Koszt wszystkiego z robota 410 zł
Sprzegiełko zmienione.pasek i napinacz też. Moge tylko dodać ze pierwszym niedomaganiem uszkodzonego sprzegielka jest skaczacy napinacz paska i mechanik juz na pierwszy rzut oka to stwierdził. zostawilismy na chwile stary napinacz i tez było ok. Ale że był nowy na sklepie to też od razu zmieniłem ..Koszt wszystkiego z robota 410 zł
Witam!
Co do samego wygrzebania alternatora to da rady go wyciągnąć beż większych problemów sememu górą. Trzeba odkręcić jeden wentylator z chłodnicy, wąż od płynu chłodniczego i poluzować rurę od klimy. Aby wymontować paski wyciągnąłem zbiorniczek od spryskiwaczy, mocowanie filtra paliwa, rurę od intercoolera i poluzowałem zbiorniczek od wspomagania.
Dalej aby pozbyć się paska odkręciłem najpierw napinacz, jak się okazało niepotrzebnie, wystarczyło by odkręcenie kółka od pompy wspomagania.
Nr sprzęgiełka:
Oznaczenia z alternatora Valeo:
Co do samych kosztów w moim przypadku:
Sprzęgiełko 125 zł
Łożyska alternatora, większe 5zł, mniejsze 3zł
Rozebranie alternatora w warsztacie 70zł
Rolka do napinacza 29 zł
Rolka prowadząca 37zł
Robocizny nie liczyłem bo sam to robiłem jedynie to koszt rozebrania w warsztacie.
Co do rozebrania alternatora to potrzebny jest ściągacz do łożysk, lutownica bo trzeba rozlutować trzy przewody od elementu prostującego i po rozebraniu, rozpołowieniu go w celu wymiany łożysk ponownie dolutować te kable.
Choć gdybym miał lutownice, ściągacz do łożysk zewnętrznych, prasę i ten klucz do sprzęgiełka to wielkiej filozofii w tym nie ma.
Aby odkręcić sprzęgiełko alternatora potrzebny jest klucz Torx 50 i ten klucz do sprzegiełka. Odkręcili mi to w warsztacie ale nowe sam już sobie dokręciłem.
Postanowiłem wrzucić jeszcze schemat jak przeciągnąć pasek bo miałem z tym wiele kłopotów. Pomógł miły Pan ze sklepu motoryzacyjnego, w którym kupowałem sprzęgiełko.
Pozdrawiam!
P. S. Jeżeli miał by ktoś jeszcze jakieś problemy to chętnie pomogę.
Co do samego wygrzebania alternatora to da rady go wyciągnąć beż większych problemów sememu górą. Trzeba odkręcić jeden wentylator z chłodnicy, wąż od płynu chłodniczego i poluzować rurę od klimy. Aby wymontować paski wyciągnąłem zbiorniczek od spryskiwaczy, mocowanie filtra paliwa, rurę od intercoolera i poluzowałem zbiorniczek od wspomagania.
Dalej aby pozbyć się paska odkręciłem najpierw napinacz, jak się okazało niepotrzebnie, wystarczyło by odkręcenie kółka od pompy wspomagania.
Nr sprzęgiełka:
Oznaczenia z alternatora Valeo:
Co do samych kosztów w moim przypadku:
Sprzęgiełko 125 zł
Łożyska alternatora, większe 5zł, mniejsze 3zł
Rozebranie alternatora w warsztacie 70zł
Rolka do napinacza 29 zł
Rolka prowadząca 37zł
Robocizny nie liczyłem bo sam to robiłem jedynie to koszt rozebrania w warsztacie.
Co do rozebrania alternatora to potrzebny jest ściągacz do łożysk, lutownica bo trzeba rozlutować trzy przewody od elementu prostującego i po rozebraniu, rozpołowieniu go w celu wymiany łożysk ponownie dolutować te kable.
Choć gdybym miał lutownice, ściągacz do łożysk zewnętrznych, prasę i ten klucz do sprzęgiełka to wielkiej filozofii w tym nie ma.
Aby odkręcić sprzęgiełko alternatora potrzebny jest klucz Torx 50 i ten klucz do sprzegiełka. Odkręcili mi to w warsztacie ale nowe sam już sobie dokręciłem.
Postanowiłem wrzucić jeszcze schemat jak przeciągnąć pasek bo miałem z tym wiele kłopotów. Pomógł miły Pan ze sklepu motoryzacyjnego, w którym kupowałem sprzęgiełko.
Pozdrawiam!
P. S. Jeżeli miał by ktoś jeszcze jakieś problemy to chętnie pomogę.
Ostatnio zmieniony śr maja 18, 2011 18:30 przez kemer85, łącznie zmieniany 2 razy.
było E34 M50B20 & E34 M50B25 & E34 M60B30 & MK IV ALH teraz jest E46 M47
POZDRAWIAM!!!
kemer85
POZDRAWIAM!!!
kemer85
- apokalipta1
- Nowicjusz
Sprzęgiełko alternatora?
Nie wiem jak to u mnie mechanik zrobił ale udało mu się wymontować alternator bez demontażu czegokolwiek w aucie...i chwała mu za to.
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Zrobił to takim oto sposobem:apokalipta1 pisze:Nie wiem jak to u mnie mechanik zrobił ale udało mu się wymontować alternator bez demontażu czegokolwiek w aucie...i chwała mu za to.
Jakbyś miał VP jak kolega wyżej, to by sobie musiał coś wykręcić, a w PD problemów nie ma żadnychAuto: Golf 4 TDI PD
Silnik: AJM
- apokalipta1
- Nowicjusz