Jakiś metaliczny świst wydobywa się z pod maski
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jakiś metaliczny świst wydobywa się z pod maski dźwięk ten pojawia się zarówno podczas jazdy jak i na postoju, to na pewno nie turbo dźwięk ten pojawia się przy obrotach 950-2000. Zarówno podczas wzrastania obrotów jak i opadania obrotów.
daj więcej info o aucie bo to co napisałeś to nic nam nie mówi a wszelkie stawiane diagnozy to wróżenie z fusów by było przy takiej ilości dodatkowych informacji
Z dodatkowych informacji to jest taka że pasek alternatora się rozpada aktualnie jest troszkę cieńszy (stracił jeden klin ). Jutro będzie wymieniana także rolka napinacza. Zastanawiam się czy to może być winną troszkę niższych obrotów i czy ten pasek może wydawać aż taki dźwięk. Oprócz tego na jałowym biegu telepie wydechem.
VW3TDI, daj info co to za auto jaki dokładnie silnik.
Pasek i rolka wymieniona. Jednakże ramię nadal drga. Czy ramię powinno drgać czy powinno być nieruchome. Nie są to jakieś mega drgania ale drga.
A przyczyną metalicznego świstu i telepania się wydechu na jałowym biegu jest plecionka.
A przyczyną metalicznego świstu i telepania się wydechu na jałowym biegu jest plecionka.
rolka będzie drgać kiedy alternator będzie obciążony i kiedy koło pasowe na wale pracuje przywo
Re: Jakiś metaliczny świst wydobywa się z pod maski
z tego co patrzyłem to rolka drga gdzieś na 0,5 cm góra 1 cm
po zwiększeniu obrotów też? i czy koło na wale korbowym prosto pracuje czy się kolebie?
mam podobnie przy passacie 96 rok 1.9 TDi u mnie chyba plecionka do wymiany dziwny swist przy gwaltownym przyspieszaniu na 2 i 3 biegu
przy zwiększeniu obrotów rolka nie drga a koła nie wiem ale wydaje mi się że wszystkie są w osi.
VW3TDI, przy niższych obrotach silnika masz większą nierównomierność prędkości obrotowej wału i w połączeniu z większym obciążeniem silnika drganie napinacza jest rzeczą naturalną choć jeszcze zależy w jakim stopniu
Witam. Plecionka wymieniona. Teraz już cisza i spokój