Witam wszystkich.
Mam nietypowy problem z moim TDI ALH mianowicie od jakiegoś czasu na zimnym silniku słychać piski z okolicy koła pasowego wału, które wraz z nagrzewaniem się silnika przechodzą w szum a potem cichną. Dźwięk ten jest rytmiczny i przyspiesza wraz ze wzrostem obrotów. Mechanicy u których byłem pływają- a może to koło pasowe, a może rozrząd, a może panewka na wale. Jedyne czego jestem pewny to że dźwięk ucichł na jakiś czas gdy jeden z mechaników popsikał wd-40 za kołem pasowym tz. pomiędzy nim a pokrywa rozrządu w miejsce gdzie jest przykręcone do wałka.
Dodam że rozrząd był robiony 50 tyś temu a koło pasowe było wymieniane na inne rzekomo dobre.
Jakieś sugestie?
Piszczy, szumi w okolicy rozrzadu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Nie musi być rozrząd - prawda. Tylko mam pytanie - co znajduje sie bezpośrednio za kołem pasowym i do czego jest ono bezpośrednio przykręcone bo jak pisałem po napryskaniu w to miejsce ( pomiędzy koło pasowe a dolną obydowę rozrządu) wd-40 na pare minut była cisza.
Czyli część która u mnie piszczy została nasmarowana.
Czyli część która u mnie piszczy została nasmarowana.
Re: Piszczy, szumi w okolicy rozrzadu.
Przeglądałem swój profil i znalazłem ten stary temat do odgrzania aby go zamknąć- piszczenie ustało po wymianie rozrządu ( pasek był już sfatygowany pomimo niewielkiego przebiegu i dobrej firmy) od wymiany zrobiłem już dobre 50tyś km i jest wszystko ok.