Sruba walu korbowego

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
prymusnmr
Mały gagatek
Mały gagatek
Auto: Mk6 S3 t5.1
Kontakt:

Sruba walu korbowego

Post autor: prymusnmr » czw mar 17, 2011 16:59

Witam uzytkownikow i prosze o porade.Pacjet to Fabia 2004 rok 1.9 SDI ,a problem tkwi w tym ze przy wymianie rozrzadu zaowazylem maly wyciek oleju na z sumeringu na wale korbowym i to nie jest takie duze zmartwienie bo czesc jest tania zas sek w tym ze za nic n ie moge sie uporac ze sruba,probowalem zaprzec sie o kolo masowe od strony sprzegla,przerobilem gruba blache wkrecajac ja na kolo zebate zeby je podeprzec,nakladalem nasadke i krecilem rozrusznikiem i wciaz lipa.Nie mam pojecia jak ta Larwe odkrecic.

Slyszalem (widzialem na youtube) ze w miejsce swiecy mozna cos wlozyc w celu zablokowania tloka lecz mam obawy ze cos trzasnie...
A moze sa jaklies wielkie nasadki na kolo zebate w celu podparcia?

POMOCY :banghead:

Awatar użytkownika
Rafał 21
Forum Master
Forum Master

Sruba walu korbowego

Post autor: Rafał 21 » czw mar 17, 2011 19:29

prymusnmr pisze:Slyszalem (widzialem na youtube) ze w miejsce swiecy mozna cos wlozyc w celu zablokowania tloka lecz mam obawy z
Chyba sobie żarty robisz z tą blokadą przez otwór świecy! . TO juz pewniej wyjąć rozrusznik i tam zablokować wieniec. A próbowałeś 5 bieg + hamulec ?? [DRUGA OSOBA]

Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!

Awatar użytkownika
KamilP
DieseL PoweR
DieseL PoweR

Sruba walu korbowego

Post autor: KamilP » czw mar 17, 2011 22:36

Rafał 21, Dobrze mówisz, wrzucić mu bieg i nawet ręczny zaciągnąć i powinno dać radę. Ale z tą blokadą to na prawdę poroniony pomysł.. :otepienie:

Awatar użytkownika
prymusnmr
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: Sruba walu korbowego

Post autor: prymusnmr » czw mar 17, 2011 23:31

Rafał 21 pisze:
prymusnmr pisze:Slyszalem (widzialem na youtube) ze w miejsce swiecy mozna cos wlozyc w celu zablokowania tloka lecz mam obawy z
Chyba sobie żarty robisz z tą blokadą przez otwór świecy! . TO juz pewniej wyjąć rozrusznik i tam zablokować wieniec. A próbowałeś 5 bieg + hamulec ?? [DRUGA OSOBA]

Calkiem mozliwe ze poroniony ale zwroc uwage w polowie tego filmu jesli tylko ktorys z was kto mnie skrytykowal zna angielski to powinien zrozumiec... link ponizej a cala operacja jest w 4 czesciach
" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
prymusnmr
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Sruba walu korbowego

Post autor: prymusnmr » czw mar 17, 2011 23:38

na tym filmie dokladnie widac z\e koles wklada gumowy wezyk........i jak niedowiarki,sposob drugi o ktorym mowi to zablokowanie kola masowego....
na innych filmach (tez angielskich)pokazane jest jak mozna zablokowac klucz nasadowy o polos lub czesc wahacza i krecic rozrusznikiem okolo sekundy w celu odkrecenia sruby...

Awatar użytkownika
prymusnmr
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Sruba walu korbowego

Post autor: prymusnmr » pt mar 18, 2011 15:57

temat uwazam za zakonczony,dzis lub jutro postaram sie wkleic fotki,ale powiem wam ze blokade na kolo zrobilem dzis w nocy o grubosci okolo 2 cm.

Awatar użytkownika
Rafał 21
Forum Master
Forum Master

Sruba walu korbowego

Post autor: Rafał 21 » pt mar 18, 2011 19:52

prymusnmr pisze:na tym filmie dokladnie widac z\e koles wklada gumowy wezyk........i jak niedowiarki,sposob drugi o ktorym mowi to zablokowanie kola masowego....
prymusnmr, ja tylko wierzę gdy na niej leżę :P Jak zauważyłem ty też nie uwierzyłeś w te nowatorskie metody tak do końca ?? Najskuteczniejszym jest klucz udarowy .Lub proste blokady jak ty poczyniłeś aż do skutku ..

Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!

Awatar użytkownika
JABcok20
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: JABcok20 » pt mar 18, 2011 21:51

prymusnmr pisze:na tym filmie dokladnie widac z\e koles wklada gumowy wezyk........i jak niedowiarki,sposob drugi o ktorym mowi to zablokowanie kola masowego....
na innych filmach (tez angielskich)pokazane jest jak mozna zablokowac klucz nasadowy o polos lub czesc wahacza i krecic rozrusznikiem okolo sekundy w celu odkrecenia sruby...
z całym szacunkiem ale jak nie chcesz zrobić przypadkiem krzywdy silnikowi to zablokuj to koło zamachowe nawet śrubokrętempod miską o krawędź bloku albo w otworze do ustawiania zapłonu.
mi też się zdarzyło zostawić klucz na wale i zakręciłem rozrusznikiem a koło się odkręciło ale co bęzie jak śruba się zerwie bądź ktoś kiedyś wkręcał ją i samorował spawem na zimno ( co kiedyś widziałem na własne oczy a gościu mówił że tak się robi??). ja tak nie robie i nie widze powodów:D;)

Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Sruba walu korbowego

Post autor: wesol » pt mar 18, 2011 22:19

W zadnym wypadku akcje odkrecania rozrusznikiem!!!! Niektore auta maja gwint lewy i co wtedy. W oplu mamy np 1.7 i ma prawy gwint ale 1.9 i 1.3 maja lewy. Srube ostukac duzy mlotkiem zamach zablokowac dobra znasadke i klucz zalozyc z przedluzka i sie odkreci. Przerabialem to juz dziesiatki razy w pracy. W golfie tez mialem problem z odkreceniem ale po meczarniach poszlo bez problemu.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

Awatar użytkownika
prymusnmr
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: prymusnmr » sob mar 19, 2011 02:07

wesol pisze:W zadnym wypadku akcje odkrecania rozrusznikiem!!!! Niektore auta maja gwint lewy i co wtedy. W oplu mamy np 1.7 i ma prawy gwint ale 1.9 i 1.3 maja lewy. Srube ostukac duzy mlotkiem zamach zablokowac dobra znasadke i klucz zalozyc z przedluzka i sie odkreci. Przerabialem to juz dziesiatki razy w pracy. W golfie tez mialem problem z odkreceniem ale po meczarniach poszlo bez problemu.
a to jest forum opla czy golfa?? bo juz sam niewiem...rozrusznikiem probowalem lecz wygladalo na to ze nie dawal rady przekrecic kolem zamahowym i kontrolki przygasaly.
ja zrobilem sobie blokade na kolo z dwoma otworami do przykrecenia o grubosci 2 cm...gruba poniewaz wczesniej zrobilem z 6mm blachy i sie wygiela,do tego nasadka zwykla(KUTASONIK) i rura dlugosci 1,5metra i pooooszlo jak po masle.

Awatar użytkownika
prymusnmr
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: prymusnmr » sob mar 19, 2011 02:11

.... ale co bęzie jak śruba się zerwie bądź ktoś kiedyś wkręcał ją i samorował spawem na zimno ( co kiedyś widziałem na własne oczy a gościu mówił że tak się robi??). ja tak nie robie i nie widze powodów:D;)[/quote]

ta obcja odpada poniewaz auto bylo serwisowane non stop , dodam ze serwis wymienia pompe wodna co druga wymiane paska rozrzadu bynajmniej w UK.
...a zerwac sie zawsze moze i tego sie najbardziej obawialem :chytry:

Awatar użytkownika
prymusnmr
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Sruba walu korbowego

Post autor: prymusnmr » sob mar 19, 2011 19:09

http://img23.imageshack.us/i/19032011050.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://img140.imageshack.us/i/19032011049.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;

oto fotki blokady

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”