Witam
Od pewnego czasu zauwazylem, ze oprocz 'klekotu' jest slyszany wlasnie szum w okolicach paska klinowego.
Potrafi ktos na sluch powiedziec z czego to sie wydobywa? Czy jakies rolki sie koncza a moze rozrzad daje znac o sobie?
Kumpel ma ten sam silnik u u niego jest duzo ciszej w tej kwestii.
[youtube][/youtube]
Cos szumi/gwiżdże [video]
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
poluzuj napinacz i zrzuc pasek wieloklinowy i odpal motor - bedziesz wiedzial czy to wina napinacza czy ktoregoś z kółek pasowych, czy moze szumi coś w rozrządzie.
Napinacz w sumie ma drgania +/- 0,5cm. Nie zwrocilem uwagi jak u kumpla ten element sie zachowuje.
Stawiam na rolkę od kompresora zobacz czy dźwięk zmieni się po włączeniu klimy,mam podobnie ale nie odpowiem ci ten dźwięk jest ok czy coś oznacza??? .
kolega chyba przewrażliwiony, ja się tam niczego strasznego nie do słuchałem; wiadomo że każde auto pracuje ciut inaczej bo nie są na tym samym etapie eksploatacji, w jednym będzie coś syczało w innym szumiało. Gdyby ewidentnie dała rolka napinająca, prowadząca czy jakaś inna to będziesz słyszał taki charakterystyczny pisk a puki co to się nie stresuj
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Też mi się zdaje, że nic tam się strasznego nie wyczynia przy tym pasku, szumi sobie ładnie, równo i tyle. Nic złowieszczego jak dla mnie. Oczywiście rady o wypięciu paska i sprawdzeniu czy to nie rozrząd jak najbardziej można wykorzystać.