BORA. Duże spalanie,zbyt mała temperatura.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Niedawno kupiłem VW Bora Kombi AJM 116km. i mam mały problem. Samochód po mieście ,normalna jazda spalił około 9,5 litra ropy. Wlałem za 50zł i zrobiłem 110km od zaświecenia rezerwy do zaświecenia. No i to już mi dało do myślenia co jest nie tak. Ale wlałem znowu ropy i mówię znowu sprawdzę. I potem znowu to samo 119km. Temp cieczy zawsze pokazywał około 85C.I dzisiaj jechałem do kolegi około 15km i na miejscu zobaczyłem wskaźnik temperatury i był tylko lekko powyżej pierwszej kreski. Ale była trasa więc mówię może się schłodził,ale wracając zauważyłem jak jadę wskazówka wzrasta do drugiej kreski nawet ponad i nagle spadła całkiem. Więc pojeździłem po mieście i temperatura w ogóle nie przekraczała pierwszej kreski. I moje pytanie do was jakie mogą być przyczyny tej wskazówki ,która pokazuje takie wartości i czy może mieć to znaczenie na tak duże spalanie? Pozdrawiam
- Grzechu_1990
- Użytkownik
- Kontakt:
Sprawdź termostat i czujnik temperatury.
Było: Opel Astra II 1.6 16V 101KM X16XEL, Skoda Octavia I 1.9TDI 110KM ASV.
Jest: Opel Rekord z 1982r 2.3D 65KM i 2.0N/S (90/100KM) z 1980r Passat B5FL 1.8T 150KM AWT.
Jest: Opel Rekord z 1982r 2.3D 65KM i 2.0N/S (90/100KM) z 1980r Passat B5FL 1.8T 150KM AWT.
To co napisał kolega Grzechu_1990 + nie dymi ? przy odpaleniu ? w układzie cieczy nie ma bąbli ? lub nie ma oleju ?
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Lekko zadymi ale naprawdę lekko jak większość diesli ,ale jak jest zimny ,ciepły nie kopci. Termostat już wiem gdzie jest a gdzie jest ten czujnik temp ? Jak można sprawdzić ten czujnik ? Termostat sprawdzę po wężach tylko nie wiem co z czujnikiem. I powiedzcie ile to może spalić i czy rzeczywiście jest to za duże spalanie?
- Grzechu_1990
- Użytkownik
- Kontakt:
Zalej do pełna i wyjeździj, znowu zalej i wtedy policz spalanie, mi przy butowaniu lub krótkich odcinkach pali do 9l/100km, ostatnio zobaczyłem 6.0l/100km ale przeważnie mam 7-8l/100km, 1.9TDI 110KM ASV w Skodzie Octavii kombi więc masa nie mała
Było: Opel Astra II 1.6 16V 101KM X16XEL, Skoda Octavia I 1.9TDI 110KM ASV.
Czujnik znajdziesz http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=242534" onclick="window.open(this.href);return false;
Twój silnik około 6-7 l/100km ....
PS - jak z tym płynem ? nie ubywa? nie wzrasta stan ? bo lubią uszczelki pod głowicami padać w tych motorach...
PS - jak z tym płynem ? nie ubywa? nie wzrasta stan ? bo lubią uszczelki pod głowicami padać w tych motorach...
OK wielkie dzięki masz "+" ode mnie. A z płynem nie zauważyłem nic niepokojącego stan jest cały czas taki sam.
Więc czujnik temperatury do wymiany i termostat ... KUP WAHLER-A .... nic innego ...
Czy taki może być ?
http://allegro.pl/termostat-bora-caddy- ... 41058.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Czujnika nie mogę znaleźć. Podjadę do sklepu to koleś na pewno będzie wiedział o co mi chodzi. Tylko są niby dwa czujniki tak ? Który mam kupić?
http://allegro.pl/termostat-bora-caddy- ... 41058.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Czujnika nie mogę znaleźć. Podjadę do sklepu to koleś na pewno będzie wiedział o co mi chodzi. Tylko są niby dwa czujniki tak ? Który mam kupić?
Czujnik w plastikowym króćcu wychodzącym z bloku silnika. Kup ori w serwisie. Ale najpierw bym go (stary) dokładnie sprawdził vagiem. Może tylko styki trzeba przetrzeć na nim.Jasiu1701 pisze:Który mam kupić?
User
Termostat - ok - co do czujnika - to rzeczywiście róże wychodziły - kolega wyżej podsunął również dobry pomysł ... zobacz czy styki są czyste - przeczyść bo lubią się zasyfić i stąd takie jazdy..
-
- Użytkownik
- Silnik: AHF
- Kontakt:
Re: BORA. Duże spalanie,zbyt mała temperatura.
Haki pisze:Czujnik znajdziesz http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=242534" onclick="window.open(this.href);return false;
No to powodzenia jak AJM w miescie w zime spali 6-7l. Mój z kalkulatora wyjarał 8.2- 8.9 100% miasto. 2 x pomiar. I od razu mówie ze az tak cięzkiej nogi to nie mam . Moze kolega ma za wysokie spalanie ale najpierw podłącz vaga i zobacz jakie błędy wyskoczą. Bo jak wyjdzie ze to czujnik to po co wymieniać termostat. Z tumi uszczelkami pod głowicą w AJM to tez bajki. Nie pamiętam by ktoś ostatnio pisał ze mu padła. A czytam nie jedno forum gr. VAG. Nie pamiętam by w ogóle ktoś pisał.
Pozdro
ZC
Zimny Chirurg nikt o uszczelkach ostatnio nie pisał - bo wszyscy posiadacze AJM-emów ... z forum już wymienili
Re: BORA. Duże spalanie,zbyt mała temperatura.
A co powiecie o takim przypadku ?
silknik ALH, podczas jazdy po mieście łapie temp 70-80 stopni, spalanie na poziomie 8-9 litrów i to bez zbędnego butowania, na dworze 0 stopni
nie mam osłony pod silnikiem, kąt wtrysku ok, nie kopci, pali ładnie przy każdej temperaturze, czujnik temp. ten podwójny sprawdzany na vagu i dobrze pokazuje rano bo podobny do temperatury otoczenia oraz po nagrzaniu pokazuje ok 72 stopni - rura dolna od chłodnicy zimna
jak tylko autko zostawie pod domem na 10 minut to się dogrzewa do 83 stopni na vagu i wskaźnik jest na 90 - rura dolna od chłodnicy gorąca
poradzicie coś ?
ten typ tak ma ?
bo zeszłej zimy łapał temp. 90 i palił wiele mniej
silknik ALH, podczas jazdy po mieście łapie temp 70-80 stopni, spalanie na poziomie 8-9 litrów i to bez zbędnego butowania, na dworze 0 stopni
nie mam osłony pod silnikiem, kąt wtrysku ok, nie kopci, pali ładnie przy każdej temperaturze, czujnik temp. ten podwójny sprawdzany na vagu i dobrze pokazuje rano bo podobny do temperatury otoczenia oraz po nagrzaniu pokazuje ok 72 stopni - rura dolna od chłodnicy zimna
jak tylko autko zostawie pod domem na 10 minut to się dogrzewa do 83 stopni na vagu i wskaźnik jest na 90 - rura dolna od chłodnicy gorąca
poradzicie coś ?
ten typ tak ma ?
bo zeszłej zimy łapał temp. 90 i palił wiele mniej