Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ile wam pali diesel?
Skulek, za to nastawnik chyba ostro ruszony w kierunku głowiczki
a tak na poważnie zdarzało mi się widzieć spalanie u siebie licznoe po tankowaniach pod korek na poziomie nawet i 3,6l przy prędkościach 130-170km/h ale na polskich drogach nie zdarzyło mi się zejść poniżej 3,8l/100km
ale nie mówię że nie jest możliwe.
to zależy od masy auto i wielu innych czynników.
a tak na poważnie zdarzało mi się widzieć spalanie u siebie licznoe po tankowaniach pod korek na poziomie nawet i 3,6l przy prędkościach 130-170km/h ale na polskich drogach nie zdarzyło mi się zejść poniżej 3,8l/100km
ale nie mówię że nie jest możliwe.
to zależy od masy auto i wielu innych czynników.
Ile wam pali diesel?
matko boska, ja zaliczyłem kiedyś winik w dłobany TD na poziomie 4,2 litra na trasie przez Polskę, ale myślałem że się zamęczę jadąc za kumplem, wiec gratuluję wam cierpliwości.
Ile wam pali diesel?
paja, mój silnik zochowuje się trochę inaczej niż reszta. u nie jam nie masz przynajmniej 2500rpm to mozna o małym spalaniu zapomnieć.
po polsce jeżdżąc mama wyższe spalanie niż po autostradach niemieckich.
tam poniżej 130km/h się nie da jeździć, tzn da się ale wtedy to nawet ciężarówki się będą wyprzedzać.
po polsce jeżdżąc mama wyższe spalanie niż po autostradach niemieckich.
tam poniżej 130km/h się nie da jeździć, tzn da się ale wtedy to nawet ciężarówki się będą wyprzedzać.
Ile wam pali diesel?
8.5 po wymianie wtrysków na asv (liczone na rezerwe przez 120km po mieście - mało miarodajne) :/ mam nadzieje że to jednorazowa faza
-
- Nowicjusz
Ile wam pali diesel?
To może i ja coś napiszę....
4 samochody jedna trasa jazda razem
1. Passat B5FL kombi 1.8T+ 194km 285Nm na pokładzie 2 + dziecko i full bagażnik.
2. Passat B5FL kombi 1.9TDI 130km seria na pokładzie 2 + 2 dzieci i full bagażnik.
3. BMW E39 540i 4.4L V8 automat, seria 286KM 440NM na pokładzie 2 + dziecko i full bagażnik.
4. Opel Vectra C kombi 3.0TDCI seria 177km na pokładzie 2 + 2 dzieci i full bagażnik.
Trasa: Łeba -> Zakopane jazda nocą
prędkości w trakcie jazdy:
Łeba -> Gdynia przelotowa koło 130km/h
Gdynia -> autostrada a1 (obwodnicą 3 miasta) przelotowa 150km/h
autostrada a1 -> Świecie przelotowa koło 170km/h
Świecie -> Łódź prędkość przelotowa koło 130-140km/h
Toruń -> Katowice prędkości rzędu 140-150km/h
Katowice -> Kraków (a4) prędkość koło 180km/h
Kraków -> Zakopane już wolniej koło 100-120km/h staraliśmy się utrzymywać
Wszystkie samochody tankowane pod korek itd. mierzone spalanie według wlanego paliwa/kilometry przejechane z licznika
tankowane tylko na orlen Verva98 i VervaON, żaden z benzyniaków nigdy nie był skażony podtlenkiemLPG wyjazd był organizowany w lipcu więc warunki typowo letnie
a teraz czas na podsumowanie:
1. Passat 1.8T (mój) średnia z całej trasy 9.3 L/100km
2. Passat 1.9 TDI (brat) średnia z całej trasy 8,9 L/100km
3. BMW 540i (szwagier) średnia z całej trasy 14,7L/100km
4. Vectra 3.0CDTI (szwagier brata) średnia z całej trasy 11.7L/100km
1. Passat B5FL kombi 1.8T+ 194km 285Nm na pokładzie 2 + dziecko i full bagażnik.
2. Passat B5FL kombi 1.9TDI 130km seria na pokładzie 2 + 2 dzieci i full bagażnik.
3. BMW E39 540i 4.4L V8 automat, seria 286KM 440NM na pokładzie 2 + dziecko i full bagażnik.
4. Opel Vectra C kombi 3.0TDCI seria 177km na pokładzie 2 + 2 dzieci i full bagażnik.
Wszystkie samochody tankowane pod korek itd. mierzone spalanie według wlanego paliwa/kilometry przejechane z licznika
tankowane tylko na orlen Verva98 i VervaON, żaden z benzyniaków nigdy nie był skażony podtlenkiemLPG wyjazd był organizowany w lipcu więc warunki typowo letnie
Re: Ile wam pali diesel?
vulcan1984 pisze:To może i ja coś napiszę....
no i widac ile auta naprawde pala a bajki o 4 litrach mozna sobie włożyć , pozdrawiam
Ile wam pali diesel?
dla mnie nie realne jeżdżę w tą samą trasę raz w tygodniu, tez nocą, fotoradarów jest od *#cenzura#*, i nie wierze ze Ci kierowcy przed każdym foto-radem sypali 100km/h poza tym w nocy tęż jest jakiś tam ruch, nie zawsze idzie wyprzedzić w pełnym pędzie
dla mnie nie realne jeżdżę w tą samą trasę raz w tygodniu, tez nocą, fotoradarów jest od *#cenzura#*, i nie wierze ze Ci kierowcy przed każdym foto-radem sypali 100km/h poza tym w nocy tęż jest jakiś tam ruch, nie zawsze idzie wyprzedzić w pełnym pędzie
Był Peugeot 106 potem 1z a teraz jest AAM.
-
- Nowicjusz
Ile wam pali diesel?
1. kolego odzim no tyle palą te co opisałem, ja w te bajki po 4l silnikami 1.9 nigdy nie uwierzę... 4l/100km ropy to mi pali moje polo którym dojeżdżam tylko do pracy 86C 1.4d przy wadze około 780kg + kierownik koło 90kg
ja passatem brata w kombi PD130km najniżej jak się dało na odcinku 100km zszedłem według komputera do 5.6l/100km (samochód ma skrzynie 6-gear) ale to była taka jazda, że zaczynałem już gryźć kiere z nudów i nerwów że mnie nawet jakieś zdechłe fiaty wyprzedzaja;>
brat tym paskiem lata 50/50 trasa miasto w dobrym tempie cały czas (nie tak szybko jak na zakopane) i średnia mu się utrzymuje na poziomie 7,5-7,7/100
2. kolego pepsik1 możesz mi nie wierzyć nie po to pisałem tego posta żeby się chwalić z jakimi prędkościami jeżdżę tylko żeby pokazać na przykładzie kilku różnych samochodów jakie jest PRAWDZIWE spalanie przy konkretnej jeździe w trasie.
Co do fotoradarów wystarczy posiadać konkretny sprzęt w samochodzie i wszystko jasne
Dla przykładu jak jechałem ostatnio z Łeby do Poznania po drodze było bodajże 9 fotoradarów a z tego co mi pokazał mój sprzęcik w aucie wynikło że "czynny" był tylko jeden ;> więc kwestia zainwestowania w odpowiedni sprzęt i nie trzeba się ślimaczyć przy każdym słupku.
Co do jazdy ogólnej z takimi prędkościami NIGDZIE nie napisałem że to stała prędkość czy średnia itd. pisałem o prędkości "przelotowej" czyli z jakim pędem jechaliśmy daną trasą.... wiadomo że świecie-> łódź 90% lata się po drodze jednojezdniowej i często jedzie coś wolniej więc się zwolniło, wyprzedziło i z powrotem 130-140 na budziku do następnego żółwia.
W kolejnym odcinku trasy wkradł się błąd nie chodziło o {świecie->łódź toruń->katowice} tylko o {świecie -> łódź łódź->katowice} a tam jest cały czas 2 pasy i można sobie pozwolić na przeloty z prędkościami jak pisałem, tym bardziej w nocy kiedy jest luuuźno a ciężarówki albo "śpią" albo się ślimaczą na prawym pasie.
Na temat czasu przejazdu tej trasy nie będe w takim przypadku pisał bo też stwierdzisz, że to nierealne ;>
ja passatem brata w kombi PD130km najniżej jak się dało na odcinku 100km zszedłem według komputera do 5.6l/100km (samochód ma skrzynie 6-gear) ale to była taka jazda, że zaczynałem już gryźć kiere z nudów i nerwów że mnie nawet jakieś zdechłe fiaty wyprzedzaja;>
brat tym paskiem lata 50/50 trasa miasto w dobrym tempie cały czas (nie tak szybko jak na zakopane) i średnia mu się utrzymuje na poziomie 7,5-7,7/100
2. kolego pepsik1 możesz mi nie wierzyć nie po to pisałem tego posta żeby się chwalić z jakimi prędkościami jeżdżę tylko żeby pokazać na przykładzie kilku różnych samochodów jakie jest PRAWDZIWE spalanie przy konkretnej jeździe w trasie.
Co do fotoradarów wystarczy posiadać konkretny sprzęt w samochodzie i wszystko jasne
Dla przykładu jak jechałem ostatnio z Łeby do Poznania po drodze było bodajże 9 fotoradarów a z tego co mi pokazał mój sprzęcik w aucie wynikło że "czynny" był tylko jeden ;> więc kwestia zainwestowania w odpowiedni sprzęt i nie trzeba się ślimaczyć przy każdym słupku.
Co do jazdy ogólnej z takimi prędkościami NIGDZIE nie napisałem że to stała prędkość czy średnia itd. pisałem o prędkości "przelotowej" czyli z jakim pędem jechaliśmy daną trasą.... wiadomo że świecie-> łódź 90% lata się po drodze jednojezdniowej i często jedzie coś wolniej więc się zwolniło, wyprzedziło i z powrotem 130-140 na budziku do następnego żółwia.
W kolejnym odcinku trasy wkradł się błąd nie chodziło o {świecie->łódź toruń->katowice} tylko o {świecie -> łódź łódź->katowice} a tam jest cały czas 2 pasy i można sobie pozwolić na przeloty z prędkościami jak pisałem, tym bardziej w nocy kiedy jest luuuźno a ciężarówki albo "śpią" albo się ślimaczą na prawym pasie.
Na temat czasu przejazdu tej trasy nie będe w takim przypadku pisał bo też stwierdzisz, że to nierealne ;>
Ile wam pali diesel?
1. wcale nie kwestionuje że tyle nie palą, Ty też nie musisz wierzyć w te 4l/100km silnika 1,9 wszystko zależy od stylu jazdy, Tu uważasz że jeździsz dobrze ekonomicznie itp. a kto inny powie że ty nie umiesz jeździć, zdania są podzielone, skoro silnik 1,4d pali 4l to czemu silnik 1,9 o większej mocy, który się tak nie męczy, któremu łatwiej przyspieszać ma zaraz palić wiec o 3l przy takim samym stylu jazdy?
2. fotoradar- może masz fajny sprzęt do ich wykrywania itd ale co jak panowie z drogówki zatrzymają?
3.jak dla mnie jazda z rodzina, dziećmi z takim prędkościami po Polsce na naszych drogach to po prostu jest głupota, ale niech każdy jeździ tak jak mu się podoba.
2. fotoradar- może masz fajny sprzęt do ich wykrywania itd ale co jak panowie z drogówki zatrzymają?
3.jak dla mnie jazda z rodzina, dziećmi z takim prędkościami po Polsce na naszych drogach to po prostu jest głupota, ale niech każdy jeździ tak jak mu się podoba.
Był Peugeot 106 potem 1z a teraz jest AAM.
-
- Forum Master
Ile wam pali diesel?
Witam,
Pozdrawiam.
jeśli to nie tajemnica to napisz co to za sprzęt i gdzie to dostać. Może być na PW.Co do fotoradarów wystarczy posiadać konkretny sprzęt w samochodzie i wszystko jasne
Pozdrawiam.
Tomek
Ile wam pali diesel?
no to teraz mozna sie wypowiedziec moj 1.6 TDic na zbiorniku robie 820 km i ja nie patrze czy to miasto czy trasa miedzy 5.5 a 6 w zimowej porze czyli nie raz stoi na dworzu noca nieraz w cieplym garazu, ale jak to mowia do miasta jade w granicach 90 km a trasy nie robie wieksze jak 50 km wiec tako jakowej trasy nie robie bo zanim sie silnik nagdzeje itd. ale w 4 litry to nie wierze chyba za jedzie ktos do zakopanego z poznania 80 km/h ale i to chyba nie. a szczerze mowiac to jak silnik dostaje po tylku jak jezdzi sie 2000 rmp
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=349439 Bylo MK2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=556302 Jest Mk4
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=556302 Jest Mk4
Ile wam pali diesel?
ostatnio sprawdziłem golfa, 8,5l/100km miasto, na trasie jeszcze nie sprawdzony.