AJM buczy(drga) na malych brotach..
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam pytanie czy macie objaw takiego buczenia ( drgania lekiego karoseri) jak jedziecie na wyższym biegu na obrotach np 1300 i dodacie gwaltownie gazu?? zaczyna sie to tak od 3 biegu ( na 2 juz wstaje normalnie) i wyzej, im wyszy bieg tym bardziej, na okolo 1700 obr jest juz normalnie czyli bez tych mini drgan. i na jalowym biegu tez nic nie drga
pytam bo jestem ciekaw czy to normalne ( bo jakby nie bylo 1300 obr to jest duszenie silnika, ), ale tez nie jestem pewien czy inni tak maja i ja np mam jakoms poduszke wywalona itd
auto to borownik z silnikiem tdi pd ajm 115 km
pytam bo jestem ciekaw czy to normalne ( bo jakby nie bylo 1300 obr to jest duszenie silnika, ), ale tez nie jestem pewien czy inni tak maja i ja np mam jakoms poduszke wywalona itd
auto to borownik z silnikiem tdi pd ajm 115 km
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Ciągniesz z niemal wolnych obrotów i zastanawiasz się dlaczego drży? Każde auto będzie drżało, benzyna, diesel turbo B czy D, z takich obrotów się nie przyspiesza no chyba że z dużej górki, bo to niezdrowe dla silnika i podzespołów. Proponuję zaprzestać tego procederu, bo wkrótce będziesz zmuszony założyć temat "jaki dwumas do mojego AJM" Na dwójce czy jedynce tez zapewne jest to drżenie, jednak wtedy silnik posiada jeszcze duży zapas mocy i jest ono albo bardzo krótkie albo wcale go nie ma, ale jakbyś jechał bez gazu pod górkę to tez by telepało.
kolego ty mnie nie zrozumiles przeciez wyraznie napisalem "ytam bo jestem ciekaw czy to normalne ( bo jakby nie bylo 1300 obr to jest duszenie silnika, ), ale t..." i np. jechalem tez sharanem tez 115 km. i nie wystapowalo takie cos, chodzi mi o ten zakres obrotów, i ja sie pytam bo chce z waszych doswiadczen mec pewnosc ze to noralne i np nie lukac czy mam jakoms podusze wywalona itd. i ja tez uniakm takiej jazdy, tylko nie raz zagadany nie zredukowalem biegu i dodalem gazu i zauwazylem te drgania, i ostanio specjalnie wsiadlem do innego auta z podobnym ( jelsi chodzi o moc) silnikiem i specjalnie na 3 z takiego zakresu obrotów mu depnolem i akos sie pozbieral, bez drgania "tapicerki" w aucie. i nie ejst to az tak duze, ale daje sie zauwazyc..
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
No więc odpowiadam: Telepanie budą podczas ostrego przyspieszania z b. niskich obrotów jest normalne, zużycie poduszki, koła dwumasowego, czy też innych podzespołów może to jedynie potęgować. Zależec może też od jakości wykończenia wspomnianej deski samochodu np mercedes -> golf , mocy, momentu itd.
czyli w borowniku w takim zakresie obrotów, silniku itd to normalne?? nic nie musze szukac??
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Re: AJM buczy(drga) na malych brotach..
U mnie też telepie a nie wyczuwam żeby poducha była uwalona któraś. Wtedy myślę na wolnych obrotach, przy zapalaniu/gaszeniu byłoby większe telepnięcie budą/silnikiem. Czy nie musisz to nie wiem, nie siedziałem w twoim to nie mogę ocenić dokładnie i pewnie nikt na 100% bez tego nie odpowie , poduchy można zawsze sprawdzić na szybko. wsadzasz bieg i bujasz autem przód - tył, najlepiej żeby ktoś ci pomógł i bujał, albo filował od dołu z kanału i patrzycie czy silnik/skrzynia chodzą miękko i płynnie na poduchach czy skaczą i słychać jakieś zgrzyty czy coś z okolic poduszek.bambi001 pisze:czyli w borowniku w takim zakresie obrotów, silniku itd to normalne?? nic nie musze szukac??
ok, jak znajde czas to lukne, ale tak jak piszesz przy paleniu i gaszeniu by cos było, ( a nic sie nie dzieje), mysle ze tez skrzynia robi swoje bo 6 biegów na 115 km( to koni nie ejst az tak duzo, zeby z malych wstawal szybko i plynie), dzieki i pozdrawiam