[MK4] Głośna praca silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witajcie, mam SDI-ka i od jakiegoś czasu, zaczął głośniej pracować. Mam wrażenie że to wina plastików, osłony silnika oraz kolektora powietrza dolotowego wraz z obudową filtra powietrza. Czy ktoś ma podobne drgania? Jak je zlikwidować, czy są tam jakieś gumy które można wymienić?
Kodix
posprawdzaj wszystkie łącznie elementów plastikowych, lub jak nie pomorze to moze kąt wtrysku do ustawienia jest jak silnik twardziej i głośniej chodzi.
1.9 TD boost pin,KW,1,2bar,smoked front
viewtopic.php?f=88&t=217777" onclick="window.open(this.href);return false;
obecny KwiatkoVWóz
1.9 TDI 1Z+ 216,BBS RS,FMIC,FK,Raid HP
viewtopic.php?f=88&t=378323" onclick="window.open(this.href);return false;
Vagowanie,odczyt,kasowanie błędów
viewtopic.php?f=88&t=217777" onclick="window.open(this.href);return false;
obecny KwiatkoVWóz
1.9 TDI 1Z+ 216,BBS RS,FMIC,FK,Raid HP
viewtopic.php?f=88&t=378323" onclick="window.open(this.href);return false;
Vagowanie,odczyt,kasowanie błędów
Re: [MK4] Głośna praca silnika
W moim golfie IV SDI przyczyną głośniejszej pracy silnika była końcowa rura od dolotu powietrza. Silnik buczał w przedziale 2000-2200 obrotów. Wibracje elementów plastikowych najlepiej można sprawdzić dotykając ich. Niech jedna osoba siedzi w kabinie i zwiększa obroty silnika, a druga w tym czasie przy otwartej masce niech kładzie rękę na poszczególnych el. plastikowych. Jeżeli element jest luźny po naciśnięciu na niego buczenie powinno ustąpić. Powodzenia.
no to od jutra zaczynam poszukiwania, ale faktycznie przy dodawaniu gazu drgania i hałas wzrasta, co tych wtrysków czy każdy mechanik może mi to u stawić?
Kodix
kodix13 pisze:no to od jutra zaczynam poszukiwania, ale faktycznie przy dodawaniu gazu drgania i hałas wzrasta, co tych wtrysków czy każdy mechanik może mi to u stawić?
taki ktory ma Vaga zeby podpiac auto pod komputer
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
A do czego mu ten vag przy wtryskachperki pisze: kodix13 napisał(a):no to od jutra zaczynam poszukiwania, ale faktycznie przy dodawaniu gazu drgania i hałas wzrasta, co tych wtrysków czy każdy mechanik może mi to u stawić?
taki ktory ma Vaga zeby podpiac auto pod komputer

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
munior pisze:A do czego mu ten vag przy wtryskachperki pisze: kodix13 napisał(a):no to od jutra zaczynam poszukiwania, ale faktycznie przy dodawaniu gazu drgania i hałas wzrasta, co tych wtrysków czy każdy mechanik może mi to u stawić?
taki ktory ma Vaga zeby podpiac auto pod komputerchyba tylko żeby luknąc na korekcje
chyba mu chodzilo o ust katu wtrsyku , a wtedy vag to sie przyadje

zdemontowałem osłonę silnika, chyba nic się tego powodu nie stanie? Muszę dać podkładki gumowe pod śruby bo mają luzy ale oprócz tego wykruszyly się pianki, myślę co zamiast nich zastosować, może gumę?
Kodix
U mnie w octavii sdi tez chrobotała osłona silnika podłożyłem pod śruby podkładki z twardej gumy o grubości ok 5mm i jest lepiej ale i tak dośc głośno klepie zwłaszcza gdy jest zimny
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
Ja uszczelniłem cały układ dolotowy powietrza,łączenia między elementami, ale o zgrozo najbardziej tłukł się element przy rurze dolotowej opierający się o blachę wew. nadkola...Dałem gumę na niego i 50% hałasu zniknęło

Kodix