Świszczy od początku obrotów, spalanie na luzie 5,7 l
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam koledzy,
Wiem, że temat był poruszany już milion razy ale zajmie mi 2 tyg wyszukanie wszystkiego.
Proszę więc o pomoc w opisanej w tytule sprawie.
Po odpaleniu silnika nawet na jałowym biegu po wciśnieciu gazu słychać świst.
Podczas jazdy z każdym naciśnięciem pedału gazu świst jest wyraźny i bez radia samochodowego bardzo drażniący.
Co do drugiej części tematu to odkąd mam auto ( trzeci miesiąć ) to spalanie na jałowym biegu wynisiło 5,7 l
Koniec końców średnie spalanie komputer pokazuje na poziomie 7.5 litra a rzeczywiste spalanie obliczone z tańkowania wynosi niecałe 6 litrów.
Co poradzicie w związku z powyższym.
VW Bora Variant Trendline 1.9 TDI 2001 r 115 KM
Wiem, że temat był poruszany już milion razy ale zajmie mi 2 tyg wyszukanie wszystkiego.
Proszę więc o pomoc w opisanej w tytule sprawie.
Po odpaleniu silnika nawet na jałowym biegu po wciśnieciu gazu słychać świst.
Podczas jazdy z każdym naciśnięciem pedału gazu świst jest wyraźny i bez radia samochodowego bardzo drażniący.
Co do drugiej części tematu to odkąd mam auto ( trzeci miesiąć ) to spalanie na jałowym biegu wynisiło 5,7 l
Koniec końców średnie spalanie komputer pokazuje na poziomie 7.5 litra a rzeczywiste spalanie obliczone z tańkowania wynosi niecałe 6 litrów.
Co poradzicie w związku z powyższym.
VW Bora Variant Trendline 1.9 TDI 2001 r 115 KM
swistanie to napewno turbinka moze byc juz w takim sobie stanie choc w moim MK4 tez swiszcze ale dosyc przyjemnie i raczej mi to nie przeszkadza
co do spalania tonapewno jest jakies przekłamanie na biegu jałowym powinno wynosic w zaleznosci od temperatury ale przyjmijmy ze silnik jest rozgrzany to ok 0,7 l na godzina
co do spalania tonapewno jest jakies przekłamanie na biegu jałowym powinno wynosic w zaleznosci od temperatury ale przyjmijmy ze silnik jest rozgrzany to ok 0,7 l na godzina
sebo
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Szukaj nieszczelności w układzie dolotowym, turbo, IC, kolektor dolotowy, tak samo w układzie wydechowym, kolektor, łącznik elastyczny/plecionka.marcinfracek pisze: nawet na jałowym biegu po wciśnieciu gazu słychać świst.
Skoro świst słychać nawet na biegu jałowym, to co za problem ktoś dodaje gazu a ty *#cenzura#* z którego miejsca świst dochodzi.
Jeśli masz dostęp do vag'a to wykonaj logi, sprawdź błędy w sterowniku.
-
- Nowicjusz
Bardzie stawiam na dolot powietrza lub turbinę, wy wylocie by raczej dudniło i silnik wydawałby dźwięk jak 8V
Zatkaj na chwilę rure wydechową, jak ze świstem nic się nie zmieni to nic z wydechem
Zatkaj na chwilę rure wydechową, jak ze świstem nic się nie zmieni to nic z wydechem
Wrocław, posiadam Kabel VAG, ktoś potrzebuje podpiąć, zapraszam, tel. 660 542 640
- Kris-THC
- Gadatliwa bestia
- Auto: Polo 9N Audi A3 8P Golf MK4
- Silnik: AHF
- Kontakt:
Napisz skąd jesteś jak masz niedaleko to podjedziesz. Auto ma "moc" i nie kopci jak mu dajesz w piz.. ? Zresztą żeby określić co świszczy nie potrzebujesz stetoskopu ewentualnie 2 osobę [operatora pedału Silnik AJM masz zapewne więc albo turbina już pada albo nieszczelności w układzie dolotowy lub wydechowym, jeżeli w dolotowym to auto potrafi mocno kopcić nieustannie pod obciążeniem i na mocy też się to odbija, jak na wydechu to niech ktoś kumaty wejdzie pod auto i obsłucha lub oblooka gdzie parch wystąpił.
-
- Nowicjusz
Dzięki piękne.
przyjżę się dokładniej i jak obczaję skąd świszczy to wrzucę wam zdjęcie.
Pozdrawiam
przyjżę się dokładniej i jak obczaję skąd świszczy to wrzucę wam zdjęcie.
Pozdrawiam
ostatnio kolega miał problem ze swiszczeniem , rowniez na postoju... co sie okazalo , rozrzad napiety by jak talala, po regulacji wszystko jest:)
był Golf III GT TDI 110km AFN
byl PASSAT b5 TDI 110km AFN
jest Audi A3 8L 1,9TDI 130KM ASZ
byl PASSAT b5 TDI 110km AFN
jest Audi A3 8L 1,9TDI 130KM ASZ