Metalowe obraczki pod silnikiem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Ostatnio przejezdzajac przez próg zwalniajacy cos mi stuknelo.
Kilkaset metrow dalej przy jezdzie na obrotach powyzej 1500 slyszany byl metaliczny dzwiek, jakby tarcie metalu o metal.
Na luzie mocno slyszalny natomiast im wyzszy bieg i predkosc dzwiek zanikal.
Na wolnych obrotach standarodwa praca diesla. Nie traci mocy, wszytsko dziala ok biegi , sprzeglo itd.
Zaczalem od lokalizacji metalicznego dzwieku. Wiec sciagnalem oslone silnika od strony podwozia i zastala mnie niespodzianka.
Otoz znalazlem tam rozsypane, metalowe krazki (okolo 10). Wygladaja jak obraczki lub duze podkladki, srednica kazdego okolo 1,5cm lub jak oczka lancucha . Kazdy albo wygiety, pekniety albo rozerwany na pol.
Metaliczny dzwiek nadal pozosta niezlokalizowany
Czy ktos moze mi powiedziec z czym sa te metalowe obraczki oraz czy ma to zwiazek z metalicznym dzwiekiem.
No i przede wsztskim jak usunac usterke
Dzieki
Seat Altea 1.9Tdi 105KM, 2004r. 13000km
Ostatnio przejezdzajac przez próg zwalniajacy cos mi stuknelo.
Kilkaset metrow dalej przy jezdzie na obrotach powyzej 1500 slyszany byl metaliczny dzwiek, jakby tarcie metalu o metal.
Na luzie mocno slyszalny natomiast im wyzszy bieg i predkosc dzwiek zanikal.
Na wolnych obrotach standarodwa praca diesla. Nie traci mocy, wszytsko dziala ok biegi , sprzeglo itd.
Zaczalem od lokalizacji metalicznego dzwieku. Wiec sciagnalem oslone silnika od strony podwozia i zastala mnie niespodzianka.
Otoz znalazlem tam rozsypane, metalowe krazki (okolo 10). Wygladaja jak obraczki lub duze podkladki, srednica kazdego okolo 1,5cm lub jak oczka lancucha . Kazdy albo wygiety, pekniety albo rozerwany na pol.
Metaliczny dzwiek nadal pozosta niezlokalizowany
Czy ktos moze mi powiedziec z czym sa te metalowe obraczki oraz czy ma to zwiazek z metalicznym dzwiekiem.
No i przede wsztskim jak usunac usterke
Dzieki
Seat Altea 1.9Tdi 105KM, 2004r. 13000km
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
A możesz wrzucić fotkę tych elementów do tematu, znacznie ułatwiło by to rozszyfrowanie tych elementów.
popękane sprężyny z sprzęgła? a metaliczny dźwięk to tarcza sprzęgła sobie grzechocze bez sprężyn
- italiano_83
- V.I.P.
darek.sam pisze:Seat Altea 1.9Tdi
Tyle, że tam na 99% siedzi dwumas i tarcza jest bez sprężyn, a rozwalony dwumas, walił by jak wściekły.Baryla pisze: a metaliczny dźwięk to tarcza sprzęgła sobie grzechocze bez sprężyn
Zresztą, szansa że by się co wysypało z obudowy sprzęgła jest prawie żadna bo i jak, jeden otwór jest u góry przez który można "zamach podziwiać " przy ustawianiu rozrządu. Więc raczej nie tędy droga.
Zdjęcie więcej wyjaśnidarek.sam pisze:Otoz znalazlem tam rozsypane, metalowe krazki (okolo 10). Wygladaja jak obraczki lub duze podkladki, srednica kazdego okolo 1,5cm lub jak oczka lancucha . Kazdy albo wygiety, pekniety albo rozerwany na pol.
chm moze kolega mowi o spinkach ktore sa przy przegubach wewnetrznych takie w pol ksierzyc
[size=85][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=4058206#4058206][color=#FF0000]Szczurek Mk3 1,9 TDi GT bys RZT[/color][/url]
[img]http://img704.imageshack.us/img704/9830/kopiazdjcie0110aa.jpg[/img][/size]
[img]http://img704.imageshack.us/img704/9830/kopiazdjcie0110aa.jpg[/img][/size]
Witam
Zalaczam zdjecia
[/url]
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
Dodatkowo link
http://picasaweb.google.com/gonia1981/S ... 8483221474" onclick="window.open(this.href);return false;
Zalaczam zdjecia
[/url]
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
Dodatkowo link
http://picasaweb.google.com/gonia1981/S ... 8483221474" onclick="window.open(this.href);return false;
Odp. rozsypane sprezyny z dwumasy.
Umowilem sie z mechanikiem na wymiane ale nadal jezdze autem?
Dlugo tak moge jezdzic?
Umowilem sie z mechanikiem na wymiane ale nadal jezdze autem?
Dlugo tak moge jezdzic?
- italiano_83
- V.I.P.
Ja pier...... Którędy ci się to wysypało Masz dziurę w obudowie sprzęgładarek.sam pisze:Odp. rozsypane sprezyny z dwumasy.
To się dwumas musiał zblokować, że nie wali jak wściekły po rozsypaniu się, lepiej unikaj jazdy autem, bo diabeł wie co się jeszcze może, zmielić podczas jazdy.darek.sam pisze:Dlugo tak moge jezdzic?
Wszytsko to dziwne. Auto dziala OK poza metalicznym dzwiekiem opisanym powyzej- nic nie trzesie. A przeciez przy uszkodzonej dwumasie strasznie by trzeslo.
Cos tu nie gra.
Cos tu nie gra.
Witam
Bylem u mechanika i problem zostal rozwiazany.
Wadliwa dwumasa, przy okazji zosatlo wymienione sprzeglo
Nie mam pojecia co moglo byc powodem takiego uszkodzenia
Niestey portfel mocno odchudzony.
Dziekuje wszytkim za pomoc i pozdrawiam
Bylem u mechanika i problem zostal rozwiazany.
Wadliwa dwumasa, przy okazji zosatlo wymienione sprzeglo
Nie mam pojecia co moglo byc powodem takiego uszkodzenia
Niestey portfel mocno odchudzony.
Dziekuje wszytkim za pomoc i pozdrawiam
ładnie urwał Musiała być spora siła..
Moje małe wozidło viewtopic.php?f=87&t=352273 MK2 by kahn91