Tłuczenie po wymianie rolki napinacza
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cześć, mam pewien problem. Kiedy kupiłem auto Mk3 zauważyłem pewna rzecz, ze alternator jest przymocowany na sztywno jakaś blacha.. Pojechałem do mechanika wymienił mi pasek, rolke i wypieprzył ta blachę bo jak wiadomo alternator powinien pracować.. I ok zrobił to ale jak odpaliłem to samochód chodzil jak traktor strasznie tłucze na wolnych obrotach bo jak juz dodam gazu to jest ok. Jak myślicie co to może być? Mechanik powiedział ze może to być kolo od wała nie równe czy cos.. i druga rzecz leje mi olej od pokrywy zaworów. Uszczelka i nawet pokrywa wymieniana bo podobno była krzywa i nic nie dało dalej leje. Moze ktoś miał podobne problemy?
Sprawdź czy masz wolne koło(sprzęgło jednostronne) na alternatorze bo hałas na wolnych spowodowany pewnie przez latajacy napinacz.
I am traveler of both time and space...
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
Zobacz na koło na wale korbowym czy czasem sie nie giba!
Co do lania pod pokrywka sprawdz odme czy jest drożna.
Co do lania pod pokrywka sprawdz odme czy jest drożna.
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
Witam wracam do tematu.
Problem dalej występuje wymieniłem kolo pasowe (tanie nie było) i ciągle tłucze.. Znajomy ma mi jeszcze rozbierać rozrząd i szukać dalej. A wy jak myślicie co to może jeszcze być? Bo brak mi pomysłów..
Problem dalej występuje wymieniłem kolo pasowe (tanie nie było) i ciągle tłucze.. Znajomy ma mi jeszcze rozbierać rozrząd i szukać dalej. A wy jak myślicie co to może jeszcze być? Bo brak mi pomysłów..
- gluchy1984
- Mały gagatek
Re: Tłuczenie po wymianie rolki napinacza
Cześć, a które koło wymianiłeś? kolega wyżej miał na mysli małe kółko pasowe na altku.apln pisze:Sprawdź czy masz wolne koło(sprzęgło jednostronne) na alternatorze bo hałas na wolnych spowodowany pewnie przez latajacy napinacz.
No ja wymienialem kolo kolo pasowe to od wala bo fakt biło je.. ale wymieniłem na nowe i dalej bije...
- gluchy1984
- Mały gagatek
Wychodzi na to, ze narazie najlepszym pomysłem będzie ustalenie czy to na alternatorze masz ze szprzęgiełkiem czy nie, jeżeli jest bez to proponuje na początek jego wymianę.cinek7l7 pisze:No ja wymienialem kolo kolo pasowe to od wala bo fakt biło je.. ale wymieniłem na nowe i dalej bije...
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
cinek7l7, sprawdz to bicie -----może ściąć klin i pupa
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
- gluchy1984
- Mały gagatek
Mimo wszystko chyba najpierw to na altku proponuję
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 3#p4514963" onclick="window.open(this.href);return false;
i tutaj jeszcze temat rzeka
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 3#p4536483" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 3#p4514963" onclick="window.open(this.href);return false;
i tutaj jeszcze temat rzeka
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 3#p4536483" onclick="window.open(this.href);return false;
- gluchy1984
- Mały gagatek
A moze pytanie w miarę rzeczowe zadam Jaki silnik ?cinek7l7 pisze:ale jak sciać nie bardzo rozumiem
Pospieszyłeś się z wymianą tłumika drgań, najpierw było trzeba sprawdzić czy bije kółko napędzające pasek od pompy wspomagania, jeśli ono również bije wymiana tłumika drgań nic nie da, świadczy to o nierównym czole wału. Jaki masz teraz objaw? altek wibruje? bo trzeba go dokręcić na sztywno.