swiece zarowe w silniku z pompowtryskiwaczami

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ronuch » wt gru 21, 2010 21:09

Witam! Mam niewielkie problemy z zapalaniem zimnego tdi pd. Paliwo sie nie cofa, nowa pompa vacu, nowe swiece zarowe, nowe oringi na pompkach, foltr paliwa wymieniony ok 5 tys temu Mann, akumulator i rozrusznik sprawne. Zapalanie wyglada tak ze lapie ale nie umie. wiec kreci sie ok 5 s i zapala ale mocno dymiac na siwo niebiesko i nirowno pracujac. Silnik pochodzi powiedzmy 2 min i potem zapala od dotkniecia. Ogolnie na cieplm zawsze zapala bardzo ladnie ale im zimniej sie robi tym gorzej. Wczoraj po 8 godz postoju przy minus 2 zapalil w miare dobrze ale bez rewelacji (juz bylo mozna odczuc szarpanie) Dziwi mnie to ze kontrolka od swiec tylko migla (jak by byl cieply) i nie bylo slychac przekaznika swiec. oczywiscie im zimniej tym gorzej. Spradzilem przy 0 stopni po 6 godz postoju (auto wczesniej mialo moze 60 stopni jak je gasilem) probowka i komp nie podal napiecia na swiece. Odlaczylem wtyczke z czyjnika temp i wtedy pojawilo sie napiecie na swieczkach - kontrolka zgasla po 9s a przekaznik puscil po 14s - nie zakrodkie te czasy??
Wyczytalem w instrukcji do samodzielnego ksztalcenie vw ze w silnikach PD swiece maja grzac gdy temp plynu spada ponizej +9 stopni i kazdorazowo po zapaleniu silnika niezaleznie od temp plynu swiece grzeja przez ok 4 min chyba ze obroty wzrosna powyzej 2300 to sie wylacza. Czujnik temp sprawdzalem i pokazuje temp zblizona do temp otoczenia.
moze ktos posprawdzac w jakich temp zaczynaja grzac swiece u Was w silnikach PD
Moj silnik to AVF 130ps
Od razu pisze ze szukac szukalem ale nie znalazlem nic konkretnego na temac czasow i temp grzania swiec

kupie kierownice 3-ramienna do passata 3bg czarna skóra i galke zmiany biegow do skrzyni 6

Awatar użytkownika
erikt65
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: erikt65 » wt gru 21, 2010 21:33

Witam. Kolego luknij tą poradę http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=270253" onclick="window.open(this.href);return false;

ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ronuch » wt gru 21, 2010 21:57

o bardzo ciekawa porada zaraz ile luknac jak to wyglada u mnie :)

noi kupa auto stoi od conajmniej 5 godz a temp plynu 12 stopni paliwa 9. W kanale 12 byla wpisana wartosc standartowa czyli 32768 czas grzania 0,0 s. zmienilem wartosc na 32700 i czas grzania wynosi 1,26. otwarlem maske i zobacze jeszcze raz za 1,5 godz. Jak mniemam jesli silnik jest juz w gorszym stanie to dluzszy czas grzania powinien mu pomoc z rozruchu na zimno??
Musze jeszcze sprawdzic temp w instruments! moze czujnik wali w kulki!

kupie kierownice 3-ramienna do passata 3bg czarna skóra i galke zmiany biegow do skrzyni 6

Awatar użytkownika
Fahoo
TDI Power
TDI Power
Kontakt:

Post autor: Fahoo » śr gru 22, 2010 09:05

ronuch, ja bym tu sprawdził synchronizacje wałków na vag bo wyglada na rozjechaną-ten siwy dym...ma byc na 0.0 najlepiej

https://www.facebook.com/fahoo.jedker
Kupię klape tył Golf IV/Bora Variant PW

Zimny Chirurg
Użytkownik
Użytkownik
Silnik: AHF
Kontakt:

Re: swiece zarowe w silniku z pompowtryskiwaczami

Post autor: Zimny Chirurg » śr gru 22, 2010 12:40

Fahoo pisze:ronuch, ja bym tu sprawdził synchronizacje wałków na vag bo wyglada na rozjechaną-ten siwy dym...ma byc na 0.0 najlepiej
Siwy dym jest najprawdopodobnie z niespalonego paliwa przez to ze swiece nie grzały.

Pozdro

ZC

ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ronuch » śr gru 22, 2010 17:46

zmienilem czas grzania swiec i niestety kupa auto dalej zapala jak zapalalo. Synchronizacje mam ustawiona na 0,0 czasem wskoczy 0,6. Zastanawiam sie bo w gr 5 pole 3 jest synchronizacja przy rozruchu i ja tam mam 1 , mozecie u siebie w pd sprawdzic co wam pokazuje w tym miejscu - moze pasek przy rozruchu sie poddaje i wtrysk jest za pozno??

Awatar użytkownika
EnJoy
.:DUB WAY:.
.:DUB WAY:.

Post autor: EnJoy » czw gru 23, 2010 01:11

nowe świeczki, ok.. ale sprawdzałeś każdą przed założeniem i już po jakimś czasie używania?
A jak z paliwem? Tankujesz pewnie dobrej jakości.. ale spróbuj raz zmienić stację i zobacz co będzie. Dystrybutor dystrybutorowi nierówny.. nawet na stacjach tych samych koncernów :kac:

ronuch
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: ronuch » czw gru 23, 2010 08:53

ze swieczkami bylo tak ze stare byly ok ale juz kilku letnie wiec kupilem nowki ngk (kazda sprawdzilem podpinajac do aku) i wymienilem ale okazalo sie ze stare nagrzewaja sie dokladnie w tym samym czasie do czerwonosci co nowe (wymienialem dzien przed zalozeniem tego postu). Paliwo leje caly czas na shelu ale chyba faktycznie zaleje jakiegos lepszego na innej stacji (jaka stacje polecacie)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”