Bład N146? co to może być?

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

ulotens
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ulotens » pn gru 20, 2010 00:47

Witam!jak już wcześniej pisałem tylko ktoś usunął;/, w golfie IV TDI (ALH) mrugała mi przez jakieś 3 dni spirala w czasie jazdy, i na 3 dzień na biegu jawołym auto zaczeło wpadać w rezonanas i silnik zaczął dziwnie pracować( poprzednie moje auto- benzyna chodziłą tak jak na gar nie palila przez swiece, ale chyba w dieslu sa tylko potrzebne do odpalania prawda i nie mają wpływu na prace silnika uszkodzone świece?), oraz kopcić na czarno! Więc pojechałem do mechanika i podłaczyliśmy go do kompa i wykazało bład N146 dozowanie (chyba) wtrysku czy cos podobnego. Mechanik stwierdził ze to rozrząd może sie przstawił lub że to pompa wtryskowa. maja do jutra sprawdzić niby, ale też mój znjaomy co ma troche pojęcia mówił że może to być zawór zwrotny? Czy ktoś ma pojęcie co to może być?Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » pn gru 20, 2010 01:46

widac ze znajomy nie ma pojecia a mechaniory niech nie dotykaja rozrzadu

n146 to nastawnik dawki paliwa, znajduje sie na pompie wtryskowej i odpowiada za dawkowanie paliwa, jesli wywala jego blad to prawdopodobnie jest ze pompa sie przyciela

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

ulotens
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Bład N146? co to może być?

Post autor: ulotens » pn gru 20, 2010 18:16

NO jak widać nie ma pojęcia, a byłem dzisiaj u mechaników to niby pompa sie prawie zatarła i przy mnie ją reanimowali ale mówili że to jeszcze potrwa i jest jakiś cień szansy że obejdzie się bez nowej, ale nie długo się okaże mają zadzwonić...a ten nastawanik dawki paliwa to wymienna część? przepraszam za te głupie pytania ale jestem laikiem, chcącym się dowiedzieć co nie co:) i tak z ciekawości jest gdzieś na forum schemat owej pompy? pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pn gru 20, 2010 18:27

foty pompy VP37 z opisem czyszczenia nastawnika : http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=1741" onclick="window.open(this.href);return false;
a ten link zawiera również jej schemat : http://www.t4-wiki.de/wiki/Einspritzpumpe" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrazek

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Adamm » pn gru 20, 2010 18:37

ulotens, jesli sie pompa zatarla to moze wywalic wtedy blad nastawnika jak najbardziej

Awatar użytkownika
munior
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: munior » pn gru 20, 2010 21:58

ulotens pisze:byłem dzisiaj u mechaników to niby pompa sie prawie zatarła
Jakieś trefne paliwo z "dodatkami" się pewnie trafiło ,bo na dobrej ropce raczej by się nie zatarła

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018

ulotens
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ulotens » śr gru 22, 2010 00:47

Dzisiaj byłem u mechów i niby pompe zrobili, a auto odżyło. Dostałem kluczyki, bo auto ponoc zrobione, ja próbuje odpalić, a tu lipa! z 6 razy kręciłem, nawet długo i cisza;/ Poszedłem do nich to stwierdzili że się zapowietrzyła. po chwili golf odpalił i mechanik powiedział żebym się przejechał jak dalej tak bedzie to biorą na warsztat. przejechałem się zgasiłem i odpalił za pierwszym razem ale z sekunde dłużej musiałem kręcić niż normalnie żeby odpalił. więc to był ich fajrant a ja pojechałem do 2 pracy. auto stało 3 godziny próbuje odpalić a tu znowu zonk;/ jutro jade do nich znowu a czy ktoś wie co to może być? zanim mechanik go zaczął kręcić przed oddaniem mi go powiedział że to może paliwo się cofa? jest to możłiwe? i czy mogę zrobić to samemu? wolałbym zrobić to sam bo Ci 'fachowcy" pewnie jeszcze kase zedra;/ z góry dzięki za pomoc pozdrawiam

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Adamm » śr gru 22, 2010 03:31

ulotens, jesli grzebali przy pompie to pewnie dawki na nastawniku nie ustawili

ulotens
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ulotens » śr gru 22, 2010 15:50

Dzięki to dzisiaj im powiem żeby to sprawdzili. Ponoć ją na częsci rozkręcili, bo jak przyszedłem to akurat skręcali ją w całość. Więc to prawdopodobne.

ulotens
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ulotens » śr gru 22, 2010 18:51

Byłem na tym warsztacie...i powiedziałem im o nastawniku. Koleś twierdzi, że go nie trzeba nastawić , bo on to zrobił za pomocą kompa? jest to możliwe? czy tylko i wyłącznie ręcznie? a dodam że podłączaliśmy auto pod komputer to nie pokazuje żadnego błędu. proszę o pomoc bo czuje żę chcą mnie zrobić znowu w balona;/

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Adamm » śr gru 22, 2010 21:49

ulotens, nastawnik po zdjeciu ustawia sie mechanicznie przy pomocy oczytow z kompa !!! vagiem nie ma zbyt duzego zakresu regulacji

zapytaj sie jaka masz dawke paliwa na cieplym silniku

na vagu grupa 001 pozycja druga

Awatar użytkownika
munior
Kontakt:

Post autor: munior » śr gru 22, 2010 23:30

Adamm pisze:zapytaj sie jaka masz dawke paliwa na cieplym silniku

na vagu grupa 001 pozycja druga
I jak masz tam wartość większą niż 5mg na ciepłym silniku , to dawka za mała i bedzie kiepsko palił zimny .Ale coś czuję że grzebiac przy pompie i przewodach paliwowych coś rozszczelnili i zaciąga powietrze.Bo aż mi się nie chce wierzyć żeby rozebrali pompę i nie umieli ustawić nastawnika na pompie :panna: przy pomocy kompa

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018

ulotens
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ulotens » pt gru 24, 2010 00:39

Witam. Po około 3-4 minutach pracy silnika dawka byla chyba 7.20 MG/h(cos takiego na kompie wyswietlalo) i im dłużej silnik pracował to spadała finalnie do ok 4,2mg/H. a co do rozszczelnienia to oni sa zdolni do takich akcji. kiedyś w tigrze urwali mi kabel demontując część i nie mogli później dojśc co gdzie i jak;/Aż naprawil to ktoś inny. a dzisiaj miałem taką sytuację że po około 100 km przejechanych jechałem pod górke nawet taką większa i pod samym szczytem zdechł golf:( To pewnie ta pompa? Czy się mylę?i teraz ani nie chce zagadać ani nic. Wydaje mi się, że chyba padła. Myślicie że jest jakieś inne rozwiązanie niż wymiana pompy? przyznam że mam teraz naprawde ciężki okres i kasy za dużo nie mam, aby ją wymienić;/

czołgi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: czołgi » pt gru 24, 2010 00:41

problem rozwiązany?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”