nie no... ja już zrobiłem sporo km. na OR miszanym 3 do 1 a nie mam instalacji. Pozatym ok. 10 tankowań i silnik na siebie zarobił... także co rok mogę sobie kupić dwa silniki... ale nie ma takiej potrzeby skurczybyk się nie psuje...Gacu16 pisze:kryspin no niekonieczie ??na forum wszyscy pisza zeby jexdzic z instalka gdyz masz tam opisane jakie sa skutki jazdy bez instalacji ,tylko coponiektórzy śmigaja bez ale oni pewnie niemaja pojecia co sie pod maska dzieje,klekota to myśla ze jest git, ale zaoszczedzi na 200 litrach tam ze dwiescie złotych a po 4 miesiacach auto do remontu i zabuli 5 razy tyle co za jazde na zwykłym paliwie lub z zaintwestowaną instalką.
OLEJ ROSLINNY - ceny i promocje!!!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- sq8bwh
- Ma gadane
sq8bwh - cieszę się że wypowiada się prawdziwy smok OR a nie pseudofachowcy.
Lepiej zaufać komuś co stosuje OR niż osobom, które tylko gdybają mówiąc, że na 100% się nieda bo...
Tak na marginesie gęstość OR jest bardzo zbliżona do estru metylowego kwasów tłuszczowych(OR=0,889 kg/litr a ester tego oleju to 0,888 kg/ litr)
Lepiej zaufać komuś co stosuje OR niż osobom, które tylko gdybają mówiąc, że na 100% się nieda bo...
Tak na marginesie gęstość OR jest bardzo zbliżona do estru metylowego kwasów tłuszczowych(OR=0,889 kg/litr a ester tego oleju to 0,888 kg/ litr)
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
ja ostatnio zalalem 32 litry OR na 6 litrow ropy bo na czystym OR u mnie byly male problemy z rozruchem.
a tak poza tym to nie temat do dyskusji czy sie da czy nie. jest do tego osobny topic
a co do tematu to kumpel mi nadal ze w auchan w warszawie OR jest po 1.95 za litr w promocji.
a tak poza tym to nie temat do dyskusji czy sie da czy nie. jest do tego osobny topic
a co do tematu to kumpel mi nadal ze w auchan w warszawie OR jest po 1.95 za litr w promocji.
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
W sklepie Plus
http://www.plus-discount.pl/cmspublic/s ... 36409.html
olej uniwersalny z rzepaku 3L za 8,49PLN. Chyba się skuszę. Powiedzcie tylko czy aaz bez instalacji pojedzie na mieszance około 1:1 bez żadnego "ale" ? Mogę go dolać do baku do czystego ON?
http://www.plus-discount.pl/cmspublic/s ... 36409.html
olej uniwersalny z rzepaku 3L za 8,49PLN. Chyba się skuszę. Powiedzcie tylko czy aaz bez instalacji pojedzie na mieszance około 1:1 bez żadnego "ale" ? Mogę go dolać do baku do czystego ON?
Nie jestem leniwy. Mam zawyżone wymagania motywacyjne.
KondzikVW - 8,49/3l = 2,83zł/litr <-- to wcale nie jest atrakcyjna cena jak na OR... choć oczywiście w porównaniu z ON, to i tak jest
Co do mieszanki, to 1:1 spokojnie możesz lać - tylko ja bym najpierw tankował ON, a potem do baku wlewał OR, bo jak zalejesz OR pod domem, podjedziesz na stację i zatankujesz ON i wrócisz pod dom, to w przewodach/filtrze możesz mieć dużo większy stosunek OR do ON i następnego dnia mogą się pojawić problemy z odpaleniem (to jeszcze zależy jak daleko masz do stacji )
Co do mieszanki, to 1:1 spokojnie możesz lać - tylko ja bym najpierw tankował ON, a potem do baku wlewał OR, bo jak zalejesz OR pod domem, podjedziesz na stację i zatankujesz ON i wrócisz pod dom, to w przewodach/filtrze możesz mieć dużo większy stosunek OR do ON i następnego dnia mogą się pojawić problemy z odpaleniem (to jeszcze zależy jak daleko masz do stacji )
Tyle pali [url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/218816.html][b]VR'ka[/b][/url] , a tyle [url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/220985.html][b]GTD[/b][/url] :D
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dzięki. Wiem,że to nie rewelacja, ale szukałem w sklepach i to jest najtańszy który znalazłem. Wszystkie hipermarkety obleciałem, żeby się zorientować gdzie i po ile. Mam w baku jakieś 10 - 12 litrów ON. Rano wleję 6 litrów OR i pojadę do pracy. po odpaleniu będę miał ON w przewodach a jak się rozgrzeje to już mieszanka pójdzie. jak będzie ok, to wleję mu jeszcze 3 litry i będzie około 1:1. Jak wszystko będzie ok, to poszukam sobie tańszego źródełka. ON kupuję nieco taniej, ale mój dostawca robi łaskę za każdym razem. Jestem nieco sceptycznie nastawiony do OR ( studiuję siłownie okrętowe i wiem, jakim procesom poddaje się OO, by mogł być spalany w silniku ).... ale....pojeździmy zobaczymy. Wspierajmy polskie rolnictwo!!!
Nie jestem leniwy. Mam zawyżone wymagania motywacyjne.
-
- Gadatliwa bestia
- Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
- Kontakt:
-
- Nowicjusz