podczas odpalania zapalił się rozrusznik
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.Dziś rano próbowałem odpalic swojego Golfa 3 1.9tdi 1Z.Kręciłem go maksymalnie 10 sekund po czym poczułem jak coś się pali .Otworzyłem maske i zobaczyłem jak pali się wtyczka od rozrusznika.Zgasiłem płomień,próbowałem odpalic jeszcze raz ale nawet nie drgnął.Co może byc przyczyną?Zwarcie?Wczoraj wieczorem założyłem nowy akumulator i ciężko bo ciężko ale odpalił,a dzisiaj taki cyrk.Dodam żę auto stało 2 dni.Proszę o pomoc.Dzięki.
Re: podczas odpalania zapalił się rozrusznik
za długo kręciłeś, nowy akumulator pewnie duży prąd rozruchowy, gesty olej może nie sprawne wszystkie swiece żarowe, rozrusznik z oporami wenetrznymi- tulejki-szczotki - nie krecił tak szybko w stosunku do poboru pradu i kabel sie przytopił lub spaliłeś rozrusznik- tak samo jak odpalasz długo awaryjnie na kablach- tez potrafią sie stopić jak sa lipne. Przy sprawnym aku i swiecach i sprawnym rozruszniku pownien zagadac max do 4 sek przy duzych mrozach.maro1987 pisze:Witam.Dziś rano próbowałem odpalic swojego Golfa 3 1.9tdi 1Z.Kręciłem go maksymalnie 10 sekund po czym poczułem jak coś się pali .Otworzyłem maske i zobaczyłem jak pali się wtyczka od rozrusznika.Zgasiłem płomień,próbowałem odpalic jeszcze raz ale nawet nie drgnął.Co może byc przyczyną?Zwarcie?Wczoraj wieczorem założyłem nowy akumulator i ciężko bo ciężko ale odpalił,a dzisiaj taki cyrk.Dodam żę auto stało 2 dni.Proszę o pomoc.Dzięki.
Miałem tak samo w lecie. Odpalam fure, widzę dym, zaglądam pod maskę i palą się kable.
Na górze rozrusznika jest przykręcony elektromagnes do którego dochodzą dwa kable:
- gruby plus od akumulatora (przykręcony nakrętką)
- cienki od stacyjki (plastikowa kostka)
Plastikowa kostka pękła i w momencie odpalania powstawał łuk elektryczny między kostką a nakrętką i zapalało kable, a rozrusznik prawie się nie kręcił.
Wykręciłem tylko ten elektromagnes (chyba 3 torxy).
Usunąłem (urwałem) pękniętą wtyczkę i przylutowałem bezpośrednio kabel od stacyjki, który zaizolowałem termokurczką bo taśma się nię sprawdziła.
Mogę wieczorek wrzucić fotkę jeśli chcesz.
Całość zajeła mi godzinę.
Śmiga od 3 miesięcy i jest ok.
Na górze rozrusznika jest przykręcony elektromagnes do którego dochodzą dwa kable:
- gruby plus od akumulatora (przykręcony nakrętką)
- cienki od stacyjki (plastikowa kostka)
Plastikowa kostka pękła i w momencie odpalania powstawał łuk elektryczny między kostką a nakrętką i zapalało kable, a rozrusznik prawie się nie kręcił.
Wykręciłem tylko ten elektromagnes (chyba 3 torxy).
Usunąłem (urwałem) pękniętą wtyczkę i przylutowałem bezpośrednio kabel od stacyjki, który zaizolowałem termokurczką bo taśma się nię sprawdziła.
Mogę wieczorek wrzucić fotkę jeśli chcesz.
Całość zajeła mi godzinę.
Śmiga od 3 miesięcy i jest ok.
dziś wykręciłem elektro-magnes i okazało się że przepalił się kabel od szczotko-trzymacza.ma ktoś pomysł jak wykręcic rozrusznik bez kanału gdy pod spodem jest osłona silnika?
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
maro1987, troche gimnastyki i dasz rade, gorzej bedzie z zalozeniem go bo musisz silnik podlewarowac bo sruby rozrusznika mocuja od razu poduszka przednia silnika
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
Adamm ma rację, robiłem to w moim byłym mk3 AHU i gimnastyki troszkę jest. Ja miałem do dyspozycji taką stałą podporę i podnośnik śrubowy. Nie wiem czy radę to zrobić bez kanału. Ze zmontowaniem faktycznie jest problem ze śrubą która trzyma także poduszkę. A bez zdjęcia osłony silnika to moim zdaniem nierealne.
pzdr
zyggy
zyggy
Tak wyglądała pęknięta plastikowa kostka, między pęknięciem, a nakrętką powstawał łuk elektryczny.
Jak będzie potrzeba to mogę zrobić fotke jak to wygląda w samochodzie po naprawie - o ile dobrze będzie widać.
Jak będzie potrzeba to mogę zrobić fotke jak to wygląda w samochodzie po naprawie - o ile dobrze będzie widać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzięki wielkie wszystkim za odp. już zrobiliśmy auto.odpala od kopa.wszystko jest już sprawne jak sie okazało szczotki też były wyjechane na maxa i dlatego też miał opory.