Termostat a temp. silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dręczy mnie temat termostatu w moim PD'ku.
Dzis rano ( temp. zewnętrzna 8 'C ) podpiąłem Lapa pod auto i jadąc do pracy ( 12 km) obserwowałem temp silnika w kanale 007.
Po około 8 km doszła do 81,5 'C i się praktycznie zatrzymała , po ~ 10 km doszła do 82,5 'C i to była najwyższa wartość.Potem w końcówce jazdy spadła do 81'C .
Jazda trochę przez miasto trochę poza miastem , jazda była spokojna 2000 - 2500 rpm/min , prędkość 80 km/h w porywach do 90 km/h.
Gdzie ostatnio czytałem ( na "diagnostyce" chyba) , że koleś miał 83,5"C w PD'ku w trakcie logowania i wymienił termostat .Po wymianie okazało się , że jest to samo ? Temp nadal w okolicach 84'C ?
W innych postach z kolei, spotkałem się z informacją , że sprawny termostat otwiera się przy 87'C (?).
Jak u was jest z temp silnika w PD'kach ? Czy to jest norma , czy termostat mówi już pa-pa ?
Dzis rano ( temp. zewnętrzna 8 'C ) podpiąłem Lapa pod auto i jadąc do pracy ( 12 km) obserwowałem temp silnika w kanale 007.
Po około 8 km doszła do 81,5 'C i się praktycznie zatrzymała , po ~ 10 km doszła do 82,5 'C i to była najwyższa wartość.Potem w końcówce jazdy spadła do 81'C .
Jazda trochę przez miasto trochę poza miastem , jazda była spokojna 2000 - 2500 rpm/min , prędkość 80 km/h w porywach do 90 km/h.
Gdzie ostatnio czytałem ( na "diagnostyce" chyba) , że koleś miał 83,5"C w PD'ku w trakcie logowania i wymienił termostat .Po wymianie okazało się , że jest to samo ? Temp nadal w okolicach 84'C ?
W innych postach z kolei, spotkałem się z informacją , że sprawny termostat otwiera się przy 87'C (?).
Jak u was jest z temp silnika w PD'kach ? Czy to jest norma , czy termostat mówi już pa-pa ?
- Dansli
- Ma gadane
- Auto: GOLF4 4mot. ARL; GOLF 6R CRZA
sa rózne rodzaje termostatów i rozne temperatury jego otwierania ( 84*C , 87, 92 ) i moze masz wlasnie ten termostat z najnizsza temperatura otwierania.
Montaż i serwis ogrzewań postojowych WEBASTO. Adaptacje, kodowania itd.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Re: Termostat a temp. silnika
Miałem tak samo, kupiłem Wahlera 87st i na vagu równo rozgrzewa się do 90st i trzyma 90-91 st, wczesniej 81-84st. Przejeździłem tak 2 sezony ani latem ani zima nie było problemów, 7km i na blacie 90st.arthek pisze:Dręczy mnie temat termostatu w moim PD'ku.
U mnie powodem wymiany termostatu byla wahajaca sie temperaturka w okolicach 70-80' i na blacie tez nie trzymalowowczas pionu, zmienilem jak kolega na wahlera i teraz po przekroczeniu 82' wskakuje na blacie pion i juz nie schodzi ) w climatroniku pokrywa mi sie w 49 z VAGiem
U mnie też jest teraz w tych niższych temperturach otoczenia po 10 km na vagu ok. 82 -83. na zegarach – 90arthek pisze:po ~ 10 km doszła do 82,5 'C
Termostat nowy ori
Zamówiłem wahlera 87'C.
Myśle, że mój termostat jest chyba sprawny tylko może mieć właśnie 84'C otwarcia podobnie jak twój.
Na logikę silnik powinien trzymać 90'C a nie 80-83'C.
Mój golfik dodatkowo nie ma układu dogrzewania płynu chłodzącego ( z trzema świecami).
Sprowadziłem go pięć lat temu z holandii .Być może na tamtejszy ( cieplejszy klimat ) rynek nie montowano układów podgrzewania i wkładano termostaty o wczesnej temperaturze otwarcia
Nawet zastanawiałem się czy nie podebrać jakiejś używki ( układu podgrzewania) ale ostatecznie dałem sobie spokój bo z tym za dużo zachodu.
Nie mniej w większe mrozy , auto trudno łapie temperaturę a na postojach na swiatłach temp. silnika potrafi spadać
Myśle, że mój termostat jest chyba sprawny tylko może mieć właśnie 84'C otwarcia podobnie jak twój.
Na logikę silnik powinien trzymać 90'C a nie 80-83'C.
Mój golfik dodatkowo nie ma układu dogrzewania płynu chłodzącego ( z trzema świecami).
Sprowadziłem go pięć lat temu z holandii .Być może na tamtejszy ( cieplejszy klimat ) rynek nie montowano układów podgrzewania i wkładano termostaty o wczesnej temperaturze otwarcia
Nawet zastanawiałem się czy nie podebrać jakiejś używki ( układu podgrzewania) ale ostatecznie dałem sobie spokój bo z tym za dużo zachodu.
Nie mniej w większe mrozy , auto trudno łapie temperaturę a na postojach na swiatłach temp. silnika potrafi spadać
Typowy objaw uwalonego termostatuarthek pisze:a na postojach na swiatłach temp. silnika potrafi spadać
Pisząc "wielkie mrozy" miałem na myśli okolice - 20'C.Wtedy temp lubiła sobie lekko spadać na postoju.
Do - 10'C , - 15'C wskazówka zawsze na "blacie" trzymała pion.
Gdzieś na forum czytałem, że przy duuuużych mrozach lekkie spadanie temp. na postoju w TDi to norma.
Tak czy inaczej wymieniam na wahlera 87'C.
Do - 10'C , - 15'C wskazówka zawsze na "blacie" trzymała pion.
Gdzieś na forum czytałem, że przy duuuużych mrozach lekkie spadanie temp. na postoju w TDi to norma.
Tak czy inaczej wymieniam na wahlera 87'C.
Sorki że odkopuje temat ale mam pytanie, czy po wymianie termostatu coś się zmieniło ?
Mam nieco inny problem, kupiłem niedawno Golfika IV TDI PD i mam dziwne objawy. Autko rozgrzewa się po około 8-10 km do temp. 90, wskazówka stoi równo na 90 i nie drgnie niezależnie od prędkości ale za to ogrzewanie praktycznie przestaje grzać gdy stanę i pyrka sobie na postoju, co to może być ?. Podczas jady jest ok ale na postoju już zima, węże ciepłe, wszytko jakby ok. Raczej tak nie powinno być prawda ?
Mam nieco inny problem, kupiłem niedawno Golfika IV TDI PD i mam dziwne objawy. Autko rozgrzewa się po około 8-10 km do temp. 90, wskazówka stoi równo na 90 i nie drgnie niezależnie od prędkości ale za to ogrzewanie praktycznie przestaje grzać gdy stanę i pyrka sobie na postoju, co to może być ?. Podczas jady jest ok ale na postoju już zima, węże ciepłe, wszytko jakby ok. Raczej tak nie powinno być prawda ?
-
- Nowicjusz
mi znowu temperatura po zagrzaniu silnika pokazuje niecałe 90 na liczniku i nie chce stanac na pion ale wydaje mi sie ze to chyba nie szkodzi bo spalanie mam dobre na vagu nie sprawdzalem ile naprawde ma bo moze licznik cyganic
kermit1982 U ciebie to termostat do wymiany. Natomiast Ja nie mam pomysłu co jest grane. Czy ktoś może mi potwierdzić czy Golf IV w TDI tak właśnie ma, że podczas postoju na rozgrzanym silniku i ustawieniu pokrętła na grzanie nie tłoczy do kabiny ciepłego powietrza a zaledwie letnie, natomiast wystarczy że się jedzie i już jest normalnie, czyli tłoczy ciepełko ?. To tak wygląda jakby jakiś zawór był czy co
Wymieniłem termostat i teraz mam cały czas temp silnika 88-90'C ( w/g vag coma).
Wcześniej było 81'C do 84 'C.
Wcześniej było 81'C do 84 'C.
Co uzyskałeś poprzez wymianę termostatu przy tak niewielkich różnicach otwarcia termostatu ?. Nie wiem, spadło spalanie, szybciej się rozgrzewa itp. ?
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Koledzy to ja w swoim TDI PD AJM zauważyem, że temperatura na wskaźniku deski czasem stoi na 90, a czasami spada do jednej kreski poniżej wskazań 90. Auto rozgrzewa się normalnie tzn. przy temp. na zewnątrz 6-7 stopni po przejechaniu 1-2 km w aucie czuć z kratek cieple powietrze. Czy to może być kwestia termostatu?