Witam mam mały problem z wyciekami oleju. Mianowicie leje do mojego golfa pół syntetyk i starcza mi od wymiany do wymiany 1L na dolewki . Ale mimo wszystko widzę że strasznie dużo oleju wywala turbina jednak tu chyba sam za dużo nie zdziałam będe musiał oddać ja do regeneracji. Ostatnio jednak pojawiły sie wycieki z pod pokrywy zaworów i w okolicach filtra jak widać na foto. Wymieniłem uszczelke pod pokrywą zaworów jednak po 2 dniach delikatnie zaczął sie sączyć olej w jednym miejscu(wyglada na to że leci lekko przy tym "półkolu". Tu pytanie co moge zrobić z wyciekami uszcelnić silikonami a może inaczej ?
Co do wycieków spod pokrywy zaworów to przyczyn może być kilka:
kiepskiej jakości uszczelka
zbyt mocna, słabe lub nierównomierne dokręcenie śrub
krzywa powierzchnia pokrywy
tez mialem podobny problem kupowalem uszczelki chyba ze 3 razy i dalej cieklo dopiero jak kupilem taka z metalem w srodku wyciek ustapil polecam wlasnie takiej poszukac
Tak myślałem żeby ja posmarować czymś ale wolałem sie poradzić tez mam do 360°C tylko pomaranczowy (nie najlepszy kolor w to miejsce ) Loctite.
A co myślicie o tym miejscu przy filtrze ? Niedawno tam było sucho.
Po przesmarowaniu silikonem problem znikł
Nad filtrem wystarczyło wymienić uszczelkę (właściwie o ring z małymi uszami). W sklepie gość powiedział że jest to chłodnicza oleju.