Witam.
Mam pytanie,ponieważ to mój pierwszy samochód nie do końca jestem zorientowany.
-Jaki płyn chłodzący wlać do Golfa III TDI?
-Czy mogę dolać do obecnego jaki tam jest?
- Ile go mam nalać?
- I jak postepować z tym wszystkim
Przy okazji mam pytanie oprócz oleju,płynu chłodniczego i hamulcowego oraz płynu do spryskiwaczek, powinienem kontrolować jakieś płyny jeszcze?
Z góry dziękuje za Pomoc
pozdrawiam!
Płyn chłodniczy golf III TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Ostatnio zmieniony czw paź 28, 2010 19:14 przez PascalTurbo, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Płyn chłodniczy golf III TDI
-PascalTurbo pisze:Witam.
Mam pytanie,ponieważ to mój pierwszy samochód nie do końca jestem zorientowany.
-Jaki płyn chłodzący wlać do Golfa III TDI?
zalecany jest plyn chlodzacy G12. Nazwa marketingowa grupy VAG.
jaki ten ktory jest i ma odpowiednie wlasciwosci (krzepliwosc) zmierzone aerometrem to dolej do tego. Jesli jest kiepski i/lub metny to zmien go.--Czy mogę dolać do obecnego jaki tam jest?
tyle ile brakuje lub bedzie brakowalo po spuszczeniu z ukladu-- Ile go mam nalać?
z rozsadkiem-- I jak posterować z tym wszystkim
Olej + filtry (oleju koniecznie, powietrza i kabinowy do sprawdzenia i paliwa lepiej przed zima) wymien na dzien dobry i kontroluj co jakis czas.
Przy okazji mam pytanie oprócz oleju,płynu chłodniczego i hamulcowego oraz płynu do spryskiwaczek, powinienem kontrolować jakieś płyny jeszcze?
Plyn chlodzacy sprawdzaj aerometrem raz przed zima a jego poziom kontroluj wraz z innymi plynami.
Plyn do spryskiwaczy wtedy kiedy sie skonczy.
Olej w skrzyni sprawdz ale nie zmieniaj, ew dolej braki.
Jesli masz wspomaganie a zapewne masz to sprawdz i jesli sa ew. braki to dolej.
Innych plynow nie stwierdzono.
Nie mam niczego. Poza tym mam wszystko.
Golf MK1 1978 1.1 GG > 1.6D JK > 1.9TDI ASZ + GTB2260VK
Audi A3 8P Sportback 2.0 TDI BKD + GTB2260VK
Golf MK1 1978 1.1 GG > 1.6D JK > 1.9TDI ASZ + GTB2260VK
Audi A3 8P Sportback 2.0 TDI BKD + GTB2260VK
-
- Nowicjusz
Kolor jest zielony jak dobrze teraz pamiętam, gdzie mogę dostać taki aerometr i jak z niego sie korzysta?jaki ten ktory jest i ma odpowiednie wlasciwosci (krzepliwosc) zmierzone aerometrem to dolej do tego. Jesli jest kiepski i/lub metny to zmien go.
Wiec dolać pomiędzy minimum a maximum i kolejne pytanie ja spuścić z układu i czy koniecznie trzeba spuszczać?tyle ile brakuje lub bedzie brakowalo po spuszczeniu z ukladu
I tak co do oleju i filtrów to mechanik to zrobił przy okazji podczas wymieniana rozrządu
-
- Nowicjusz