TDI AHU świece grzeją nawet w lecie przy temp 25st
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. W zasadzie to nie problem tylko pytanie. Użyłem szukajki lecz nic na ten akurat temat związany z TDI nie znalazłem, komory wstepne w TD i innych mnie nie interesują. Otóż posiadam Mk3 TDI AHU. Wcześniej miałem TDi 1Z i zachowywał sie zgodnie z założeniami, tzn gdy temp. nie spadła poniżej 5st kontrolka świec mrugnęła tylko przez 1s i gasła, silnik odpalał prawidłowo. W obecnym aucie zastanawia mnie dlaczego kontrolka świec świeci parę sekund przed uruchomieniem zimnego silnika, nie przysłuchiwałem się jeszcze czy słychać wówczas załączany przekaźnik obwodu grzania świec ale wszystko wskazuje na to że grzeją one pomimo tego że temp w lecie przekraczała 25st. Na rozgrzanym lub lekko ciepłym silniku zachowuje sie prawidłowo (mrugnie tylko na chwilę). Dodam tylko że auto odpala prawidłowo i vag nie pokazuje żadnych błedów. Może ktoś wie dlaczego dzieje się tak a nie inaczej?
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;
- Łuki_79
- Forum Master
- Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS
Sprawdz rano na vag'u jaką temperaturę podaje G62 do ECU - grupa 7,pole 4.Włącz tylko zapłon,nie uruchamiaj silnika
Warto sprawdzić rezystancję na czujniku temperatury i porównać z wartościami wzorcowymi. Wykręć świece, podłącz na krótko i sprawdź czy grzeją. przekaźnik też wypadałoby sprawdzić.